“Beyaz Zambaklar Ülkesinde” Grigory Petrov – BuMesele

“Beyaz Zambaklar Ülkesinde” Grigory Petrov

Kitabın Yazarı: Grigory Petrov

Yayınevi: Karbon Kitaplar

Kitap Türü: Roman

Yayım Yılı: 2017

Sayfa Sayısı: 102

Arka Kapak Bilgisi

“Kutsal kitaplarda şöyle bir hikâye yazar: Bir zamanlar güçlü, zalim bir hükümdarın sarayını duvarlarında ateşle yazılmış kelimeler varmış: “Mane tekel fares!” Bu kelimeleri hiç kimse anlayamamış. Hâkim Danyal’ın kendisi kelimeleri şöyle yorumlamış: “Bu ateşten yazılar, ilginç bir olayın geleceğini haber veriyor. Bunların anlamı şudur: Devlet, artık yaşama gücünü yitirmiştir. Kaçınılması imkânsız bir sona yani yıkılmaya mahkûmdur.

Tarih onlar hakkındaki kararını verdi: Mane tekel fares!”Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Yazarın en çok bilinen eserlerinden biri olan “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” oldukça uzun bir süredir kütüphanemde yer alan ancak okumadığım, sürekli ertelediğim bir kitaptı. Nasıl böyle bir yanlış yapmışım okuduktan sonra çok pişman oldum. Okuma listenizde varsa kesinlikle öncelik vermeli yoksa da listenize eklemelisiniz.

Karbon yayınlarının çevirisini son derece iyi bulduğumu, kitabın anlatımı ve konusu itibariyle beni çok etkilediğini de söylemek isterim. Kitabın ilk sayfasında yer alan yazıda, Atatürk’ün okutulmasını istediği eserlerden biri olduğunu öğrenmek kitaba olan ilgimi biraz daha artırmıştı. Okudukça nedenini siz de daha iyi anlayacaksınız.

Eser, bataklıklar ülkesi Suomi’yi yani Finlandiya’nın dirilişini, Beyaz Zambaklar Ülkesine dönüşmesini konu alıyor. Finlandiya’nın tarihini, eksiklikleri, yanlışlarıyla birlikte gözler önüne seriyor. Suomi’nin tarihini, ülkedeki eğitimcileri, memurları, aile kurumunu, köylülerini, işçilerini her bir açıdan ele alan eseri, yer yer ülkemize de benzeteceğinizi ve çok severek okuyacağınızı düşünüyorum. Tabi son duruma bakarsanız biz onlar kadar becerememişiz maalesef. Atatürk’ün amacı belki bu diriliş hareketinden bir nebze olsun feyz alınmasına ön ayak olmaktı ancak durum ortada. Umarım bundan sonraki yıllarda her şey çok daha iyi olacak.

Sizler de okuduktan sonra fikirlerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Sevgiler…

Eserde Geçen Satırlardan;

“Zaman geçip gittikçe nesiller değişiyor, yenileniyor. Her nesil gelişirken kendisiyle birlikte yeni kavramlar, söylemler, ihtiyaçlar, talepler de getiriyor.”

“Tarih, halk yığınlarını bir hayvan sürüsü olmaktan ya da çalışkan bir karınca yuvası görüntüsünden çıkararak; akılcı, neşeli bir yaşam üreten milyonlarca sanatçıya, üreticiye dönüştürmenin yollarını, devletin nasıl güçlendirileceğini, toplumun nasıl eğitilebileceğini gösteren bir bilimdir.”

“Devlet adamları, milli ruhun bir kopyasıdır; halk kitlesinin içinden çıkmıştır. Bir millet nasılsa, devlet adamları da o millet gibidir. Bu sebeple eski zamanlardan beri ‘Her millet, layık olduğu idareye, devlet adamlarına sahip olunur.’ denilir.”

“Kahraman, halkı heyecanlandırır, alevlendirir. Ancak bu alevi, milletinden aldığı ateş ve heyecanla yakar.”

“Çocukların azarlama, kınama, cezayla itaatkâr, sevgi dolu olabileceklerini sanmayınız! Çocuklarınız yanında öyle davranınız ki, sizin meziyetlerinizi görerek sizi sevmeye başlasınlar.”

“Her dönemde, her coğrafyada halk kitleleri sabır, tahammül göstermeye mecbur bırakılmıştır. Zorluklara, yokluklara tahammül etmek halkın zorunlu görevi gibi sayılmıştır.”

“Milletimiz büyüklüğünü sabrı, tahammülüyle göstermiştir. Halk aç kalır, soğuktan donar, pislik, yokluk içinde yaşar; ama hiç şikayet etmeden bunlara katlanmasını bilir.”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.