Çinko EksikliÄŸinin Belirtileri ve Çözümü – BuMesele

Çinko Eksikliğinin Belirtileri ve Çözümü

Güzellik vitamini olarak da bilinen “Çinko”, deri, saç, diÅŸ ve tırnak saÄŸlığı için insan vücudunda olması gereken en önemli minerallerden biridir. Ayrıca çocuklardaki büyümenin devamını saÄŸlar.

Birçok insan vücudunda yeteri miktarda “Çinko” mineralinin olmadığının farkında bile deÄŸil. Dünya SaÄŸlık örgütünün, 14 ülkede yaptığı son araÅŸtırmalar, hamilelik dönemindeki 5 kadından birinin, dünyadaki insanların ise %31’inin düşük çinko deÄŸerlerine sahip olduÄŸunu gösteriyor.

Peki çinko eksikliğinin, vücuttaki belirtileri nelerdir?

1-Saç Dökülmesi; Yoğun ve parlak saçlar için gerekli olan çinko, protein emiliminde önemlidir. Saçlarınızın dökülmesi çinko eksikliğinin en önemli ipuçlarından biridir.

2-Beyaz Noktalı İnce Tırnaklar; Tırnaklar üzerindeki beyaz noktalar, ayrıca yavaş büyüyen ve çabuk kırılan tırnaklar da çinko eksikliğini işaret eder.

3- Dişlerin Matlaşması; Diş sağlığı için çinko çok önemlidir. Vücuttaki çinko değeriniz gereğinden az miktarda ise, dişleriniz beyaz olamaz ve kırılgan olur.

4- Ağızda Uçuk Çıkması; Çinko, vücuttaki iltihabı azaltır ve bünyeyi, eksikliğinde sıkça görülen ağız yaralarından ve uçuklardan korur.

5- Deri Problemleri; Sivilce problemleri yaşayan insanların, bu sorunu çinko eksikliğinden yaşadıkları ile ilgili teoriler var. Bu sorunların tedavilerinde kullanılan antibiyotik ve ilaçların özelliği, vücuttaki çinkonun tutulmasını sağlamaktır. Döküntüler, sivilceler ve uzun süre geçmeyen izler, yaşadığınız problemlerden ise, çinko olması gereken seviyede değildir.

6- Kemiklerde Zayıflık; Kalsiyumun kemikler için olan faydasını herkes bilir ancak, çinkonun kemiklerin büyümesi ve oluşumu için vazgeçilmez bir mineral olduğu çok da bilinmez.

Çinko vücut tarafından depolanmaz bu nedenle günlük olarak besinler ile alınması gerekir. Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmamalı ve (yetişkinler için) günde 40 mg ‘dan fazla çinko almamak gerekir.

Vücudun çinko ihtiyacını karşılayabilmek için tavsiye edilen besinler ve 100 gr için içerdiği değerler şu şekilde;

  • kırmızı et (5-10 mg),
  • kabak çekirdeÄŸi (7,6 mg),
  • tahin (8 mg),
  • susam (7 mg),
  • fasulye, nohut (3,5 mg),
  • badem (3 mg),
  • mantar (0,5 mg),
  • ıspanak (0,5 mg),
  • mercimek (4 mg),

Peynir, süt, yoÄŸurt, muz, domates, yumurta, bezelye, hindi eti, göğüs tavuk eti, kaju, yer fıstığı da çinko ihtiyacınızı karşılayabileceÄŸiniz diÄŸer besinlerden. SaÄŸlıkla kalın…

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.