“Hayvan Çiftliği” George Orwell – BuMesele

“Hayvan Çiftliği” George Orwell

Kitabın Yazarı: George Orwell

Yayınevi: Can Yayınları

Kitap Türü: Roman

1.Baskı:1945

Yayım Yılı: 2016

Sayfa Sayısı: 152

Arka Kapak Bilgisi

İngiliz yazar George Orwell, ülkemizde daha çok Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş bir diğer çok ünlü eseridir. 1940’lardaki “reel sosyalizm” in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak Kabul edilir.

Hayvan Çiftliği‘ nin başkişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yöntemini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin’i simgelediği açıktır. Diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir.

Alt başlığı Bir Peri Masalı olan Hayvan Çiftliği, bir masal anlamıyla yazılmıştır; ama küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değil, çarpıcı bir politik taşlamadır.

hayvan-ciftigi

Hayvan Çiftliği / George Orwell

Yazarın 1984 adlı kitabından sonra okuduğum bir eseri. Kesinlikle kitabın çevirisi çok başarılı. Dili çok akıcı ve okunması çok daha rahat bir kitap. İki eseri de okumadıysanız öncelikle Hayvan Çiftliğini ardından 1984’ ü okumanızı tavsiye edebilirim.

Kitap, İngiltere’ de kahramanları hayvanlar olan bir çiftlikte geçiyor. Çiftliğin sahibi Bay Jones. Masal tadında anlatılan kitabın sonu çok güzel bitirilmiş.

Koca Reis adı ile anılan domuzun devrim planları, onun ömrü yetmese bile izinden giden diğer hayvanların önderliğinde tüm hayvanları birleştirir. “Beylik Çiftlik” adı ile anılan çiftliğin sahibi Jones’ un bir gün hayvanların yemini unutması ile isyan çıkar ve Jones çiftlikten atılır. Önderleri en zeki olarak bilinen Napolyon ve Snowball adındaki domuzlar olurlar. Çiftliğin adı “Hayvan Çiftliği” olarak değiştirilir. İngiltere’ nin Hayvanları adında tüm hayvanların tek ağızdan söylediği marşları bile vardır. Kendilerini özgür hissetmeye başlarlar. Artık hayvanlar onları çalıştıran insanlara boyun eğmeyeceklerdir. Hayvanların tüm amaçları kendilerine iyi davranılması ve kendileri için çalışmaktır.

“Animalizm” adını verdikleri bir düzen ortaya koyarlar. Baskı olarak düşündükleri herşeyi bir kenara bırakarak ahırın kapısına Yedi Emir’i yazarak asarlar.

  • İki ayak üzerinde yürüyen herkesi düşman bileceksin.
  • Dört ayak üstünde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dost bileceksin.
  • Hiçbir hayvan giysi giymeyecek.
  • Hiçbir hayvan yatakta yatmayacak.
  • Hiçbir hayvan içki etmeyecek.
  • Hiçbir hayvan başka bir hayvanı öldürmeyecek.
  • Bütün hayvanlar eşittir.

Kurallar da belirlendikten sonra her şey çok güzel olmuştur. Her hayvan eşit iş dağılımına sahiptir. Herkes çok mutludur. Ancak daha sonra Napolyon başta kalabilmek adına Snowball’ dan kurtulabilmek için onu hain olarak ilan eder ve çiftlikten attırır. Daha sonra yolunda gitmeyecek her şey için Snowball günah keçisi ilan edilecektir.

Artık tek başına lider olan Napolyon ise kararları kimseye sormadan almaya başlar. Yedi emir diye bahsedilen emirleri tek başına değiştirir hale gelmiştir. Bunu yaparken çiftlikteki diğer hayvanlar başlarda yanlış olduğunu söylemeye çalışırlar ancak enteresan bir şekilde hepsi yine de Napolyon’ un ne yaparsa doğru yapacağını, o öyle diyorsa bunun böyle olması gerektiğini düşünmeye başlarlar ya da öyle olduğuna inandırılırlar.

Zaman içinde eski “Beylik Çiftlik” ten farkı kalmayan çiftlik sadece beyinleri yıkanmış, yaşamak istedikleri hayatı yaşadıklarını zanneden hayvanlarla dolu bir çiftlik halini almıştır. Tek farkı bu defa insanlar için değil onlara özgürlüklerini verdiğine inandıran domuzlar için çalışmalarıdır.

Kitap, sıkılmadan okunacak çok güzel bir eser, tek kelime ile çok başarılı bir kurgu. Kitap sunuşta da söylendiği gibi; “Evet, Hayvan Çiftliği, korkunç bir sonla biten bir “peri masalı” dır.

Eserde geçen satırlardan;

“Bütün hayvanlar eşittir; ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir.”

“İnsanı ortadan kaldırın, açlığın ve köle gibi çalışmanın temelindeki neden de sonsuza dek silinecektir yeryüzünden.”

“İnsan, üretmeden tüketen tek yaratıktır.”

“Snowball’a göre yedi emir bal gibi, ‘dört ayak iyi, iki ayak kötü’ özdeyişine indirgenebilirdi.”

 

 

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.