HamileliÄŸin 5. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme – BuMesele

Hamileliğin 5. Ayı İçin Öneriler ve Beslenme

5. ay önerileri yazıma hoÅŸ geldin anne! (4. ay yazısına “HamileliÄŸin 4. Ayı İçin Öneriler” baÅŸlıklı yazımdan okuyabilirsin.)

Bu yazılar benim kendi hamileliğim sırasında öğrendiğim bilgilerden ve yaşadığım tecrübelerden oluşuyor. Sizler de yaşadıklarınızı, başınıza gelenleri yorum olarak paylaşın ki diğer anne adayları da sizin yaşadıklarınızı görsün ve akıllarına takılan sorulara yanıtlar bulsunlar, kendilerini yalnız hissetmesinler. Beşinci ay yazısı ile devam ediyoruz.

İştah ne durumda anneler?Bu dönemde yemek yeme isteğiniz artabilir. Mümkün olduğunca sağlıksız besinlerden uzak durmaya çalışın. Cips, kola, paketli gıdalar vs.

Bol su tüketimini de asla unutmayın olur mu? Araştırmalar, hamilelikte yeterli su tüketilmemesi durumunda erken doğum riskinin arttığını söylüyor. Bana doktorum 3 litre su içmen gerekiyor demişti. İçmesi gerçekten çok zordu ama elimden geleni yaptım. Telefonuma su takip programı mı kurmadım, her odaya su şişeleri mi koymadım. Başta çok zorlansam da zamanla canım su içmeyi bile ister oldu. Siz de biraz uğraşırsanız bol bol su içmeye başlayabilirsiniz.Herkesin içmesi gereken su miktarı farklılık gösterir. Yeterli su içip içmediğinizi anlamanın en kolay yolu idrar takibi yapmanızdır. Özellikle sabahları tuvalete çıktığınızda idrarınız açık sarı, berrak bir renk ise su tüketiminiz yeterli, koyu ise yetersizdir. Bu da size ufak bir hatırlatma olsun.

Gebelikte suyun dışında tüketilebilecek sıvılar nelerdir?

– Suyun dışında tüketmenizde fayda olan en iyi sıvı maden suyudur. Sade maden suyu. Ancak soda deÄŸil maden suyu buna dikkat edelim. Soda, katkı maddesi içerir maden suyu ise doÄŸaldır. Maden sularının da meyvelileri var ancak o maden suyundan uzak bir ÅŸey, sadesini tercih etmek önemli. Hamilelikte uyuÅŸmalar ve kas krampları oluÅŸabilir. Maden suyunun içeriÄŸindeki kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum ve demir deÄŸerleri ile vücudun ihtiyacı olan mineralleri saÄŸlar ve krampların oluÅŸumunu engellemeye yardımcı olur. Süt ve süt ürünlerini tüketemeyen hamileler için maden suyu tüketimi daha da önemli hale geliyor.– Paketli deÄŸil mümkünse evde sıkılmış meyve suları olabilir. Tabi meyvenin sadece suyu deÄŸil posalı olması gerektiÄŸini unutmayalım. Meyvenin sadece suyunu içmek ÅŸekeriniz yükseltmekten baÅŸka bir iÅŸe yaramayacaktır. Faydalı birÅŸey yapıyorum zannederken aslında kendinize zarar vermeyin.– Süt, ayran, kefir üçlüsü içeriÄŸindeki A, B2, B12 vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum, fosfor, magnezyum gibi minerallerini içerir. Her gün tüketmeye özen gösterin. Süte karşı intoleransınız varsa, (yani süte karşı bir alerji ya da hazımda sıkıntı yaşıyorsanız) kefir ve yoÄŸurt daha iyi gelecektir. Hatta kefir ve yoÄŸurt iyi birer probiyotik kaynağı olduÄŸu için kabızlık sorununuz baÅŸladıysa ona karşı da sizi koruyacaktır. İçilen demir ilacının kabızlık yapmadığı birini görmedim, duymadım 🙂 sizde olmazsa ÅŸanslısınız demektir.– Çay ve kahve miktarını azaltmanız gereken gebelik döneminde, ıhlamur, kuÅŸburnu, rezene gibi çayları doktorunuza danışarak az miktarda tüketebilirsiniz. Ihlamur, sindirim sorunları için, kabızlık  C vitamini ve öksürük, rezene ise gaz ve kabızlık sorunları için önerilir. Ancak bitkiler konusunda özellikle gebelik döneminde dikkatli olun ve doktorunuza hangi bitki çaylarını içebileceÄŸinizi mutlaka sorun. Ben poÅŸetli çaylardan neredeyse tüm hamileliÄŸim boyunca uzak durdum diyebilirim. Sadece ilk aylarda çok bulantım olduÄŸunda birkaç kez nane limon ve papatya çayı içmiÅŸtim. Onun dışında birkaç kez de bitki olarak kuÅŸburnu çayını demlemiÅŸtim. Ne kadar az içerseniz o kadar iyi.Kahve olarak da ilk aylarda günde 1, ilerleyen aylarda günde 2 Türk kahvesi içiyordum.* Bu içecekleri içmek alacağınız su miktarının etkilemesin. Önce su sonra diÄŸer içecekler.

Gebelikte uzak durulması gereken sıvılar nelerdir?

– Gazlı ve diyet içecekler. İçeriÄŸindeki asit ve yoÄŸun ÅŸeker hamileliÄŸiniz için oldukça zararlı.

– Enerji içecekleri, kafein ve katkı maddeleri nedeniyle miktarı nedeniyle uzak durulması gereken diÄŸer bir grup. bu iki grup insanın sadece hamileliÄŸinde deÄŸil normal hayatında da uzak durması gereken içecekler olduÄŸundan hamilelikte zaten hiç içmemek en güzeli.

– Bitki çaylarından adaçayı ve yeÅŸil çay. Tekrar söylemek durumundayım ki doktorunuza danışmadan bitki çayı kullanmamaya dikkat edin. Mesela yeÅŸil çayı çok faydalı diye içerdik ancak hamilelikte içerdiÄŸi kafein miktarı nedeniyle tüketilmesi tavsiye edilmiyor. Adaçayı da östrojen seviyelerinde deÄŸiÅŸimlere neden olduÄŸundan içilmesi riskli bir bitki çayı.HamileliÄŸin 6. Ayı için Öneriler ve Beslenme yazısı için tıklayabilirsiniz;

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.