Eurovision 2020’de Kötü Şarkı Yok
Başlığa şaşırdığınızı tahmin edebiliyoruz. 🙂 Öyleyse ne demek istediğimizi açıklayalım.
Bu kanalda iyisiyle kötüsüyle bir çok liste yaptık. Elbette fikirlerimize katılanlar olduğu gibi katılmayanların da olması kadar doğal bir şey yok. Okuduğumuz bazı yorumlardan yola çıkarak söyleyelim ki, bir şarkıya herhangi bir listede alt sıralarda yer verdiğimizde, bu o şarkıdan nefret ettiğimiz anlamına gelmiyor.
Misal bu seneki videoların çoğunda en son sırada yer verdiğimiz Ermenistan’ın şarkısının stüdyo kaydını ilk duyduğumuzda aslında fena bulmadık. Orta sıralarda yer vermeyi düşünürken, canlı versiyonunun o kadar iyi olmadığını gördük ve şarkı son sıraya demir attı. Şunu da ekleyelim, kesinlikle sabit fikirli değiliz ve şarkıcının performansını yükseltmesi durumunda fikrimiz değişebilir.
Bir başka örnek: yine son sıralarda yer verdiğimiz Benny Cristo’nun canlı performansını izlerken çok keyif aldık ve sahne enerjisine hayran kaldık. Hala çok yukarılara taşımış değiliz ama rakiplerinin göstereceği performansa göre Benny Cristo rahatlıkla iyi bir sonuç elde edebilir.
Verdiğimiz bu örnekler Ukrayna’dan Letonya’ya bütün ülkeler için geçerli. Her iki ülkenin de bazı izleyicilerimiz tarafından neden çok beğenildiğini anlayabiliyoruz. Sıralamada alt sıralarda olmalarının nedeni kötü olmaları değil, rakiplerinin bize göre daha iyi olması.
Yıllardır Eurovision’u takip ediyoruz ve bu konuda öğrendiğimiz bir şey varsa, o da bu yarışmanın kısa bir sprint koşusu değil, uzun bir maraton olduğudur. Şarkılar bir önceki yılın Aralık ayından itibaren belli olmaya başlıyor ve tamamının açıklanması yaklaşık 3 ay sürüyor. Her bir şarkı onlarca -hatta bazı ülkelerde- başvuran yüzlerce şarkıyı geride bırakarak seçiliyor. Zaten her biri şu veya bu sebeple seçilmiş olan bu şarkıların hangisinin Eurovision’u kazanacağı ise bir çok faktöre bağlı.
Bizce burada en önemli faktör şarkının ne kadar uzun ömürlü olduğu. Bazı şarkılar dinlendikçe kulağa daha iyi gelir. Bazıları ise ilk dinlediğinizde çok iyi gelse de, 2-3 dinlemeden sonra sıkabilir. Biz bu şarkılarla ilgili videolar yaptığımız için şarkıları her gün defalarca dinliyoruz. İlk dinlemede çok beğenip çabucak sıkıldığımız şarkılar olduğu gibi, ilk dinleyişte sıkıcı gelip sonradan “iyiymiş bu ya” dediğimiz bir çok şarkı oluyor.
Bu şarkılara son örnekse İsviçre. İlk dinlediğimizde şarkıcının sesini çok beğenmemize rağmen, ki “Gjon’s Tears”ın sesi beğenilmeyecek gibi değil, şarkıdan çok etkilenmedik ve alt sıralarda yer verdik. Ancak daha önce de ifade ettiğimiz gibi, biz bu şarkıları bir kere dinleyip defteri kapatmıyoruz. Tekrar dinledikten sonra itiraf edelim, şarkıya biraz haksızlık etmişiz. Eğer Gjon’s Tears klipteki başarıyı canlı performansta da gösterirse yarışmada iddialı olacaktır.
Eğer görmediyseniz YouTube’da gördüğümüz bir yorumu sizlerle paylaşalım: İsviçre 1956’da Fransızca bir şarkı ile Eurovision’u kazanmıştı. 32 yıl sonra, 1988’deki birinciliği de Fransızca bir şarkıyla gelmişti. Tam 32 yıl sonra, İsviçre yine Fransızca bir şarkı ile katılıyor. İsviçreliler tarihin tekerrür etmesini hayal etmeye başladılar bile.
Kehanetler bir yana, yarışmayı kimin kazanacağını belirleyen faktörler şarkının raf ömrü ve şarkıcının sahne performansı ile sınırlı değil. Şarkıcıların medya ile iletişimi, şarkının promosyonunun ne kadar iyi yapıldığı da oldukça önemli. Kısacası Mayıs ayındaki yarışma haftası gelip çatana kadar, önümüzdeki 2 aylık süreyi en verimli şekilde geçiren ülkeler avantajlı olacaktır.
Son birkaç günde açıklanan şarkılardan en çok dinlediğimiz şarkı “Feker Libi” oldu. Eden Alene sahnede pozitif enerjisiyle şarkıyı adeta yaşıyor. Bu enerjik ve sevimli canlı performansın özellikle halk oylamasında mutlaka bir karşılığı olacaktır.
Bazı itirazlara rağmen Sırbistan’a üst sıralarda yer verme sebebimiz de bu: Bütün eksiklerine rağmen seyircinin ilgisini çekmeyi başaran bir sahne performansı. Bir çok platformda “Hasta la vista”ya kötü şarkı diyen yorumlar okuduk. Ancak o yorumların gözden kaçırdığı bir şey var ki, Hasta la vista, iyi veya kötü, Tam da her Eurovision’da mutlaka bulunması gereken şarkılardan biri.
Son belli olan şarkılardan Hollanda’yı beğensek de geçen yılın gerisinde kaldığını düşünüyoruz.
Avusturya’da Vincent Bueno kesinlikle beklentimizin çok üstünde bir şarkı ile karşımıza çıktı. Michael Jackson esintileri sunan şarkı en beğendiklerimizden oldu.
İrlanda’ya gelirsek, şarkıya kötü diyemeyiz ama daha önce de değinmiştik, şampiyonlar ligi gibi olan 1. yarı finalden çıkması kolay olmayacak.
Biz bu videoyu hazırlarken açıklanan şarkılarla ilgili görüşlerimiz, gerektiği takdirde sonraki videolarda yerini alacaktır.
Tüm şarkılar belirlendikten sonra sitemizde daha önce olduğu gibi büyük izleyici anketimizle karşınızda olacağız ve sizin favorilerinize de bir videomuzda yer vereceğiz.
Kesinleşen son şarkılarla birlikte Top 30 sıralamamız şu şekilde oluştu. Bütün şarkıcıların canlı performansını gördükten sonra listemizde mutlaka değişiklikler olacaktır.
30- Ermenistan / Athena Manoukian / Chains On You
29- İrlanda / Lesley Roy / Story of My Life
28- Estonya / Uku Suviste / What Love Is
27- Belarus / Val / Da vidna
26- Hırvatistan / Damir Kedžo / Divlji Vjetre
25- Slovenya / Ana Soklič / Voda
24- Ukrayna / Go_A / Solovey
23- Letonya / Samanta Tīna / Still Breathing
22- Moldova / Natalia Gordienko / Prison
21- Çek Cumhuriyeti / Benny Cristo / Kemama
20- Gürcistan / Tornike Kipiani / Take Me As I Am
19- Fransa / Tom Leeb / The Best in Me
18- İspanya / Blas Cantó / Universo
17- İtalya / Diodato / Fai rumore
16- Yunanistan / Stefania / Superg!rl
15- Hollanda / Jeangu Macrooy / Grow
14- Avustralya / Montaigne / Don’t Break Me
13- Belçika / Hooverphonic / Release Me
12- Avusturya / Vincent Bueno / Alive
11- İzlanda / Daði & Gagnamagnið / Think About Things
10- Arnavutluk / Arilena Ara / Shaj
9- Birleşik Krallık / James Newman / My Last Breath
8- Polonya / Alicja Szemplińska / Empires
7- İsviçre / Gjon’s Tears / Répondez-moi
6- Romanya / Roxen / Alcohol You
5- İsrail / Eden Alene / Feker Libi
4- Sırbistan / Hurricane / Hasta la vista
3- Litvanya / The Roop / On Fire
2- Almanya / Ben Dolic / Violent Thing
1- Norveç / Ulrikke Brandstorp / Attention
Videolarımızı izlediğiniz ve yorumlarınızı paylaştığınız için teşekkürler! Yeni videolarda görüşmek üzere. Hoşça kalın!
İlgili Yazılar
-
Türkiye’nin Eurovision Şarkı Yarışmasındaki En İyi 10 Derecesi
Yorum yapılmamış | Mar 19, 2018
-
Can ve Sanem’i Ne Kadar Tanıyorsunuz? Erkenci Kuş’un Başrol Oyuncuları
Yorum yapılmamış | Ağu 10, 2018
-
2022 Eurovision’a Doğru – Bölüm 9 – Yine İyi Şarkı! – Peki Ya Azerbaycan?
Yorum yapılmamış | Mar 20, 2022
-
Survivor 2020 Ünlüler Gönüllüler Kadrosunda Kimler Var?
Yorum yapılmamış | Şub 5, 2020