Son Kullanma Tarihi Gerçekten Son mu? Bunlara Dikkat Etmelisin! – BuMesele

Son Kullanma Tarihi Gerçekten Son mu? Bunlara Dikkat Etmelisin!

Gıda ürünlerinde yazılan son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki fark var mıdır? Tüketicilerin sağlığını korumak ve israfı önlemek için oldukça önemli olan ve dikkat edilmesi gereken bu tarihler ne demek bir bakalım.

Son tüketim tarihi (best before date) ve tavsiye edilen tüketim tarihi (use by date) arasındaki farklar, gıda ürünlerinin güvenliği ve kalitesiyle ilgili önemli kavramlardandır. Tüketiciye ürünleri sağlıklı kullanma konusunda bilgi veren bu iki kavram arasındaki farkı biliyor musunuz?

Son Tüketim Tarihi (Use By Date)

Son tüketim tarihi, güvenlik açısından kritik bir tarihtir. Ürünün sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için son tarihtir. Bu tarihten sonra, ürünün bozulmuş olma olasılığı artar ve genellikle süt, et, balık gibi bozulma riski taşıyan hayvansal ürünler için daha büyük önem taşır. Yazılan son tüketim tarihinden sonra bu besinleri tüketmek sağlık açısından tehlikeli olabilir.

Çoğu ülkede, özellikle hızlı bozulabilen gıda ürünlerinde son tüketim tarihi yazılması yasal bir zorunluluktur. Çünkü bu tarihten sonra tüketilen gıda ürünü sağlık açısından tehlikeli hale gelebilir.

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (Best Before Date)

Tavsiye edilen tüketim tarihi, gıda ürünlerinin en iyi kalitede tüketilebileceği tarihi gösterir. TETT’ne kadar ürünün lezzeti, besin değeri en yüksek seviyededir. Bu tarihten sonra üründe doğru saklama koşullarında saklandıysa bozulma hemen olmayabilir, kalitesinde azalma olması mümkündür. Ürünün tat, doku, renk ya da besin değeri zamanla değişebilir. TETT ürünün güvenliğiyle ilgili değil sadece kalitesiyle ilgilidir.

Ürünlerin üzerinde yazılması zorunlu değildir anca tüketiciye ürünün kalitesi ve tazeliğiyle ilgili bilgi verdiği için yaygın olarak yazılır.

Uzun raf ömrüne sahip, makarna, pirinç, çay, konserveler, dondurulmuş gıdalar gibi ürünler çoğunlukla tavsiye edilen tüketim tarihi ile etiketlenir.

TETT’den sonra bu ürünleri tüketilmesi sağlıksal açıdan bir sorun teşkil etmese de tat, koku, kalite kaybı yaşanmış olabilir.

Sonuç olarak;

SKT:  Ürünün sağlıkla tüketebileceğimiz tarihi,

TETT: Ürünü en iyi kalitede tüketilebileceğimiz tarihi gösterir.

Bu tarihler hem israfı önlemek hem de güvenli ve sağlıklı besinler tüketmek için dikkat etmemiz gereken iki tarih.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.