“Acemi Eğitimi” Can Kozanoğlu  – BuMesele

“Acemi Eğitimi” Can Kozanoğlu 

Kitabın Yazarı: Can Kozanoğlu

Yayınevi: Can Yayınları

Kitap Türü: Anı

Yayım Yılı: 2015

Sayfa Sayısı: 256

Arka Kapak Bilgisi

Adana’da karpuzla başlayan evlilik İstanbul’da kavunla bitti; babamı manavda vurdular. Annem, 11 yaşındaki ekonomi gurusu K.K. yüzünden avukatlığı bıraktı. Hamdi abim, hukuk profesörü olarak yakalayamadığı şöhreti aşk yazarı olarak yakaladı. Diğer abim Levent, üniversiteden ayrılıp Bükreş’te fırın açtı. Şeref dayımın hazin sonu, günlerce ana haber bültenlerinde tartışıldı. Kuzenimiz Kıvanç’ın ucuz seks romanı, resmî tarihe bir başkaldırı olarak algılandı. Muammer eniştem, narkozdan çıkarken bile, “Beyaz bir tavşan almıştım,” diye sayıkladı. Sıkı antikomünistlerden Yaşar eniştem, 80’li yılların ünlü zenginleri arasına girdi. Eski bir sirk yıldızı olan bakıcım Emine’nin akıbetini öğrenemedik. Ümit Besen hayranı Amerikalı dostum Glenn en büyük sırrını bana açtı. Ben Elazığ’da, babamın kıyamet öncesini yaşamış olduğu yeri aradım. Ve o özel kadınlar, duyarlı yazarlara binip gittiler… 1963’te doğmuş bir insanın 2005’te yazdığı anılar başka türlü olabilir mi? Sanmıyorum.Acemi Eğitimi

Can Kozanoğlu’nu tanıdığım ilk kitap. Aslında okumaya ‘Yala Yıllar’ kitabından başlamıştım. Ancak daha birkaç sayfasında yüzümde tebessümler oluşunca, kitapta atıfta bulunduğu bir önceki kitabı ‘Acemi Eğitimi’nden başlamak istedim ve öyle yaptım.

Okuması oldukça kolay, hızlı ve eğlenceliydi. Çocukluğundaki İstanbul’u, Adana’yı, ailesini ve tüm çevresini büyük bir içtenlikle anlatmış yazar.

Hepsi birbirinden eğlenceli, sonunu merak edeceğiniz ve gerçek olup olmadıklarına tam olarak emin olamayacağınız on tane anı var kitapta. Bir tanesi hariç. “Ah Şeref, ah Şeref kitabın en uzun ve en şaşırtıcı hikayesi, anısı. Bu dayı hikayesinin yarısı bile doğru olsa yürek dayanmaz. Kitap boyunca olaylar, konular öyle güzel anlatılmış ki Kozanoğlu’nun teyzesi, dayısı, kuzenleri okuyucunun da tanıdığı insanlar haline geliyor çok kısa süre içerisinde.

Anı, ancak tam olarak belki de anı olmayan anı-kurgu türündeki kitaplardan hoşlanıyorsanız, Sosyolog Can Kozanoğlu’nu merak ediyorsanız ya da hiçbiri olmasa bile güzel zaman geçirmek ve iyi bir kalem okumak istiyorsanız bu kitabı beğeneceğinizi düşünüyorum. Bu kitabı okumama neden olan ‘Yalan Yıllar’ kitabını da en yakın zamanda okuyup sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kitabı okuyan ve fikirlerini paylaşmak isteyen arkadaşlar yorum kısmında fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. İyi okumalar dilerim. Yeni kitap yorumlarında görüşmek üzere.

Eserde Geçen Satırlardan;

“Şebeğin şah olduğu yerde aslan, eşeğin padişah olduğu yerde insan durmazmış.”

“Bazen çok alakasız insanlarla ilgili ayrıntıları bilirsiniz de, hayatınızda önemli yeri olan insanlarla ilgili basit şeyleri bilmezsiniz.”

“O kapının ötesi var ya da yok ama ölümün yumuşacık bir kapısı var. Nasıl ölmüş olursanız olun kapının eşiğinde bir yumuşaklığın, bir rahatlığın içine gömülüveriyorsunuz.”

“… bazen en basit hakikatler çok inanılmaz görünür ve inandırıcı olmak için hakikatleri değiştirmek zorunda kalırsın.”

“Anladım ki, kıyamet saatinde bile insanlar yine çeşit çeşit olacak. Cennet ne vaat ederse etsin, insanların dünya nimetlerinde gözü kalacak…”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.