“Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı” George Saunders – BuMesele

“Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı” George Saunders

Kitabın Yazarı: George Saunders

Yayınevi: Deli Dolu

Kitap Türü: Roman

Yayım Yılı: 2015

Sayfa Sayısı: 80

Arka Kapak Bilgisi

Saunders’tan modern bir Hayvan Çiftliği hikâyesi

“Küçük ülke olmak bir şeydir, ama İç Horner ülkesi o kadar küçüktü ki, aynı anda yalnızca tek bir İç Hornerlı içine sığabiliyordu ve diğer altı İç Hornerlının, ülkelerinde yaşamak için İç Horner’ı çepeçevre kuşatan Dış Horner’da süklüm püklüm sıralarını beklemeleri gerekiyordu.”

Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı, tuhaf yaratıkların yaşadığı iki komşu ülkenin, Phil adlı savaş çığırtkanı bir tiran yönetiminde yaptıklarını konu alıyor. Politik göndermelerle dolu olan hikâye, hem insan doğasındaki açgözlülüğü absürt biçimde veriyor hem de devletlerin iç ve dış politikada sergiledikleri yaklaşımları alaya alıyor.

Dünyanın yaşayan en iyi öykücülerinden sayılan George Saunders’tan ülkeler, sınırlar, gücün sömürüsü ve birlikte yaşamı konu alan sivri ve eğlenceli bir novella.

“Bu bir hiciv mi? Tam olarak değil. Bilim kurgu mu? Sayılabilir. Ama şu var ki, aynı anda karanlık, endişeli, şaşkın ve güldürücü olabiliyor… Saunders’ın tüm diğer zekice ve çılgınca eserleri gibi Phil de hem yaşadığımız dönemle alakalı hem değil.” The Times

Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı / George Saunders

Her dönem okunabilecek bir kitap. Arka kapak yazısında, George Orwell’in Hayvan Çiftliği’ne benzetilmesi, kitabı almam için yeterli olmuştu. Yazarın okuduğum ilk kitabı olmakla birlikte yazım dilini, baz bölümlerin okuyucunun gözüne fazla sokulması dışında çok beğendim.

Kitap distopik bir eser. Bu tarzı seviyorsanız bu kitap çok kısa sürede keyifle okuyacağınız bir eser. Kitap, Hayvanlar Çiftliği’nden farkı olarak, bu defa hayvanlar üzerinden değil, insanımsı canlılar üzerinden anlatılıyor. Bu canlılar öyle bir tanımlanmış ki hayal gücünüzü bir hayli zorlamanız gerekecek.

Ancak nasıl anlatmış olursa olsun, yaşadığımız düzendeki çarpıklık gözler önüne seriliyor. Biraz umut kırıcı ama gerçekçi, her döneme uyarlanabilecek bir yapıt. Bu düzenin geçmişte de yaşandığını ve maalesef bu gidişle gelecekte de yaşanacağını ister istemez düşündürtüyor insana. Hepinize iyi okumalar.

Eserde geçen satırlardan;

“Hayat güzelliklerle dolu. Neden savaşasınız ki? Neden nefret besleyesiniz? Keyif almayı öğrenin, o zaman savaşmanız gerekmez, savaşma arzusu duymazsınız!”

“Küçük olmak bir şeydir, ama İç Horner ülkesi o kadar küçüktü ki, aynı anda yalnızca tek bir İç Hornerlı içine sığınabiliyordu ve diğer altı İç Hornerlerlının, ülkelerinde yaşamak için İç Horner’ı çepeçevre kuşatan Dış Horner’da süklüm püklüm sırlarını beklemeleri gerekiyordu.”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.