Jules Verne “Doktor Ox’un Deneyi” Kitap Yorumu
Kitabın Yazarı: Jules Verne
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Kitap Türü: Roman
Yayım Yılı: 2020
Sayfa Sayısı: 96
Arka Kapak Bilgisi
Hikâyemiz, Flandre’da, hayali Quiquendone kentinde geçer. Kentin sakin, ölçülü, tutumlu ve ağırkanlı insanları yüzyıllardır hiçbir konuda aşırılığa kaçmadan, herhangi bir duygu belirtisi göstermeden, uyum içinde son derece durağan bir yaşam sürmektedir. Yöneticileri bile yaşamları boyunca inisiyatif kullanmadan, hiçbir önemli karar almadan bu dünyadan göçüp gitmektedir. Ancak Doktor Ox’un sözde kenti aydınlatma projesiyle gelişi Quiquendone’da bir şeyleri değiştirecektir.
Doktorun gizli bir gündemi vardır ve bunun için kent halkını kobay olarak kullanmaktan çekinmeyecektir. Zira bilim vicdansız kişilerin elinde tehlikeli olabilir. Jules Verne ince ironisinin her satırına sindiği bu eğlenceli novellada, dünyadan kopuk yaşayan, ortaçağla bağlarını koparmamış küçük bir kentin Flaman sakinlerinin çoktan miadını doldurmuş yaşam biçimlerini hicveder. Hikâye Alman asıllı Fransız besteci Jacques Offenbach’ın Doktor Ox adlı operasına da konu olmuş, librettonun yazımına bizzat Verne de katkıda bulunmuştur.Doktor Ox’un Deneyi / Jules Verne
Yaşayan tüm insanların sakin ve yavaş hareket ettiği, kavganın dövüşün ne olduğu ile ilgili hiçbir fikrin olmadığı bir şehir düşünün! İstanbul gibi neredeyse değil mi?(!)
Suç, haksızlık, kötülük nedir bilmeyen şehir Quiqendone’de geçen bir hikaye bizi bekliyor. Şehri süregelen rutininden çıkaracak isim ise; kente bir aydınlatma projesi ile gelen Doktor Ox. Doktor Ox’un bu gizli deneyinin insanları ve şehri ne hale getirdiğine inanamayacaksınız.
Daha çok ‘Seksen Günde Devr-i Âlem’ ve ‘Denizler Altında Yirmi Bin Fersah’ eserleri ile bildiğimiz yazar Jules Verne’nin bu kitabı da sade yazım dili, anlaşılır ve merak uyandıran anlatımı ve yayınevinin başarılı çevirisi ile okurken keyif alacağınız bir modern klasik.
Sizler de okuduktan sonra yorumlarınızı yazabilirsiniz. Hepinize iyi okumalar dilerim.
Eserde Geçen Satırlardan;
“Anlayın artık: Bir yüzyıldır arabacıların küfretmediği, birbirlerine sövüp saymadığı, atların kaçıp gitmediği, köpeklerin ısırmadığı, kedilerin tırmalamadığı, kısacası tartışmanın gölgesine bile rastlanmayan bir kent bu!”
“Tüm yaşamı boyunca hiçbir şeye karar vermeden ölen bir adam, bu dünyada mükemmeliyete yaklaşmış demektir. ”
“… On yıl boyunca birbirlerinin kalplerini fethetmeye çalışıyorlardı. Birine bir yaşam boyu bağlanmak söz konusu olduğunda, bu süreye gerçekten uzun denilebilir mi?”
“Sonraki aylar boyunca, kötülük bulutları, dağılmak şöyle dursun, daha da yayıldı. Salgın, evlerden sokaklara taştı. Quiquendone kenti artık tanınmaz bir haldeydi.”
“Buraya kadar sebebini bilemediğimiz bu aşırı coşku hali, beklenmeyen fizyolojik değişimleri beraberinde getirdi. Belki de her zaman göz ardı edilmeye mahkûm beceriler kalabalıklardan sıyrıldı.Yetenekler gün ışığına çıktı.”
İlgili Yazılar
-
“Casus” Paulo Coelho Kitap Yorumu
Yorum yapılmamış | Kas 28, 2019
-
‘İki Şiirin Arasında’ Yekta Kopan
Yorum yapılmamış | May 23, 2018
-
“Aziz Bey Hadisesi” Ayfer Tunç
Yorum yapılmamış | Ara 26, 2017
-
Sunay Akın “Ay Hırsızı” Kitap Yorumu
Yorum yapılmamış | Oca 29, 2020