Mehmet Açar “Kayıp Hasta” Kitap Yorumu – BuMesele

Mehmet Açar “Kayıp Hasta” Kitap Yorumu

Kitabın Yazarı: Mehmet Açar

Yayınevi: Doğan Kitap

Kitap Türü: Roman

Yayım Yılı: 2017

Sayfa Sayısı: 328

Arka Kapak Bilgisi

21. yüzyılda bilinmeyen bir ülke… Elle tutulamaz, gözle görülemez bir gerçekliğin koridorlarında cirit attığı Devlet Araştırma Hastanesi’nde bulmuştur kendini Ali Z. Yanında kimliği yoktur, çantasını kaybetmiştir. Üstelik oraya nasıl geldiğini de hatırlamamaktadır.

Ali Z., Sistem adlı yapay zekânın yönettiği akıllı hastanenin alt katlarına doğru indikçe sadece Devlet Araştırma Hastanesi’nin değil kendi geçmişinin sırlarını da keşfedecektir. Herkesin her şeyi bildiği ya da bilir göründüğü, bütün sırların ketum gevezeliklerle örtüldüğü bu garip dünyada, numaralandırmış dosyalar, soğuk makinalar, yapay bir manzaraya bakan pencereler arasında çıkış yolunu arar Ali Z. Birey ile Sistem, başkaldırı ile itaat arasındaki o amansız çelişkide vücut bulan bu dünyada ÇIKIŞ YOK’tur!

Mehmet Açar’dan “Toplum mühendisliği” üzerine gizli deneyler, derin devletin günahları, beynin sırları, bilinçdışı, hafıza ve rüyalar üzerine, ironi duygusunun eksik olmadığı Kafkaesk bir roman.Kayıp Hasta / Mehmet Açar

Sinemaya ilgisi olanlar kitabın yazarı Mehmet Açar’ı sinema yorumlarından tanıyacaklardır.

Roman türünde yazılan eser, 21. yüzyılda bambaşka bir dünyaya götürüyor okuyucuyu. Kendini ‘Sistem’ adı verilen bir yapay zekanın yönettiği hastanede bulan Ali Z.’nin ilginç hikayesi, korkuları, hissettikleri, bildikleri ve bilmedikleri okuyucuyu merakta bırakacak bir o kadar da heyecanlandıracak.

Anlatım dili itibariyle başlarda akıcı orta kısımlarda durağan ve tekrara düşen kitap, farklı konusu ile dikkat çekiciydi. Zaman zaman okuyucuyu yorsa da farklı tarzda kitap arayışınız varsa beğenebileceğiniz bir eser.

Eserde Geçen Satırlardan;

“Devlet, İlmi Araştırmalar Cemiyeti’nin ‘Yeni bir toplum için yeni insanlar istiyorsak önce insan beynini anlamalıyız’ fikrine destek verdikçe hastaneye daha çok yatırım yapılmış ve hastane her geçen yıl gelişmeye, büyümeye devam etmiş.”

“İyi de, makinelerin yapay zekâlar üzerinden kontrolü ele geçirmesi çok eski bir bilimkurgu paranoyasıdır. Şimdi siz bunun gerçekleştiğini mi söylüyorsunuz? Aslında herkes çok iyi bilir ki, makine değil, makineyi kullanan insanın arzusudur iktidar.”

“Konuşmuş olmak için konuşmayı sevmiyorum. Sadece gerektiğinde ve bir anlamı olduğunda…”

“Delilik bazen çok da kötü, marazi bir şey değildir. Ama tıbben deli nedir, ne değildir diye soruyorsan, o mevzulara hiç girmeyelim şimdi.”

“Hayattaki bütün çabalarımızın özü, kendi dar ve kısıtlı bakış açımızdan kurtulmak değil miydi? Başkalarına duyduğumuz ihtiyacın kökeninde büyük resmin parçalarını bir araya getirme çabası yok muydu?”

“Siz romantik ilkelerinizle uğraşırken sizi hapishanelere tıkma planları yapanlar, seçimle iktidara gelip amaçlarına ulaşırlar.”

“İnsan sadece din değil, çocukluğundan itibaren kabul edeceği genel hakikatler olmadan, hatta bu hakikatler kendisine dayatılmadan rahat edemez.”

“Devlet, ulusal çıkarları öne sürerek her suçlamadan kurtarır kendini. Devlet kendini var etmek ve sürdürmek üzere kurulu bir mekanizmadır.”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.