Korona’dan Sonra Şimdi de Kara Mantar Hastalığı mı?
|200’den fazla kişinin ölümüne sebep olan kara mantar tıbbi adıyla ‘Mukormikoz’ hastalığı Hindistan ve Mısır’da yayılmaya başladı. Hastalık Irak’ta da görüldü.
Kara Mantar Hastalığı Nedir? Kimlerde Görülebilir? Nasıl Bulaşır?
Nadir görülen bir enfeksiyon olan kara mantar hastalığı, bitkilerde, toprakta, gübrede ya da çürümüş sebze ve meyvelerde buluna ‘mucor’ küfünden bulaşır.
İnsan vücuduna çoğunlukla nefes ve deri yoluyla giren hastalık, kanser ve diyabet hastaları gibi bağışıklık sistemi daha zayıf olan kişilerin yaşamlarını ciddi şekilde tehdit eder. Hastalık öncelikle beyni, akciğerleri ve sinüsleri etkiler.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Kara mantar (Mukormikoz) hastalığının belirtileri, ateş, öksürük, yüz ağrısı, gözde şişme ve göz yuvarlağının dışarı doğru itilmesi, göz kararması, bulanık ya da çift görme, sinüsler üzerinde kızarıklık, kanlı öksürük, nefes almada güçlük, kanlı kusma, karın ve göğüs ağrısı, şuur bulanıklığı ve uykuya meyil.
Cilt enfeksiyonlarında hızlı kızarıklıklar, şiddetli ağrı, sertlik, şişlik, siyahlaşma, enfeksiyon yerinde sıvı birikimi ve akıntı olarak görülür.
Türkiye’de Kara Mantar (Mukormikoz) Hastalığı Görüldü mü?
Doktorlar, özellikle diyabet hastaları ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişileri tehdit eden hastalığın Kovid tedavisinde kullanılan stereoidlerle bağlantısı olduğunu söylüyorlar. Bu yeni salgının henüz Türkiye’de görüldüğü tespit edilmemiş olup, kademeli açılma ve yaz sezonu ile birlikte ne şekilde ilerleyeceği merak konusu. Umarız bu yeni salgın, diğer ülkeleri de etkilemeden ve daha fazla insana zarar vermeden en kısa sürede son bulur.