Bebek Emzirmek için En Doğru Pozisyon Hangisidir? – BuMesele

Bebek Emzirmek için En Doğru Pozisyon Hangisidir?

Emzirme işlemi alışkanlık kazanana kadar bir çok yeni anne için sıkıntılı ve doğru bir şekilde uygulaması zor bir olaydır. Emzirme sırasında pozisyonu muhafaza etmekte ve emzirmeyi sürdürmekte zorlanıyorsanız muhtemelen yanlış bir pozisyonda emziriyorsunuz demektir. Bebek emzirmek için en doğru pozisyon sizin ve bebeğinizin en rahat ve konforlu olduğu pozisyondur. Aşağıda belli başlı bazı emzirme pozisyonlarından bahsedeceğiz. Eğer bebeğinizi hangi pozisyonda emzirmeniz gerektiğinden emin değilseniz, siz de bu pozisyonları deneyebilir ve her ikiniz için de en konforlu olacak pozisyonda emzirmeyi sürdürebilirsiniz. Merak etmeyin, yeterli pratik ve alışkanlık edindikten sonra sizin için en uygun pozisyonu bulmuş olacaksınız.

Bebeğinizi doğru pozisyon için hazırlayın

Detaya girmeden önce belirtelim, emzirirken bebeği daha rahat hareket ettirebilmeniz ve onu göğsünüze daha yakın tutabilmeniz için bir emzirme yastığı ya da normal bir yastık kullanmanız bütün bu süreci daha kolay hale getirecektir.

Bebeğinizi bir yana yatırarak başlayın ve bebeğinizin bütün vücudunun sizin göğüslerinize doğru dönük olduğundan emin olun. Kulakları, omuzları ve kalçaları düz bir çizgi oluşturmalı, bebeğiniz tam karşıya bakmalı. Kafasının sağa sola çevrilmesi ve vücudunun kıvrılıp durması onun için rahatsız bir pozisyon oluşturacaktır.

Beşik Pozisyonu

Emzireceğiniz taraftaki kolunuzu dirsekten bükerek bebeğin kafasını dirseğin iç tarafına konumlandırın. Aynı kolunuz ile bebeğin vücudunun geri kalanını da destekleyin. Serbest olan eliniz ile bebeğin emdiği göğsü kavrayın. Baş parmağınızı memenin ve çevresinin üzerine ve bebeğin burnuna en yakın noktaya denk getirin. Diğer parmaklarınızı da, işaret parmağınız bebeğin çenesinin göğüse değdiği noktaya denk gelecek şekilde göğüs altına yerleştirin. Göğsünüzü hafifçe sıkarak bebeğinizin meme ucunu çevresiyle birlikte ağzına almasına yardımcı olun.

El Çantası Pozisyonu

Bu pozisyon özellikle küçük ya da erken doğmuş bebekler, veya ikiz bebekler için idealdir. Bebek karnın üstüne koyulmadığı için bu pozisyon göğüsleri büyük veya sezaryen doğum yapmış anneler için daha konforlu olabilir.

Bir emzirme yastığı bu pozisyon için oldukça yardımcı olacaktır. Bebeğin başını elinizle destekleyin ve vücudunun geri kalanını, aynı taraftaki kolunuz ile göğsünüzün arasında ve koltuk altınızın altında kalacak şekilde yerleştirin. Bir el çantasını tutuyormuşsunuz gibi bir pozisyon oluşacaktır. Bu pozisyon Amerikan futbolu oyuncularının futbol topunu tutuş şekline de benzetildiğinden, “Futbol Pozisyonu” olarak da adlandırılır. Serbest olan elinizle de aynı beşik pozisyonunda olduğu gibi, bebeğinizin meme ucunuzu ve çevresini kavramasına yardımcı olmayı ihmal etmeyin.

Yana Yatış Pozisyonu

Gece emzirmeleri için eşsiz bir pozisyondur. Bebeğinizi yatağınıza alın ve hem siz hem bebek birbirinize dönük olacak şekilde yan yatın. Bebeğinize gerektiği kadar yaklaşın ve serbest olan elinizle göğsünüzü ağzı ile kavramasına yardımcı olun. Bebek meme ucunu ve çevresini kavradıktan sonra aynı eliniz ile başını ve boynunu destekleyebilirsiniz. Eğer daha rahat hissedecekseniz, kendi başınızın altına birkaç yastık koyabilirsiniz. Boğulma tehlikesi yaratmamak için bebeğin etrafını gereğinden fazla örtüyle sarmayın. Aynı sebeple bu pozisyonu koltuk, kanepe ya da şişme yatak gibi yerlerde denemeyin. Bu pozisyon düz ve geniş bir yatak üzerinde uygulanmalıdır.

Çapraz Beşik Pozisyonu

Bebeğinizin başını emzireceğiniz tarafın tersindeki eliniz ile tutun. (sol göğüsten emzirecekseniz, bebeğin başını sağ eliniz ile tutun) Bebeği beşik pozisyonundaki gibi göğüslerinize paralel olacak şekilde yerleştirin. Bu pozisyonun beşik pozisyonundan tek farkı -adından da anlaşılacağı üzere- bebeği diğer kolunuz ile tutmanızdır. Serbest olan eliniz ile bebeğin göğsü kavramasına yardımcı olun.

Geriye Yaslanma Pozisyonu

Özellikle yeni doğan bebekler ve küçük göğüslü anneler için ideal olan bu pozisyon, aynı zamanda yoğun gaz problemi olan bebekler için de faydalıdır. Bir yatak ya da kanepeye sırtınızı bol yastıkla destekleyerek “yarı yatık” bir şekilde uzanın. Bebeği başı göğsünüze yakın olacak şekilde, karnınıza yüz üstü yatırın. Bebeğin bütün vücudu size dönük olduğu ve göğsünüze uzanabildiği sürece, istediğiniz tarafa doğru emzirebilirsiniz. Biyolojik emzirme olarak da adlandırılan bu pozisyonda bebeğiniz göğsünüzü doğal bir pozisyonda kavrayabilir veya siz de göğüs ucunuzu onun ağzına doğru yönlendirerek yardımcı olabilirsiniz. Bebeğiniz göğsünüzü kavradıktan sonra arkanıza yaslanıp rahatlayabilirsiniz.

Son Sözler

Bebeğinizi emzirirken burnunun etrafını kapatmamaya ve nefes alması için alan bırakmaya dikkat edin.

Bebeğinizin emzirme başlangıcında göğsünüzü birkaç saniye acıtması normaldir. Eğer ağrı uzun sürüyorsa, bebeğiniz meme ucu ve çevresini doğru şekilde kavrayamamış demektir. Bu durumda bebeği göğsünüzden ayırın ve emzirme pozisyonunuzu onun ve kendiniz için rahat olacak şekilde düzeltip tekrar deneyin.

Bebeğiniz emzirme esnasında düzenli bir şekilde emiyor, yutuyor ve nefes alıyorsa, doğru pozisyonda emziriyorsunuz demektir.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.