“Poyraz Karayel” Ethem Özışık
|Kitabın Yazarı: Ethem Özışık
Yayınevi: Doğan Kirap
Kitap Türü: Senaryo-Derleme
Yayım Yılı: 2017
Sayfa Sayısı: 320
Arka Kapak Bilgisi
Diziler biter, kitaplar sonsuzdur…
Poyraz Karayel-Bir Mucize Olsun, Kanal D’nin üç sezon süren ve çok ses getiren “Poyraz Karayel” dizisinin ilk 55 bölümündeki senaryolarından derlenerek oluşturuldu.
“Poyraz Karayel”, televizyonda yayınlandığı ilk günden itibaren bir dizi olmanın ötesine geçen bir proje oldu. Özellikle senarist Ethem Özışık’ın kendine has dilinden çıkan diyaloglar dizinin kısa sürede alametifarikası haline geldi.
Tabii şahsına münhasır karakterleri de unutmamak gerekir. Tutunamayanlardan Poyrazcım Karayel, dünyanın en güzel Ayşegül’ü, babaların babası Bahri Baba, Sema Reis, muhteşem üçlü Zülfikâr-Sefer-Taşkafa, patlamaya hazır bomba Sadreddin, fitneliğin vücut bulmuş hali Songül, Poyraz’ın biricik komşuları Albay-Ümran-İsa, babasının bir tanesi Sinan, Allah belanı versin Mümtaz ve çok daha fazlası…
“Bir dizi bazen sadece bir dizi değildir” dedirten “Poyraz Karayel”, şimdi bunu bir adım öteye taşıyor. Dizi kitap haline gelerek kütüphanelerde de yerini almaya hazırlanıyor.
Poyraz’ın tiratları, Zülfikâr’ın küresel sermaye muhabbetleri, Bahri Baba’nın öğütleri, Poyraz ve Ayşegül’ün aşk dolu diyalogları, Sinan’ın bir çocuktan beklenmeyecek cinlikleri, Poyraz’ın Albayıyla dertleşmeleri, Sema’nın raconları, Sefer-Taşkafa-Zülfikâr üçlüsünün sohbetleri, Poyraz’ın İsa ile yaptığı ödevler, Songül ve Sadreddin’in bitmeyen atışmaları, unutulmaz duvar yazıları ve daha fazlası bu kitabın sayfalarında bir kez daha Poyraz Karayel severlerle buluşuyor.Poyraz Karayel – Ethem Özışık
2015-2017 yıllarında üç sezon boyunca ekranlarda yer alan dizinin kitabı çıkar çıkmaz almak istedim. Son sezonun bazı bölümlerini izlemeye yüreğim dayanmadı açıkçası.
Bence Türk dizi tarihin en kaliteli beş dizisinden biri Poyraz Karayel. Dizi, 2016 Altın Kelebek Ödüllerinde; ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Çocuk Oyuncu’, ‘En İyi Yönetmen’ödüllerini de almıştı.
Konusu, senaryosu ve oyunculukları ile çok başarılı bir diziydi. 55. bölüme kadar olan senaryonun derlemesi çok keyifli olmuş. Diziden sahnelerin fotoğrafları da yer alıyor kitapta. Satırları okurken bölüm sahneleri gözlerinizin önünde canlanıyor.
Siz de Oğuz Atay’ı dilinden düşürmeyen diziyi sevdiyseniz kitabını da kütüphanenizden eksik etmeyin derim.
Sevilen dizinin unutulmayan karakteri Zülfikar’ın repliği, ‘Küresel Sermaye’ de unutulmazlar arasında. 15.12.2017 tarihinde ‘Poyraz Karayel Küresel Sermaye’ adında bir de sinema filmi vizyona girdi.
Eserden sevilen satırlar;
“- Katlanabilecek misin?
– Ben katlanmam. Sabrederim.
– Ne farkı var?
– İnsan sevmediklerine katlanır. Ama sabır aşktandır.”
“İnsanoğlunu ayakta tutan şey korkudur. İnsan demişler.. Bir parça et ve bolca endişeden oluşur.”
“Nefes alıyor olmam yaşadığım anlamına gelmez.”
“Mutlu insanlar ölmeye mahkumdur. Çünkü hikayeleri biter. Tarih sadece mutsuzları yazar.”
“Ya nasıl anlatsam. Küçük bir oda düşün. İçinde yüzlerce kitap… Hani o kitapların bir kokusu vardır. Sarar odayı. Çekersin içine… Sanki binlerce hayatı içine çekmişsin. Türk romanlarını düşün mesela… Attila İlhan’ı düşün, Ahmet Hamdi’yi gel ordan Oğuz Atay’a, Orhan Pamuk’ta bi dur, bi mola ver. Öyle işte… Uzaktan bakınca normal biri sanırsın. Ama yakından bakınca çıldırırsın. Ben bi kere öpmüş bulundum bunu üç hafta GATA’da yattım ya… Dudaklarım yanmış. İşte öyle bir kız. Daha anlatayım mı? Dur anlatayım. Bir gözleri var tıpkı Ece Ayhan. Burnu desen İlhan Berk. Saçlar desen yemin ederim Cemal Süreya.”
“Bi insan için en güzel vitamin kitaplardır. Onun böyle yapraklarını koklayacaksın o vitamini ciğerlerine çekeceksin. Ama biz n’apıyoruz. Yapmıyoruz. Ülkemiz sürekli kitaplar gazeteler basıyor. Biz o gazeteleri kahvaltı sofralarında üzerinde domates ve beyaz peynir yemek suretiyle heba ediyoruz. Ülkemiz dergiler basıyor bizim için. Biz onlardan leblebi külahı yapıyoruz… Ekonomimiz gelişiyor, ihracat gelişiyor, inşaat sektörü gelişiyor, biz gelişmiyoruz…”