“Tersine Dünya” Oyun Yorumu – BuMesele

“Tersine Dünya” Oyun Yorumu

Oyun: Tersine Dünya

Yazan: Orhan Kemal

Yönetmen: Elif Erdal

Yönetmen Yardımcısı: Fikret Urucu, Savaş Özdemir

Uyarlayan: Mustafa Gültekin

Müzik: Can Atilla

Dans Düzeni: Pınar Ataer

Dekor Tasarımı: Şirin Dağtekin Yenen

Giysi Tasarımı: Nalan Alaylı

Işık Tasarımı: Akın Yılmaz

Dramaturg: Günay Ertekin

Yönetmen Asistanı: Deniz Gürzumar, Lalizer Kemaloğlu

Oyuncular: Özlem Güveli Türker, Ozan Uçar, Hülya Çelik Kalebayır, Fikret Urucu, Zeliha Güney, Elif Erdal, Serap Eyüboğlu, Fatma Öney, Gılman Kahyaoğlu, Seval Gökçe, Ayla Baki Yücesoy, Melek Gökçer Bilge, Nurhayat Boz, Jale Çiçek, Suna Selen, Yıltan Kahraman, Gökçe Aktaş, Deniz Gürzumar, Lalizer Kemaloğlu, Tilbe Taşlı, Eda Şahin, Merve Çağla Kuru, Hakan Dülger, Vehbi Akıntürk, Erdem Sazak, Meriç Akay, Ezgi Baykal, Füruzan Çokol, Dinçer Simsar, Hazal Altıntaş, Alparslan Aydın, Handan Ölçener

Sahne Amiri: Mahsuni Yılmaz

Kondüvit: Gökhan Koç

Işık Kumanda: Kaan Eman

Korrepetitör: Melikcan Zaman

Süre: 2 saat 30 dakika (İki Perde)

Özlem Güveli Türker ve Ozan Uçar

06 Kasım 2015 tarihinde prömiyerini yapan oyunu yeni izleyebildim. Salona ilk girişim oldukça heyecanlı beklentim ise oldukça yüksekti. Beklentimin yüksek olmasının sebeplerinde biri; konunun başarılı bir şekilde işlenmesi durumunda mizahi olarak çok başarılı olacağını düşünmemdi.

Oyunda, kadın ve erkek kimlikleri tersine ele alınarak sistemdeki bozukluklar işleniyor. Müzikler Can Atilla’ya ait ve güzeldi. Dekor ile mahalle havası çok güzel verilmişti, sahneler arası geçişler ve dekor değişimleri başarılıydı. Ancak, iki perdeden oluşan ve iki buçuk saat gibi oldukça uzun bir süre oynanan oyun bir türlü akmak bilmedi. Verilen mesaja diyecek bir şey yok, yerinde ve anlamlıydı kesinlikle. Fakat bu kadar uzun süreli oyunların, (eğer espriler beklendiği gibi seyirciye geçmiyorsa) seyirciyi sıktığını kesinlikle söyleyebilirim. Bence seyircinin sıkılması oyuncuları da rahatsız ediyor ve performanslarını negatif şekilde etkiliyor.

Oyuncu kadrosu olarak oldukça kalabalık olan oyunda en çok dikkat çeken isim şüphesiz, aynı zamanda oyunun yönetmen yardımcılarından olan Fikret Urucu idi. 2015-2016 Rotary Tiyatro ödüllerinde “Yılın En İyi Erkek Sanatçısı” ödülünü alan oyuncu sahnede pozitif enerjisi ile parlıyordu adeta.

Fikret Urucu (solda) – Ozan Uçar (sağda)

Oyunun bir diğer ödül alan oyuncusu da kadın başrol oyuncusu Özlem Güveli Türker. 41. İsmet Küntay Ödülleri “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü alan oyuncu “Bitirim Leyla” karakterini canlandırıyor.

Bir tiyatro sever olarak, birkaç kişinin oyundan çıkmasına rağmen böyle bir düşünce aklımdan dahi geçmedi. Ancak yine de beni yoran ve beklentimi karşılamayan bir oyun olduğunu da söylemeden edemeyeceğim.

Son olarak “İstanbul Devlet Tiyatrosu” oyunlarını severek takip ettiğimi ve çoğunlukla beğendiğimi sitemizi takip edenler bilir. Ancak bu oyunda ilk defa tiyatroda başıma gelen bir olay oldu ve giriş merdivenlerinde yerde, ya da koltukların yanlarında boş buldukları yerlere oturup oyunu izleyenler olduğunu gördüm. Bunun nedenini anlayamadım. Bu konu da yetkililere bilgi olarak gelsin.

Son Söz: Elimden geldiğince gördüğüm oyunlar ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Yazımın tamamen kişisel bir yorum ve gözlemlerime dayalı olduğunu unutmayalım ve tiyatro izlemekten vazgeçmeyelim. Tüm tiyatro severlere iyi seyirler dilerim.

Hikaye:4 out of 5 stars (4 / 5)
Oyunculuklar:2 out of 5 stars (2 / 5)
Dekor:3 out of 5 stars (3 / 5)
Sunum:3 out of 5 stars (3 / 5)
KARAR:3 out of 5 stars (3 / 5)

http://www.istdt.gov.tr/tersine-dunya

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir