Eurovision 2019 – Tüm Ülkeler Performans Değerlendirmesi
|Bir önceki videomuzda finalin ardından değerlendirmelerimizi yapmış ve büyük finalden öne çıkan olayları videomuzda sizlerle paylaşmıştık. O video sonrası Kıbrıs, Yunanistan, Beyaz Rusya ve Malta gibi bazı ülkelere değinmediğimizle ilgili şikayetlerini dile getiren izleyicilerimiz oldu.
Bunun birkaç sebebi var. Öncelikle o video ülkelerden tek tek bahsetmek amacıyla yapılmadı. Halk oylamasında çok yüksek puan alan Norveç’in jüriler tarafından es geçilmesi veya İzlanda’nın Filistin bayrağı açması gibi olaylar olmuşken, performansı bize göre beklentilerin altında kalan ülkelerle ilgili yorumlara o videoda yer vermeyi uygun bulmadık.
Bu videomuzda mümkün olduğu kadar her ülkeye değinerek görüşlerimizi sizlerle paylaşacağız. Hiç vakit kaybetmeden 26 numara ile başlıyoruz.
Oylama Skandalı Sonrası Gerçek Sıralama Top 26 yazımızdan listenin son haline ulaşabilirsiniz. Ancak birkaç basamak ileri geri değişmesi bizim şarkılar ve performanslar ile ilgili düşüncelerimizi değiştirmediğinden bu video geçerliliğini korumaktadır.
26- Birleşik Krallık.
Öncelikle Eurovision’a katılan bütün şarkılar kendi ülkelerindeki seçmeleri kazanarak geldikleri için hiç bir şarkının çok kötü olmadığını belirtmemiz lazım. Biz bir şarkıyı beğenmediğimizi söylediğimizde o şarkının fanları bundan hoşlanmayabiliyor ama aslında biz sadece diğer şarkılarla kıyaslayıp onlara göre bir değerlendirme yapıyoruz. Bu kadar seçilmiş şarkı varken birileri elbette sonuncu olacaktı. Birleşik Krallık da sonuncu olmasına şaşırmadığımız ülkelerden.
25- Beyaz Rusya.
Biz Beyaz Rusya’nın şarkısını beğenmiştik. Yarı final performansı da bizce oldukça iyiydi. Ancak finalde şarkının henüz ortasına gelmeden bizde final performansının yarı finalin çok gerisinde kaldığı görüşü oluştu. 16 yaşındaki şarkıcının finalde çok daha heyecanlı olduğunu düşündük. Bundan sonra yorumlayacağımız bütün şarkılar için geçerli olan bir durum var ki, Eurovision’da şarkının iyi bir şarkı olup olmadığından çok, şarkıcının o geceki performansının önemli olduğu bir kere daha kanıtlandı. Zena’nın final performansına göre 25’inci olmasına çok şaşırmadık.
24- Almanya.
Önceki iki şarkıda olduğu gibi, Almanya da kötü bir şarkı değildi. Televoting’ten sıfır puan almasını absürt bulsak da, 24. olmasını çok yadırgamadık.
23- İsrail.
İsrail’in şarkısı ilk açıklandığında aklımızda fazla yer etmemişti, ancak Kobi Marimi’nin yarışma gecesi performansını başarılı bulduk. 23. sırada bitirmiş olsa da, bizim beğendiğimiz şarkılardan oldu.
22- İspanya.
İspanya’nın 22. sırada ne işi var. La Venda’ya 7 puan veren jüri, aklını kaçırmış olmalı. Çek Cumhuriyetine 150 puan verip, İspanya’ya 7 vermenin bizce mantıklı bir açıklaması yok.
21- Yunanistan.
İspanya gibi, Yunanistan da listede bulunduğu sırayı hak etmeyen ülkelerden biri. Katerine Duska’nın o performansının yeri bize göre 21.lik değildi.
20- San Marino.
Aldığı 20. lik ile San Marino’ya en iyi derecesini kazandıran Serhat’ın başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce de değindiğimiz gibi sesini eleştirebiliriz, ancak gecenin en eğlenceli performanslarından biri olduğunu görmezden gelemeyiz
19- Estonya.
Estonya’nın final performansını yarı finale göre daha çok beğendik. 19.cu olarak bizce yerini buldu.
18- Arnavutluk.
Daha önceki videomuzda da söylediğimiz gibi, Arnavutluk da daha üst sıraları hak eden ülkelerden biriydi. Jonida’nın performansını çok beğendik, ancak Arnavutluk gibi küçük ülkelerin yüksek puanlar alması kolay değil.
17- Sırbistan.
Burada da jüriyle ilgili bir tespit yapalım: Sırbistan’ın o ses ve performansına verdikleri puan 38. Danimarka’ya verdikleri puan 69. Başka sözümüz yok.
16- Malta.
Malta’nın şarkısını beğendiğimizi daha önce dile getirmiştik. Ancak final performansının bizi çok etkilemediğini de söylememiz gerekiyor.
15- Kıbrıs.
Vee gelelim Tamta’ya. Biz bu şarkıyı hala beğeniyoruz. Sadece şarkı olarak değerlendirirsek, hala derece yapabilecek bir şarkı olduğu düşünüyoruz. Ancak Tamta’nın performansının beklentilerimizi karşılamadığını da söylemek zorundayız. Bu tip şarkılar Ani Lorak, Helena Paparizou ve Eleni Foureira tarzı performanslar gerektiriyor. O enerji yoksa, çok da söylenecek söz kalmıyor.
14- Fransa.
Fransa ulusal seçmelerde en iyi şarkı yerine, en farklı tarzı seçip şansını bir de böyle denedi. Ancak papaz bu kez pilav yemedi ve Conchita Wurst formülü, performans aynı derecede güçlü olmayınca başarıya ulaşamadı.
13- Slovenya.
Başından beri beğenmediğimizi söylediğimiz bu şarkıyı seven takipçilerimizin olduğunu biliyoruz. Bizce ise bu şarkı ancak bu kadar iyi bir sonuç alabilirdi. Slovenya bu kadar şarkının içinde 13. sırada yer almayı başardığı için biz kendilerini kazanmış kabul ediyoruz.
12- Danimarka.
Danimarka’nın bu şarkıyla 12. olması da geceyle ilgili anlam veremediğimiz detaylardan. Sıralamadaki yerini Yunanistan ile değiştirsek yine de başarılı kabul ederdik.
11- Çek Cumhuriyeti.
Aldığı puandan bağımsız olarak değerlendirirsek, Çek Cumhuriyeti’nin performansı beklentilerimizi aştı. Ancak videonun başında da değindik: Jürinin, halkın 7 puan verdiği bu şarkıya 150 puan verecek ne bulduğunu hala anlamış değiliz.
10- İzlanda.
Halkın 186 puan vererek Televotingte 6. yaptığı ve totalde 10. olan İzlanda, uzman jürilere kalsa 48 puan ile 14. olacaktı. Biz Halk oylaması ve jüri puanları arasında bu derece farklar olmasını şaşkınlıkla karşılıyoruz.
9- Avustralya.
Bir önceki videomuzda daha detaylı şekilde sebeplerini açıklamıştık. Avustralya bize göre en azından ilk 3’te olmalıydı.
8- Kuzey Makedonya.
Yine bir önceki videoda bahsettiğimiz ülkelerden biri olan Kuzey Makedonya’da, Tamara Todevska hem yarı finalde, hem finalde beğendiğimiz performanslar sergiledi, ve hak ettiği bir 8.lik kazandı. Bu sonuç aynı zamanda Kuzey Makedonya’nın Eurovision’da şimdiye kadarki en başarılı sonucu oldu.
7- Azerbaycan.
Azeri kardeşlerimiz bu 7’inciliğe biraz üzülse de, biz bu sonucun başarısızlık olduğunu düşünmüyoruz. Azerbaycan’ın elde ettiği derecenin bizim favorilerimiz videosunda kendilerine verdiğimiz sıra ile birebir uyuşması da ilginç bir tesadüf oldu.
6- İsveç.
Jürinin göz bebeği olan İsveç, televoting sonrası hayal kırıklığı yaşamış olsa da 6. olarak çok iyi bir derece elde etti. İsveç’in elde ettiği derece de aynen Azerbaycan gibi bizim favorilerimiz videosu ile birebir örtüştü.
5- Norveç.
Bir önceki videomuzda çok detaylı bir şekilde değindiğimiz gibi, halk oylamasını 291 puan ile ezici bir şekilde kazanan Norveç’in jürilerden sadece 47 puan alması gülünmeyecek gibi değil. Bu öyle saçma bir fark ki, oylama sisteminde jürilerin ağırlığının azaltılması konusunun ciddi bir şekilde gündeme alınmasını sağlayabilir.
4- İsviçre.
Favorilerimizden olan İsviçre, birinci olmasa da gayet iyi bir derece elde etti. Bizce bu kadar güçlü rakibin olduğu bir ortamda, Luca Hanni de bu durumdan çok şikayetçi değildir.
3- Rusya.
Favorilerimiz videosunda sırasını tutturduğumuz bir diğer ülke de Rusya oldu. Scream yarışmanın en iyi şarkılarından biriydi ve elde ettiği derece de bizce makul.
2- İtalya.
Yunanistan’ın 21. olmasına ne kadar katılmıyorsak, İtalya’nın ikinci olmasına da o kadar katılmıyoruz. İlk 10, hatta ilk 5 anlaşılabilir. Seyirciyle etkileşimi ve şarkıyı birlikte söylemesi de hoş bir detay. Ancak yine de 2.lik, bu şarkı için fazla iyi bir derece.
1- Hollanda.
Bütün söylenenler ve tartışmalar bir yana, Hollanda’nın aldığı birinciliği hak ettiğini düşünüyoruz. Uzun yıllardır ilk defa Eurovision’u kazanan şarkı hakkında bir şikayetimiz yok. Duncan Laurence çok başarılıydı, ve şaşırtmayan bir birincilik kazandı. Kendisini tebrik ediyoruz.
Şarkılarla ilgili yorumlarımız bu şekilde. İzlediğiniz ve yorumlarınızı paylaştığınız için teşekkürler!
Eurovision severler olarak yarışma hakkındaki videolarımız devam edecek olup, önümüzdeki günlerde farklı konulardaki içeriklerimizle de karşınızda olacağız.
Yeni videolarda görüşmek üzere. Hoşça kalın!