“Momo” Michael Ende
Kitabın Yazarı: Michael Ende
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Kitap Türü: Roman
Yayım Yılı: 2017
Sayfa Sayısı: 304
Arka Kapak Bilgisi
Zaman, yaşamın kendisidir. Ve yaşamın yeri yürektir.
Momo, büyük bir kentin tiyatro harabelerinde yaşayan küçük bir kızdır. Buldukları ya da kendisine hediye edilenler dışında hiçbir şeyi yoktur. Ancak olağanüstü bir yeteneği vardır: Momo, muhteşem bir dinleyicidir ve bunun için oldukça bol zamanı vardır.
Bir gün hayaletimsi topluluk “duman adamlar” ortaya çıkar. İnce hesaplı planlar kurup insanların zamanını çalarlar. Onları durduracak tek kişiyse Momo’dur.
Momo elinde bir çiçek, koltuğunun altında bir kaplumbağa ve gizemli Hora Usta’nın da yardımıyla koskoca duman adamlar ordusunun karşısında tek başına durur. Acaba Momo, zamanı çalan adamları tek başına alt edebilecek midir?
Toplumumuz ve günümüz insanının zaman algısı ve zamanı okuması üzerine bir masal olan Momo’yla Michael Ende, Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü’ne layık görülmüştür. Pek çok kez sinemaya uyarlanan Momo, kırktan fazla dile çevrilmiş, tüm dünyada 7 milyonun üzerinde satılmıştır.
“Michael Ende’nin romanları uzun yıllardır ‘kült kitaplar’ arasında.”
Stuttgarter Zeitung
“Momo, hem çocuklar hem de yetişkinler için bir masal niteliğinde.”
Die Welt
“Michael Ende’nin hayal gücü ve fantazyalarla dolu bu masal-romanı dünya çapında bir başarıya ulaştı ve klasikleşti.”
Buch aktuellMomo / Michael Ende
Çok satanlar listesine girenler ya da ‘mutlaka okumalısınız’ şeklinde bahsedilen kitaplara temkinli yaklaşırım. Çünkü beklentiyi o kadar yukarı çıkarırlar ki ister istemez bir hayal kırıklığı ile karşılaşırım.
Bu kitabı da uzunca bir süredir çok satanlarda, paylaşımlarda görüyordum. 100 temel eser arasında yer alan ve bir çocuk kitabı olan Momo’yu yeğenime aldım ama ondan önce okudum. Çocuklar için de çok güzel bir kitap ancak asla sadece bir çocuk kitabı denemez.
Üç yüz sayfalık kitap, adını vermediği yerlerde, belli olmayan zamanlarda geçiyor. Masalsı anlatımı ile konuyu ve sonunu merak ettiren çok başarılı bir eser. Yabancı kitaplarda çevirinin önemini de çok önemsiyorum. Çünkü yazıldığı dilde okumadığınız kitaplar bir nevi çevirmen tarafından da yazılmış kadar oluyor. Okuyucunun kitaptan anladığı şey çevirmenin çevirebildiği kadar oluyor haliyle. Almanca aslından kitabı çeviren Leman Çalışkan da son derece başarılı bir çeviri yapmış. Bu kitapla ilgili ne diyebilirim bilemiyorum. Beni bambaşka bir dünyaya götürdü.
Yazarın 1973 yılında yazdığı kitap, yaşadığımız zaman içinde, şikayet ettiğimiz vakitsizliğe, hayata yetişememeye, yoğunluğa bambaşka bir açıdan değiniyor. Sanırım daha çok uzun yıllar geçerliliğini de koruyacak. Momo, arkadaşları, Hora usta, kaplumbağa ve duman adamlar üzerinden anlatılan fantastik masalda, zaman kavramı, alışkanlıklar ve hayat üzerinden yaptığı benzetmeler, zaman zaman düşündüğümüz ve kendimize sorduğumuz sorulara cevap verir nitelikte.
Ben bu kadar beğeneceğimi düşünmeden okumuştum ama her daim tavsiye edeceğim bir kitap oldu diyebilirim. Sizler de okuduysanız yorumlarınızı bekliyorum.
Eserde Geçen Satırlardan;
“…dünyadaki bütün anlaşmazlıklar kasıtlı yanda kasıtsız, aceleye getirilerek söylenmiş birtakım yalan yanlış sözlerden kaynaklanıyordu.”
“Zaman tasarruf edeyim derken aslında başka şeylerden tasarruf ettiğinin kimse farkında değildi. Oysa zaman yaşamın kendisiydi. Ve yaşamın yeri yürekti. İnsanlar zamandan tasarruf ettikçe, zaman azalıyordu.”
“…onlar varlıklarını, insanların ömrünü tüketerek sürdürüyorlar. Fakat zaman, gerçek sahiplerinden alınınca ölüyor. Her insanın kendine ait belli bir zamanı vardır. Ve bu zaman da yalnızca onda kaldıkça canlıdır, yaşar.”
“Herkes çok iyi bilir ki, bazen bir saatlik süre insana ömür kadar uzun gelirken, bazen de göz açıp kapayıncaya kadar geçip gider. Zamanın bu garip kısalığı uzunluğu, o saat içinde yaşanan olaylara bağlıdır. Çünkü zaman, yaşamın kendisidir. Ve yaşamın yeri yürektir.”
“… nasıl gözleriniz görmeye, kulaklarınız duymaya yarıyorsa, insanın yüreği de zamanı algılamaya yarar. Kör biri için gökkuşağının renkleri ve sağır biri için kuş sesleri nasıl boşunaysa, yürekle algılanmayan zaman da öyle boşa gider, kaybolur. Ama ne yazı ki düzgün atmasını bildiği halde kör ve sağır olan nice yürekler vardır..”
“Artık öğrendiği bir şey vardı: Başkalarıyla paylaşılmayan zenginlikler insanı mahvediyordu.”
“Sana şunu söyleyeyim Momo, hayatta en tehlikeli şey gerçekleşmiş hayallerdir.”
“Günlük yaşam içinde çok büyük bir sır vardır. Herkesin bunda bir payı bulunur ve herkes onu bilir, ama pek az kimse bu konuya kafa yorar. Çoğu kimse onu olduğu gibi benimser ve ona asla şaşırmaz. Bu büyük sır zamandır.”
İlgili Yazılar
-
Nihan Kaya “Bütün Çocuklar İyidir” Kitap Yorumu
Yorum yapılmamış | Ağu 18, 2020
-
Yüksek Kalori
Yorum yapılmamış | Şub 3, 2017
-
“Kibritleri Çok Seven Küçük Kız” Gaetan Soucy
Yorum yapılmamış | Eyl 5, 2018
-
“Boş Dolaplar” Annie Ernaux
Yorum yapılmamış | Tem 27, 2023