Eurovision Kuralları ve 2021’de Yapılan Kural DeÄŸiÅŸiklikleri – BuMesele

Eurovision Kuralları ve 2021’de Yapılan Kural DeÄŸiÅŸiklikleri

Eğer siz çok büyük bir Eurovision hayranıysanız bu listedeki kuralların tamamını biliyor olabilirsiniz. Baştan söyleyelim biz bu videoyu tüm kuralları bilenler için değil, Eurovision kurallarını bilmeden yarışmayı severek takip edenler için hazırladık. Daha önceki tüm videolarımızı kaçırmadan izlediyseniz bazı maddelerde biraz kendimizi tekrar etmiş olacağız, ancak yeni Eurovision sezonu başlarken -bilmeyenler için- bazı kuralları hatırlatmanın yerinde olacağını düşündük.

2021’e özel yapılan deÄŸiÅŸikliklere de videonun devamında deÄŸineceÄŸiz. Hazırsanız 2021 Eurovision Åžarkı Yarışması için bir nevi ısınma turu iÅŸlevi de görecek videomuza baÅŸlıyoruz.

Önce en bilinen kuralları hatırlatalım: Eurovision’a her sene en fazla 44 ülke katılabilir ve finalde maksimum 26 ülke yarışabilir. Ev sahibi ülkenin yanı sıra 5 ülke, 2 yarı finalde yarışmadan doÄŸduran finale katılır. Bu ülkeler büyük beÅŸli olarak adlandırılan BirleÅŸik Krallık, Almanya, Ä°talya, Ä°spanya ve Fransa’dır. Bu ülkeler finale doÄŸrudan katılıyor olsalar bile kurallar gereÄŸi yarı finalleri televizyonda yayınlamak ve yarı finallerdeki oylamalara dahil olmak zorundadır.

Bir önceki maddeyle birlikte Eurovision’un 2 yarı final ve 1 final olacak ÅŸekilde 3 geceye yayılarak gerçekleÅŸtirildiÄŸini de belirtmiÅŸ olduk. Bir zamanlar senede bir gün olan Eurovision Åžarkı Yarışması, bu deÄŸiÅŸikliklerle son yıllarda heyecanı 3’e katlamış ve 1 haftalık bir müzik festivaline dönüşmüştür.

Bunu bilmeyen yoktur diye düşünüyoruz ancak Eurovision’da yarışacak ÅŸarkılar en fazla 3 dk. uzunlukta olabilir. Åžarkıların sözleri siyasi veya küfür içerikli olamaz. Biz bu kuralın ÅŸarkı yazarlarının ustalığına göre zaman zaman esnediÄŸini defalarca gördük. Küfür olarak tanımlanması ağır olacak yaramaz ÅŸarkı sözlerinin; ve siyasetin etrafından dolanarak farkındalık oluÅŸturmaya çalışan ÅŸarkıların varlığını reddedemeyiz. Sonuçta ustalıkla yansıtıldığında kimi argo ifadeler ve siyasi duruÅŸlar hayatın olmazsa olmazı.

Gelelim sahne performansı ile alakalı bazı kurallara: finaldeki sahne performansı 2. kostümlü prova ve yarı finaller ile birebir aynı olmak zorundadır.

Åžarkıcının canlı performansı esnasında önceden kaydedilmiÅŸ müzik çalınır ve bu müzik kesinlikle vokal desteÄŸi içeremez. Sahnede canlı enstrüman çalınması da yasaktır. Yetkililer performans öncesinde canlı enstrümanların takılı olmadığından emin olmak için gerekli kontrolleri yaparlar. Eurovision sahnesinde canlı enstrümana izin verilen son yıl 1998’di.

Dikkatli takipçilerimiz bu maddeye 2021 yılına mahsus olarak bir ek yapıldığını bilecektir. Şimdilik bir yıl denenecek olan yeni kurala göre, pandemi koşullarının getirdiği seyahat kısıtlamaları sebebiyle şarkının sadece müziği değil, solist hariç bütün arka vokalleri de istenirse önceden kaydedilebilecek.

Biz aslında nihai amacın Eurovision’da hata payını tamamen ortadan kaldırmak olduÄŸunu biliyoruz. Sonuçta dünyanın en popüler televizyon programlarından biri olan yarışmada, TV yayınının mümkün olduÄŸunda pürüzsüz gerçekleÅŸmesi en önemli hedef. Yine de umuyoruz ki mevcut koÅŸullar bahane edilerek yapılan bu deÄŸiÅŸiklik yayını kolaylaÅŸtırdığı için kalıcı hale gelmez.

Bir diÄŸer kural sahnede yer alabilecek maksimum kiÅŸi sayısını belirliyor. Eurovision’da performanslar sırasında sahnede en fazla 6 kiÅŸiye izin verilir. Ayrıca sahneye canlı hayvan çıkarılması da yasaktır.

Eurovision’da yarışacak ÅŸarkılar yeni olmalıdır. Daha da açmak gerekirse bir önceki yılın eylül ayından önce ticari olarak yayınlanmış ÅŸarkılar Eurovision’a katılamaz.

Yarı final ve finalde yarışacak ÅŸarkıcılar sahneye çıktıkları gün en az 16 yaşını doldurmuÅŸ olmak zorundalar. Bu kural öncesinde 1986’da Belçikalı Sandra Kim 13 yaşındayken Eurovision’u kazanmıştı. Åžarkıcının rekoru bu kural deÄŸiÅŸmediÄŸi sürece asla kırılamayacak. Junior Eurovision ÅŸarkı yarışmasının varlığını da hesaba katarsak kuralın deÄŸiÅŸme ihtimalinin olmadığını söyleyebiliriz.

Bir şarkıcı aynı yıl içerisinde birden fazla ülkeyi temsil edemez. Fakat daha önce defalarca örneklerini gördüğümüz gibi, aynı şarkıcı farklı yıllarda farklı ülkeleri temsil edebilir.

Eurovision kuralları elbette bunlarla sınırlı değil. İrili ufaklı teknik ayrıntılarla ilgili bir çok kural var ve hepsini burada sıralamanın anlamı yok. Sadece şunu eklememiz gerekiyor: bütün bu saydıklarımızın ötesinde öyle bir kural var ki, o da Eurovision kuralları her yıl değişir kuralı.

Sürekli olarak yarışmaya ve oylama sistemine heyecan katmayı ve ilgiyi arttırmayı hedefleyen EBU kurallarda sık sık deÄŸiÅŸiklik yapıyor. EBU 2020 Eurovision Åžarkı Yarışmasının pandemi nedeniyle iptal olması sonrası 2021’deki yarışmanın iptal olmasını kesinlikle istemiyor. Bu sebeple de kısa bir süre önce kurallarda bazı deÄŸiÅŸiklikler yapılacağını açıklamışlardı.

2021’in kuralları henüz tam olarak belli olmasa da “kuralların olaÄŸanüstü durumlarda esnetilebileceÄŸini” ifade eden bir kuralın ekleneceÄŸi kesin. Yarışmanın pandemi ve benzeri koÅŸullarda nasıl gerçekleÅŸtirileceÄŸini açıklayan kuralların eklenmesi elbette ki sevindirici. Ancak umarız bu yeni kuralların hiç bir zaman uygulanması gerekmez ve 2021’de özlediÄŸimiz formatta bir Eurovision izleme ÅŸansı buluruz.

Videolarımızı izlediğiniz ve yorumlarınızı paylaştığınız için teşekkürler! Yeni videolarda görüşmek üzere. Hoşça kalın!

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.