2026’da Eurovision’da Şok Gelişmeler – İsrail Kaldı Ülkeler Bir Bir Çekiliyor!
Beklenen Genel Kurul toplandı ve beklenenin dışında bir karar da çıkmadı. 4 Aralık 2025 tarihinde EBU, Cenevre’de Genel Kurul düzenledi. Aylardır birçok ülke (İspanya, İrlanda, Slovenya, Hollanda) İsrail varsa biz yarışmada yokuz dediler. Belçika, Finlandiya konu ile ilgili karar verme aşamasında.
İsrail’in yarışmada devam edeceği kararı verilir verilmez Hollanda ve arkasından İspanya yarışmadan çekildiklerini açıklayan ilk iki ülke oldu. Slovenya da İrlanda da onları takip etti. Belçika, Finlandiya konu ile ilgili karar verme aşamasında.
İrlanda ayrıca yarışmayı boykot edeceğini duyurdu. Yani İrlanda yarışmaya katılmadığı gibi yarışmayı da yayınlamayacak.
EBU üyeleri, İsrail’in Eurovision Şarkı Yarışması’nda yer almaya devam edeceğini resmen doğruladı. Bu karar, yayıncıların güncellenen oylama kurallarını incelemesinin ve İsrail’in katılımına yönelik endişeleri ele almasının ardından Cenevre’de yapılan Genel Kurul’da alındı. Toplantının ana gündem maddesi, Gazze’deki savaş nedeniyle artan protestolar ile İsrail hükümetinin son yarışmalarda oylamayı haksız şekilde etkilediği yönündeki iddialardı. EBU, tüm bu tartışmalar ışığında ülkenin yarışmada kalmasına onay verdi.
EBU üyelerinden, gelecek yılki etkinliğe katılım konusunda yeni bir oylama yapılmadan, geçen ay açıklanan yeni kurallardan memnun olup olmadıklarını değerlendirmeleri için gizli bir oylamaya katılmaları istendi. Üyelerin büyük çoğunluğu, katılım hakkında ek bir oylamaya gerek olmadığı ve 2026 Eurovision Şarkı Yarışması’nın ek güvencelerle planlandığı gibi devam etmesi gerektiği konusunda hemfikir oldu. Toplantıda İsrail’in katılımına ilişkin ayrı bir oylama yapılmadı. Bu nedenle İsrail, yarışmada kalmaya devam ediyor ve gelecek yıl Viyana’da düzenlenecek etkinliğin hazırlıkları güncellenmiş kurallar çerçevesinde sürdürülüyor.

