“Uzun Beyaz Bulut Gelibolu” Buket Uzuner – BuMesele

“Uzun Beyaz Bulut Gelibolu” Buket Uzuner

Kitabın Yazarı: Buket Uzuner

Yayınevi: Everest Yayınları

Kitap Türü: Roman

Yayım Yılı: 2001

Sayfa Sayısı: 323

Arka Kapak Bilgisi

Çanakkale 2000

Çanakkale Savaşları’nda ölen büyük dedesinin kayıp mezarını aramak için Gelibolu’ya gelen Yeni Zelandalı genç bir kadın ve Çanakkale Milli Parkı’nda bastonuyla dolaşan Türk Nine’nin akıllara durgunluk veren seksen beş yıllık sırrı…

Çanakkale 1915

Osmanlı teğmeni Ali Osman Bey ile Anzak Er Alistair John Taylor’ın birlikte insanlığa verdiği dehşetengiz ders…

Tarih kitaplarında yer almasına henüz hiçbir milletin izin vermeye hazır olmadığı büyük insanlık sınavı: Aynı adam aynı savaşta iki düşman ülkede savaş kahramanı olur mu? Ya da: Tarih düz okunacak bir metin midir? Ve tarih yeniden yazılmalı mıdır?

Buket Uzuner, romancılığının doruklarında bir başyapıta daha imza atıyor.

Uzun Beyaz Bulu Gelibolu / Buket Uzuner

Tarihi olayları konu alan, tarihi olaylardan esinlenen kitapları okumak genelde yapmadığım bir şeydi. Sizin için de durum böyle ise bu kitap başlamak için bence çok doğru bir kitap. Yazarın okuduğum ilk kitabı olmakla birlikte diğer yazdığı kitaplarını da merak etmeme neden oldu.

Okumaya başlar başlamaz sizi içine alan bir hikayeyle karşı karşıya olduğunuzu anlıyorsunuz. İç içe geçmiş, ödünç hayatların, savaş hikayelerinin anlatıldığı, psikolojik tanımlamaların yerinde ve güzel yapıldığı, beklenmeyen bir şekilde sonlanan çok başarılı bir kitap.

Savaşın kötü olduğunu hepimiz biliyoruz, sonucu ne olursa olsun kazananın olmadığını da. Ancak bazen sadece bilmek yetmeyebiliyor.

Kitapta yalnızca tarih kitaplarındaki tek taraflı anlatımı ve kahramanlık öykülerini değil, savaşın her yönüyle neler yaşattığını, nasıl hissettirdiğini bulacak ve okudukça daha iyi anlayacaksınız.

Yazarın hikayeler içindeki geçişleri son derece başarılı ve yazım dili çok akıcı. Yalnızca mektup bölümleri biraz durağan geçti benim için. Onu dışında okumaktan çok keyif aldığım bir kitap oldu. Merak edenlere tavsiyemdir.

Eserde Geçen Satırlardan;

“Mustafa Kemal paşa, bir elini Gazi Alican Çavuş’un omzuna koymuş ve ” Üç çocuğun olacak, adlarını sırayla Uzun, Beyaz ve Bulut koyacaksın. Tıpkı Gelibolu’nun bulutları gibi” demişti.”

“Uzun Beyaz Bulut, aslında Yeni Zelanda’nın adıdır!”

“Tuhaf değil mi, insan kendi ülkesindeyken farkına varmadığı bazı gerçekleri oradan uzaklaşınca görebiliyor.”

“…bu cennette harp etmek ancak insan denen canlı çeşidine mahsus bir kusur, bir büyük zaaf, emsalsiz bir talihsizlik olsa gerektir. ”

“Demek ki dinler, farklı milletten insanlar arasındaki kardeşlik bağını sağlayacak kadar büyük güce sahip değildir.”

“Hakiki cephe hikayelerinde kahramanlık yoktur. Kahramanlık ancak tarih kitaplarında ve romanlarda bulunur.”

“Kanıksamak tehlikeli bir histir. Çünkü insanın yüreği kabuk bağlamaya, derisi kalınlaşmaya başlayınca artık insan olmaktan vazgeçmiş sayılır ve başına her türlü musibet gelebilir.”

“Bir savaşın en berbat tarafı hayatlardan çok, yaşayanların umutlarını yok etmesidir.”

“Düşmanlık ne garip bir hadiseydi ki, bize birbirimizi tanımak fırsatını hiç tanımıyordu.”

“… bu dünyayı yönetenler, zalim işgalciler, sahtekar siyasetçiler, kalpazan zenginlerdir. Zenginin ve siyasetçinin iyisi pek azdır, çünkü iyi olanı aralarında pek yaşatmazlar.”

“İnsan kanını rengi kırmızıdır. Milliyetçilik kan renginde bulunmaz.”

 

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.