Moliere “Cimri” Kitap Yorumu – BuMesele

Moliere “Cimri” Kitap Yorumu

Kitabın Yazarı: Moliere

Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Kitap Türü: Oyun

Yayım Yılı: 2019

Sayfa Sayısı: 104

Arka Kapak Bilgisi

Moliere, ülkemizde benimsenen ve beğenilen ilk tiyatro yazarlarından biridir. Shakespeare nasıl tragedyaya halk şakalarını katarak gerçekçi tiyatroya ve yeniçağ dramına ulaştıysa, Moliere de komedyayı ciddileştirecek, ama güldürücülüğünü kaybettirmeden ciddileştirerek, aynı şeyi yapmıştı.

Onun ünlü yapıtı Cimri’yi okurken halk şakalarının en acı insan gerçeğine nasıl yükseliverdiğini, bir dram gerginliği kazandığını göreceksiniz.Cimri / Moliere

Sabahattn Eyüboğlu’nun Fransızca aslından çevirdiği oyun türündeki kitap çok kısa zamanda eğlenerek okuyacağınız son derece keyifli bir eser.

Cimri Harpagon’un hikayesi öyle güzel, akıcı ve sade anlatılmış ki; okurken kendimi tiyatro sahnesinde oyunu izliyormuş gibi hissettim. Tiyatroyu seviyorsanız çok başka bir tat alacaksınız kitaptan. Tiyatroyu çok seven biri olarak bunca zaman denk getirip ‘Cimri’ oyununa gidemediğim için çok hayıflandım kitabı okurken. İlk fırsatta gidilmesi gereken oyunlar listesine ekledim bile.

Konusu itibariyle çok eğlenceli olan bu eseri okurken bol bol gülümseyeceksiniz. Siz de benim gibi okumakta geç kalanlardansanız daha fazla geç kalmayın derim.

Eserde Geçen Satırlardan;

“Bütün erkeklerin sözleri birbirine benzer. Onları sadece yaptıkları birbirlerinden ayırır. ”

“Bizi ikna etmeye çalışan sevdiklerimiz olunca ne kolay kanıveririz.”

“Hem dünyada kim var, hayatında bir kez olsun aklını kaybetmeyen? ”

“Sizce kim daha suçlu: İhtiyacı olan parayı satın alan mı yoksa ihtiyacı olmadığı halde para çalan mı? ”

“Cehenneme kadar yolu var şu dürüstlüğün! Çok nankör bir meziyet. Bundan sonra tövbe, bir daha gerçeği söylemeyeceğim. ”

“Bazı adamlar vardır, onlara sadece dolambaçlı yollardan ulaşılır.”

“İnsanları kazanmak için en iyi çare onların sevdiklerini sever görünmek, doğru dediklerine doğru demek, kusurlarını övmek, her yaptıklarını alkışlamak.”

“Olmadığım biri gibi görünmeye çalışacak kadar onursuz bir adam değilim ben, bunu böyle bilin.”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.