“Başlarım Şimdi Anneliğe” Şermin Yaşar – BuMesele

“Başlarım Şimdi Anneliğe” Şermin Yaşar

Kitabın Yazarı: Şermin Yaşar

Yayınevi: Elma Yayınevi

Kitap Türü: Annelik-Babalık-Aile

Yayım Yılı: 2018

Sayfa Sayısı: 160

Arka Kapak Bilgisi

Bu kitap yenidoğan bebekler ayaklanıp da ortalığı birbirine katana kadar geçen süreçte anneleri rahatlatacak tavsiye ve bilgiler içerir. Hiçbiri doktor tavsiyesi yerine geçmez, zaten doktorlar da genelde böyle şeyler söylemez.
Ş. Ç.

Bu kitapta yazanlar Tuna, Mete ve Name’yle birlikte öğrendiklerimdir. Sütüm gelmeyip de kendimi çaresiz hissettiğimde, bebek sesine uyanıp da nasıl susturacağını bilemediğim gecelerde, o gecelerin uykusuz sabahlarında, doğum kilolarım dolayısıyla kendimi çok çirkin hissettiğim anlarda, bakıcı ararken, kreş bakarken, ek gıda sürecinde, hastalıklarında, hastane odalarında, çocuk büyütürken neyi, ne zaman, nasıl yapmam gerektiğini bilmediğim zamanlarda hep bana anlayışla gülümseyip “geçer” diyecek bir el hissetmek istedim sırtımda. Sen de bu kitabı, böyle anlarda ihtiyacın olacak o el olarak algıla…

Bizden bir iki nesil önceki o annelerle bizi kıyaslamaktan kendimi alamıyorum. Çoğu zaman kendi çocukluğumla modern dünya arasında sıkışıp kaldığım anlar oldu. Sonra en doğrusunun içimden ne geliyorsa, en doğru gördüğüm neyse o olacağına kanaat getirdim. Hala çocuklarla ilgili bir sorunla karşılaştığımda uzmanlar ne diyor bir ona bakıyorum, babaannem-anneannem ne diyor bir de onlara danışıyorum, sonra bir de kalbime soruyorum, sen ne dersin diye.

Öyle demeyin, annelerin kalbi konuşur. Benimki konuşuyor ve şimdi şunları söyledi: Söyle o yeni annelere, sakin olsunlar ve tadını kaçırmasınlar. Çocuk yapmanın da bakmanın da…
Şermin Yaşar – Kitabın Yazarı

Yazarın yaklaşımını çok sevdim, anlatış tarzını da. Örnekler güzel. Keşke ben de böyle bir kitapla karşılaşsaydım anne olmadan önce ya da olduktan hemen sonra… Bence anne olmayı düşünenlere hediye edilecek çok hoş bir kitap.
Ayşe Butcher – İngilizce Öğretmeni / Kıdemli Anne

Çok beğendim, eğlendim. Doğum öncesi okusaydım bilgilendirici de olurdu. Alanında parlak ve farklı bir kitap olmuş. Bu kitabı yeni annelere hediye edip onların da benim gibi güldüklerini görmek isterim.
Nilay Dalyan – Şehir Plancısı / Yeni AnneBaşlarım Şimdi Anneliğe

Anne olmayı düşünenler, hali hazırda anneliğe çok yaklaşan hamileler ve yeni anne olanlar için birebir kitap. Henüz ben bunlardan hiçbiri değilim, bu dönemde neden okudum onu da hiç bilmiyorum ama yazdığı kitapları çok satanlar listelerinde gördüğümden olsa gerek Şermin Yaşar kitapları ile tanışmak istedim. Sırada iki kitabı daha var.

Biraz bilgilendirici, biraz eğlenceli, biraz da hayatı kolaylaştırmak için yol gösterici bir kitap olmuş. Yazar yaşadıklarını, hissettiklerini, düşüncelerini samimi bir şekilde paylaşmış. Tuzu kuru da değil üstelik öyle atıp tutma yok yani. İkizleri daha 15 aylıkken üçüncü çocuğunu doğurmuş ve büyütmüş. Bu zamanda pek alışılagelen bir durum değil. Eskiden olsa üç dört çocuk normal gelirken iki çocuğun bile pek düşünülmediği bu dönemde üç çocuk yapan biri çok fazla görmedim, bilmiyorum. O ise bunu başarmış.

Kalıplardan kurtulun, anneliğin keyfine bakın diyor kısaca. Kitap cümlelerinden ziyade, mükemmel olmanın mümkün olmadığını bilen bir annenin yaşadıklarını okurken moral bulacaksınız. Tespitler çok yerinde. Çocuğunuz olmasa bile yeğenleriniz nedeniyle ya da arkadaş ve aile çevrenizden muhtemelen duyduğunuz hikayeleri okuyacak ve eğleneceksiniz.

Hem hamilelik hem sonrasında çocukları büyütürken yaşadıklarını sade dili ve tüm içtenliği ile bir arkadaş gibi anlatan yazarın okuduğum ilk kitabını ben çok sevdim tabi yazarı da. Sosyal medyadan da takip etmeye başladım. Hayat ile ilgili ufak tefek bir şeyler okudum ve gıptayla baktım. Azmi, hayat enerjisi, insanları, çocukları sevmesi, yaşadığı üzüntüler karşındaki güçlü duruşu beni kendine hayran bıraktı diyebilirim. Çok güzel bir insan olsa gerek.

Siz de kitaplarını henüz okumadıysanız ve okumayı düşünenlerdenseniz tavsiyemdir. Hepinize iyi okumalar dilerim.

Eserde Geçen Satırlardan;

“Sunay Akın diyor ki, ‘Gelişmiş, uygar ülkelerde oyuncaklar çocuklara hayalleri güçlensin diye alınırken, geri kalan ülkelerde oyalansın diye verilir. Oyuncakları çocuklarına hayalleri büyüsün diye alan ülkeler dünya yönetiminde söz sahibi olurlarken, oyuncakların önemini anlayamayan, küçümseyen toplumlar onların kapılarında oyalanmaya mahkûmdur.”

“Uyumayan bebek-uyuyamayan anne-horul horul uyuyan baba”

“Söyleyebileceğim tek şey, seni kimsenin, hiçbir şeyin, hiç kimsenin üzmesine izin verme, çocuğuna sarıl ve gülmek için bahaneler üret. Unutma, sen düşersen, bebek yukarıda kalmaz.”

“Bu çocuk milletinden anne babanın beklentisi hiç bitmez. Önce, hadi artık doğsa, dersin, doğar. Aaah bir kırkı çıksa, dersin, çıkar. Bir gülmeye başlasa, dersin, bakar, güler. Bir otursa, dersin, oturur. Bir emeklemeye başlasa, dersin, emekler. Bir yürüse, dersin, yürür. Bir otursa, dersin, bir otursa, ahhh birazcık otursa, ne olur azıcık otursa, oturmaz! Yürümenin tadını alan insan evladı bir daha oturmaz…”

“Bebek bezinden sonra en mucizevi buluş, ıslak mendil. Çok sağlıklı değil ama inanılmaz pratik, annelerin en büyük yardımcısı. Onlar popo silelim diye üretmişler ama çocuğun elini ağzını silersin, yere dökülen ve kırıklanmış balık krakerleri en güzel onunla toplarsın, koltuktaki lekeleri silersin, oyuncakları temizlersin, apar topar toz alırsın. Pis işlerin adamı…”

“70 yıl önce çocuk, hayatın içinde bu kadar değersiz görülüyordu. Sonra yavaş yavaş ailenin içinde birey olarak yerini aldı. Şu günlerdeyse birey olmanın tadı biraz kaçtı gibi. Pek çok aileyi, anne babalar değil, çocuklar yönetiyor.”

“Büyük ninemizin 13 yaşında ilk çocuğunu dünyaya getirdiğini öğrendim örneğin. Küçücük bir çocukken yaşadığı bu travma yetmiyormuş gibi, daha büyüğü ile karşılaşmış ve ilk bebeğini kaybetmiş. Küçüktüm, dedi, bebek öldü dediler. Oturdum bahçede ağladım. Kayınvalidem geldi, yüzüme bir tokat attı, öyle her şeye ağlanmaz, dedi, kalktım işime baktım, bir daha da ömrüm boyunca hiçbir şeye ağlamadım, dedi. Şimdi düşünüyorum, doğru neden ağlasın ki, insan buna da ağlamayacaksa neye, neden ağlasın ki?”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.