Kinoa ile İlgili Bilinmesi Gerekenler – BuMesele

Kinoa ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Son günlerde herkesin dilinde bir ‘organik beslenme’, ‘chia tohumu’, ‘kinoa’. Bu organik tarım, organik beslenme güzel de kim nereden bulacak bu zamanda bu organik besinleri?

Çoğunlukla ticari olarak kullanılıyor maalesef bu kelimeler ve kimse de gerçekten organik mi değil mi bilmeden, emin olmadan alıyor ürünleri. Organik olduğunu düşünmelerindeki tek kriter, ürünün “pahalı” olması. Eğer pahalı ise evet organiktir gibi bir mantık oluşmaya başladı ne yazık ki insanlarda.

Dillerden düşmeyen ‘kinoa’ nın ne olduğunu ben de merak ettim ve kinoalı salatayı denedim. Açıkçası bu kadar lezzetli olabileceğini düşünmemiştir. Zira faydalı olan besinlerin lezzetsiz olduğu düşüncesi bir çok insanda olduğu gibi bende de vardı.

Peki gerçekten hem lezzetli hem de anlatıldığı kadar yararlı bir besin mi ‘kinoa’?

Size şöyle harika, böyle mucize gibi bir şey söylemiyorum. Okuduğum ve gördüğüm yararlarını sizlerle paylaşmak istedim yalnızca. Bir mucize beklemediğiniz ve ölçülü yediğiniz sürece bir zararını görmeyeceğinizi düşünüyorum.

İçeriğinde Neler Var?

Bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içeren kinoanın besin değeri oldukça yüksek. Sağlıklı olmasının yanında lezzete de önem verenlerin severek tercih edebilecekleri bir besin.

  • Protein ve tüm temel amino asitleri içerir,
  • Vitamin, mineral ve lif içeriği yüksektir ve kolesterol içermez,
  • Açlık hissini bastırır, kilo kontrolünde oldukça faydalıdır,
  • Gluten duyarlılığı olanlar ve çölyak hastaları, içeriğinde gluten bulunmaması nedeniyle tüketebilirler,
  • Lif içeriği yüksek olduğundan, tok tutar, kabızlık, hemeroid gibi rahatsızlıkları önemli ölçüde engeller,
  • İçeriğindeki magnezyumun diyabete karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Ayrıca magnezyum damarları rahatlatır ve migren hastalarına da iyi gelmektedir.

Nerelerde Kullanılır?

Bulgur ve pirinç ile yapılan yemeklerde kinoayı kullanabilirsiniz. Haşladıktan sonra salatanıza  ya da çorbalarınıza ekleyebilirsiniz. Pilavını yapabilir ya da garnitür olarak da tüketebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Kinoayı pişirmeden önce, 30 dakika kadar (mümkünse alkali-suyun içine karbonat ekleyerek alkali su yapabilirsiniz) suda bekletin. Ardından suyun altında çok ezmeden yıkayın. Ağzı kapalı tencerede, kısık ateşte 13-15 dakika haşlayın. 1 bardak kinoa için 2 bardak su yeterlidir. Piştikten sonra karıştırmadan, ağzı kapalı olarak 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Fazla suyu kaldığını düşünüyorsanız önce süzün sonra demlenmeye bırakın.

Kinoa’nın kalorisi ne kadar?

100 gram için; pişmiş kinoa 120 kalori iken pişmemiş kinoa 367 kaloridir.

Kinoa’nın Fiyatı Ne Kadar?

Ürünün yarım kilosu internet üzerinden 25-30 TL arasında satılmaktadır. Ben A101 isimli marketten tesadüfen gördüğüm bir markanın ürününü 9,90 TL’ye satın aldım. Yaptım tadı da gayet lezzetli oldu.

Bir de son olarak yaptığım salata tarifini vereyim;

Malzemeler; 1 çay bardağı kinoa, 2 çay bardağı su, 5 çeri domates, 2 küçük salatalık, 5 yaprak göbek salata, isteğe göre dereotu ve maydanoz.

Sos; Zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, az tuz.

Hazırlanışı;

  • Kinoayı küçük bir tencereye alıp üzerine örtecek kadar su ekleyin ve yarım saat bekletin. Suyunu süzün ve su altında fazla ezmeden yıkayın.
  • 1 çay bardağı kinoayı tencereye koyup 2 çay bardağı su ekleyin ve kısık ateşte kapağı kapalı olarak 13-15 dakika haşlayın. Fazla su koymuşsanız ve sulu kaldığını düşünüyorsanız suyunu süzün ve 10 dakika demlenmeye bırakın.
  • Kinoa demlendikten sonra soğurken, diğer taraftan salata malzemelerini istediğiniz boylarda doğrayın.
  • Doğradığınız malzemeleri salata kasesinde karıştırın ve üzerine kinoayı ekleyin.
  • Sos malzemelerini küçük bir kapta karıştırıp salataya dökün.

İşte hepsi bu kadar. Hepinize afiyet olsun.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.