İşyeri Kira Sözleşmesinde Kira Artışı Nasıl Yapılacak
|Konut kira sözleşmelerinde artış Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksine göre hesaplanırken, işyeri kira sözleşmelerinde yapılacak artış; 6217 Sayılı Borçlar Kanunu Yasası, geçici 2.maddesi gereğince; 01 Temmuz 2020 tarihine kadar serbest bırakılmıştır.
Sözleşmede kira artış oranı ile ilgili bir hüküm bulunmaması halinde, mal sahibi istediği oranda kira artışında bulunabilecektir.
İşyeri sözleşmesinde artış oranı olarak; TÜFE, ÜFE veya ( TÜFE + ÜFE ) / 2 ortalaması oranlardan biri üzerinden anlaşılmalıdır. Anlaşılan orana göre; sözleşmede yer verilmesi gereken ibare şu şekilde olabilir.
1- Aylık kira bedeli, birinci kira yılı sonundan başlayarak her kiralama yılının sonunda; Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Ortalamaları oranında artırılacaktır. ÜFE için On iki Aylık Ortalamalara Göre Değişim Oranları esas alınacaktır. Bir sonraki yılın zamlı kira bedelleri bu şekilde hesap edilerek ödenecektir.
2- Aylık kira bedeli, birinci kira yılı sonundan başlayarak her kiralama yılının sonunda; Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı, Yurt İçi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Oranında artırılacaktır. TÜFE için On iki Aylık Ortalamalara Göre Değişim Oranları esas alınacaktır. Bir sonraki yılın zamlı kira bedelleri bu şekilde hesap edilerek ödenecektir.
3- Aylık kira bedeli, birinci kira yılı sonundan başlayarak her kiralama yılının sonunda; Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı, Yurt İçi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Ortalamaları Oranında artırılacaktır. TÜFE ve ÜFE için On iki Aylık Ortalamalara Göre Değişim Oranları esas alınacaktır. Bir sonraki yılın zamlı kira bedelleri bu şekilde hesap edilerek ödenecektir.