“Charlie’nin Çikolata Fabrikası” Roald Dahl
Kitabın Yazarı: Roald Dahl
Yayınevi: Can Yayınları
Kitap Türü: Hikaye-Masal
Yayım Yılı: 2017
Sayfa Sayısı: 208
Arka Kapak Bilgisi
Roald Dahl (1916-1990), Norveç asıllı büyük bir yazar. Kitaplarını İngilizce yazıyor. Büyükler için olduğu kadar çocuklar için de birbirinden güzel pek çok kitap yazmıştır. Charlie’nin Çikolata Fabrikası, onun en Sevilen çocuk kitaplarından biri. Bu kitapta küçük Charlie ile tanışacaksınız. Onu çok seveceğinizi, onula arkadaş olacağınızı umuyoruz. Charlie, annesi, babası, iki ninesi, iki de dedesiyle birlikte büyük bir kentin bitiminde küçük bir tahta barkada yaşamaktadır. Yoksuldurlar. Charlie, çikolataya bayılır, ama alacak parası yoktur. Biriktirilen parayla, doğum günlerinde, yılda bir kez bir küçük çikolata girer evlerine. Bu büyük kentte, Charlie’lerin evinden bile görülen kocaman bir çikolata fabrikası vardır; dünyanın en ünlü çikolatalarını üretir. Günlerden bir gün… Yok, kitabın konusunu anlatmamızı beklemeyin. Okuyun göreceksiniz neler olacak. Bu kitabın devamı sayılabilecek güzel bir kitabımız daha var: Charlie’nin Büyük Cam Asansörü. O kitapta da Charlie’nin başka bir serüvenini izleyeceksiniz.
Charlie’nin Çikolata Fabrikası / Roald Dahl
Orijinal adı “Charlie and Chocolate Factory” olan kitabın çevirisi keşke bire bir “Charlie ve Çikolata Fabrikası” olsaymış. Çeviri kitabın sonu ile ilgili ipucu veriyor ancak yine de okunması gereken kitaplardan.
Yeğenim için aldığım kitabı, elime göz atmak için aldım ancak sürükleyici ve eğlenceli kitabı bir çırpıda okudum. Kitabın Tim Burton yönetmenliğinde 2005 yapımı filmi de mevcuttur.
Annesi, babası, iki büyükannesi ve iki büyükbabası ile zor bir hayat yaşayan, çok sevmesine rağmen yalnızca doğum günlerinde çikolata yiyebilen Charlie’nin hikayesi her yaştan insanın keyifle okuyabileceği bir öykü. Ailesinin maddi gücü olmasa bile paylaşmanın, sevginin gücü ile büyüyen sevgi dolu bir çocuğun mükafatı tüm okuyuculara ders olacak nitelikte.
Çocuk kitapları kategorisinde yer almasına rağmen, okurken çok zevk aldığım bir kitap oldu Charlie ve Bay Willy Wonka’nın hikayesini okuduktan sonra filmini de izlemeyi ihmal etmeyin.
Eserde Geçen Satırlardan;
“Hele yetişkin birini hiç istemiyorum. Yetişkin biri beni dinlemez yeni bir şey öğrenmez. Kendi bildiğini okur, bana kulak asmaz. O yüzden, fabrikamı bir çocuğa vermeliyim. Yüreği temiz, anlayışlı, sevgi dolu bir çocuğa en nefis çikolatalarımın en gizli sırlarını verebilmeliyim ki gözüm arkada kalmasın.”
“Hayatın ayrılmaz bir parçasıydı kitaplar !”
“Bu sistem, televizyon ile işler. Ben, televizyon sevmem. Az izlenmesi gerektiğini sanıyorum, ama çocuklar maalesef gözlerini ayıramıyorlar ondan. Bütün gün ekranın karşısında hiç kımıldamadan oturabiliyorlar.”
“Eve gidince atın televizyonu pencereden! Evde televizyondan boşalan yere, güzel bir kitaplık kurun bir an önce.”
“Sakın kaygılanmayın! Sonunda herkesin aklı başına gelecek, sonunda herkes iyi olacak…”
İlgili Yazılar
-
Nisan 2018 Kültür Sanat Haberleri
Yorum yapılmamış | Mar 31, 2018 -
2022 Altın Küre Ödülleri – Tüm Adaylar
Yorum yapılmamış | Ara 23, 2021 -
“İtiraflarım” Lev N. Tolstoy
Yorum yapılmamış | Eki 2, 2019 -
Sunay Akın “Ay Hırsızı” Kitap Yorumu
Yorum yapılmamış | Oca 29, 2020