3568 sayılı Kanunun 45 seri numaralı Genel TebliÄŸi – BuMesele

3568 sayılı Kanunun 45 seri numaralı Genel Tebliği

KDV iadeleri ile ilgili düzenlenen karşıt inceleme, teyit ve bilgi isteme yazılarında son dönemde sıkça karşılaşılan bir sorun da e-defter beratları olmuştur. İlgili yazıya cevap verilme tarihinde e-defter beratının verilip verilmemesine dikkat edilerek yazıların cevaplanması gerektiği unutulmamalıdır.

3568 sayılı Kanunun 45 seri numaralı Genel Tebliği 07.04.2017 tarihinde yayımlanarak ve yürürlüğe girmiştir.

Buna göre, İade talebinde bulunan veya nezdinde karşıt inceleme yapılan alt mükellefin ilgili dönem e-defter beratları;

– Sisteme yüklenmiÅŸ ise; YMM tasdik raporları/ karşıt inceleme tutanakları ve teyit-bilgi isteme cevap yazılarında, yeminli mali müşavirlerce, mükellefin ilgili dönemde e-defter uygulaması kapsamında kanuni defter kayıtlarını tutmakta olduÄŸunun belirtilmesi ve aÅŸağıdaki bilgilerin yer aldığı bir tablonun ilgili yazıda yer alması gerekmektedir.

Defter Nev’i

Dönemi Berat Dosyası Tekil No Oluşturma Tarihi

Evrensel

Tekil No*

*Evrensel Tekil No: 2017 yılının Mayıs ayından itibaren yüklenecek Berat Dosyaları için

Berat dosyalarının bilgileri vergi dairelerince elektronik ortamda sorgulanıp görüntülenebiliyor. Bu nedenle berat dosyalarının çıktılarının ilgili rapor, tutanak veya yazılara eklenmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.

– Sisteme yüklenmemiÅŸ ise; “Mükellef e-defter uygulamasına dahil olmuÅŸ olup ilgili döneme iliÅŸkin e-defter ve berat dosyasının oluÅŸturulma ve berat dosyalarının GÄ°B sistemine yüklenme süresi, iÅŸbu rapor/ tutanak/yazı tarihi itibariyle dolmadığından, GÄ°B sistemine yüklenmemiÅŸtir.” ibaresine yer vermesi yeterli olacaktır.

 

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.