Sunay Akın “Ay Hırsızı” Kitap Yorumu – BuMesele

Sunay Akın “Ay Hırsızı” Kitap Yorumu

Kitabın Yazarı: Sunay Akın

Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Kitap Türü: Hikaye

Yayım Yılı: 2016

Sayfa Sayısı: 240

Arka Kapak Bilgisi

Sunay Akın yeni kitabı Ay Hırsızı’nda gözünü Ay’a dikiyor ve bir arkeoloğun sabrıyla kazıyor insanlığın ortak birikiminin üzerine çöken tozu toprağı… Ortaya çıkardığı bilgiyi şair duyarlığıyla ilmek ilmek dokuyor ve okurunu hayrete düşürecek öyküler bir bir diziliyor karşımıza.

Cervantes ve Mimar Sinan hangi caminin inşaatında buluştu?.. Enver Paşa’nın uçağı kaç kez düştü?.. Piri Reis’in haritası Topkapı Sarayı’nda nasıl bulundu?.. İstanbul Boğazı’nı yürüyerek geçen Attila Hülagü’nün sırrı neydi? 157 yıl yaşayan Zaro Ağa’nın Amerika seferi… Atatürk neden hiç uçağa binmedi?..Ay Hırsızı / Sunay Akın

Sunay Akın’ın herhangi bir konuşmasına rastladıysanız heyecanını ve anlatım dilini fark etmemiş olmanız mümkün değil bence. Seri, hızlı ve heyecanlı konuşması şimdi bile gözümün önünde. Anlattığı konuları o kadar heyecanlı ve sonunu merak ettirecek şekilde anlatıyor ki uzun bir zaman önce birkaç kitabını kütüphaneme almıştım. Araya giren onlarca kitap bir tülü yazarın kitaplarını okumama izin vermemişti sanki.

2020 ile birlikte elimden geldiğince her ay bir Sunay Akın kitabı okumaya çalışacağım. Ocak ayında ‘Ay Hırsızı’ ile bu yolculuğa başladım. Sizler de okumak isterseniz bana katılabilirsiniz. Bumesele instagram hesabımızdan da #HerAyBirSunayAkınKitabı etiketiyle bir araya gelebiliriz.

Ay Hırsızı’nda yazar öyle ilgi çekici hikayelerle karşıma çıktı ki, okudukça tekrar tekrar hayran kaldım desem yeridir. Konu başlıkları çok dikkat çekici. Anlatım çok akıcı ve merak uyandırıcı. Çok araştırma gerektiren bir iş çıkardığını düşünüyorum. Bahsettiği konuları nasıl o şekilde hikayeleştirebiliyor nasıl o kadar güzel anlatabiliyor gerçekten hayret verici bir durum. Öyle ki kitabı okumuyorum da sanki yine Akın’ı canlı olarak hikayelerini anlatıyor gibi hissettim diyebilirim.

Siz de Sunay Akın sevenlerdenseniz ve siz de okumak için ya da tanışmak için bir fırsat arıyorsanız #HerAyBirSunayAkınKitabı etiketinde buluşalım ve yorumlarımızı paylaşalım olur mu?

Hepinize iyi okumalar dilerim. Bir de hatırlatma bumesele.com’da okuduğunuz kitaplar ile ilgili düşüncelerinizi paylaşmak isterseniz yorum olarak fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. Sevgiler.

Eserde Geçen Satırlardan;

“Gökyüzünü gözleyen, Ay’ın hareketini, yıldızların dizilişini anlamaya çalışan ilk insanlar çobanlardır.”

“Ay’a ulaşmayı kim başaracaktı, 1920’li yıllarda çocukların düşlerine, oyunlarına yaptıkları uzay oyuncaklarıyla Ay’ı hedef gösteren mi, yoksa o yıllarda çocuklarına oyuncak olarak kaynana zırıltısı alan millet mi?”

“Bir toplum, altınları için bankalar yapıyor ama hayallerini bir çatı altında toplayacak müzeler kuramıyorsa, siyasetçileri, ekonomistleri istediği kadar konuşsun, yoksullaşıyor demektir.”

“Bilim ve sanat toplumlar için bir kuşun iki kanadı gibidirler. Bu iki kanadı kullanan toplumlar uçarlar ve özgür olurlar. Kullanamayanlar ise tavuğa dönüşürler. Tavuk toplumlar birileri önüne yem atsın diye beklerler. Uçamayan, kanatları körleşen toplumlar önüne atılan yemleri kafaları önde gagalamak için uğraşırlarken, arkalarından yumurtaları alınır..”

“Yıldızımızı beş köşeli yapan Sultan Abdülmecit’tir. Beş köşeli yıldızın bir tek anlamı vardır. Bunu görmek için bir boy aynasının karşısına geçin, bacaklarınızı iki yana açın ve kollarınızı da açarak yere paralel duruma getirin. Beş köşeli yıldızın anlamı tam karşınızda durmaktadır: İnsan… ”

“Oyuncakları çocuklarına düşleri, hayalleri çoğalsın diye değil, oyalansın diye alan bir milleti oyalamak, ne kadar da kolay oluyor.”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.