“Bir Hayat Bir Hayata Değer” Ahmet Altan – BuMesele

“Bir Hayat Bir Hayata Değer” Ahmet Altan

Kitabın Yazarı: Ahmet Altan

Yayınevi: Everest Yayınları

Kitap Türü: Deneme

Yayım Yılı: 2016

Sayfa Sayısı: 225

Arka Kapak Bilgisi

Beethoven tek bir kadını çok sevdi hayatında. Ona mektuplar yazdı, onun için besteler yaptı. Adını hiç kimseye söylemedi. Kimse bilmedi onun sevdiği kadının adını.

Juan Ramon Jimenez, karısı Zenobia’ ya âşıktı. Karısı hastalandı, ölüm döşeğine düştü. Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldığını, sırf Zenobia ölmeden öğrenebilsin diye Nobel Komitesi zamanından önce açıkladı. Zenobia öldü sonra. Jimenez bir daha tek satır yazmadı.

Oğul Alexander Dumas, pahalı bir fahişeye âşık olmuştu. Aslında bütün Paris bu veremli genç kadının peşindeydi. O kadın ise sadece Lizst’i sevdi. Onu terk eden tek erkek de Lizst oldu. Oğul Dumas, sevdiği kadın ölünce Kamelyalı Kadın’ı yazdı. Verebileceği en büyük armağanı verdi ona.

Dünyanın en ünlü mimarlarından Louis Kahn, bencil ve çirkin bir erkekti. Bir tren istasyonunun tuvaletinde 74 yaşında ölü bulunduğunda, arkasında kendisine âşık üç kadın bıraktı. Oğlu, babası gibi birisini onların neden sevdiklerini merak edip o kadınları tek tek dolaştı.

Büyük eserler yaratmış olanların ve uzaktan küçücük gözüken dünyalarında derin sarsıntılar yaşayan sıradan kadınların aşkları ve acıları var bu kitapta. Bu kitabı okuduğunuzda sadece sanat ve bilim dünyasının görünmeyen yüzünü değil, kendinizden bile sakladığınız duyguları bulacaksınız.

Bit Hayat Bir Hayata Değer

Bir Hayat Bir Hayat Değer / Ahmet Altan

Ahmet Altanın’ ın okuduğum ilk kitabıydı. 29 adet yazıdan oluşan bir deneme kitabı. Ortalama yedi sekiz sayfada anlatılan her hikaye hemen içinize işliyor. Kendinizi orada, o zamanda ve hikayenin kahramanı gibi hissettiriyor.  Ünlü insanların bilinmeyen hayatlarından yapılan alıntılar ve benzetmeler çok başarılı. Her bölümde kendinizden, geçmişinizden bir şeyler bulacaksınız.

Bu kadar güzel cümlenin nasıl bir araya getirildiğini düşünmemek elde değil. Bazı satırları defalarca okuyabilirsiniz. Anlaşılmaz olduğundan değil duyguların nasıl bu kadar güzel anlatıldığını tekrar tekrar hissedebilmek için.

Herkesin farklı bir beğenisi var tabi ki ancak deneme türünü sevenlerin okuduklarında pişman olmayacağı, kütüphanelerine eklemek isteyecekleri, nasıl başlayıp nasıl bittiğini anlamayacağınız bir eser.

Eserden satırlar;

Sevmek durmaktır, durmaktan korkma!

Bir erkeğin yapacağı en büyük hata kendisini seven bir kadını kibriyle yaralamaktır.

Bence ya hep ya hiç olmalı! Bir hayat başka bir hayata değer. Ben sana hayatımı veriyorsam, sen de bana hayatını vereceksin… Hem de artık bir daha pişmanlık duymadan, onu geriye de almadan, diye düşünürüm. Yoksa hiç birşey olmasın daha iyi.

Bir daha dönmeyecek olanı özlemek başka hiçbir özleme benzemez, her özlem içinde minicik de olsa bir umut barındırırken, özlemin böylesi içine bir damla ışık sızmayan zifiri karanlık bir oda gibidir.

” Hep aynı kadını sevmek isterim ben. ” Dedi Duasserdier. Özlemekten, terkedilmekten ve aldatılmaktan kadınlara kıyasla daha çok korktukları, aldatılmanın acıları karşısında kadınlardan daha dayanıksız ve güçsüz olduklarından, özlemeyi becerebilecek ruhsal bir kıvraklığı geliştirecek “duygusal eğitimden” geçmedikleri için bunu reddetmeye, bu duygularla alay etmeye çalışırlar.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.