“Ay Işığı Sokağı” Stefan Zweig – BuMesele

“Ay Işığı Sokağı” Stefan Zweig

Kitabın Yazarı: Stefan Zweig

Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları

Kitap Türü: Hikaye

Yayım Yılı: 2017

Sayfa Sayısı: 80

Arka Kapak Bilgisi

Fransa’nın bir liman kentinin denizci mahallesinde gezinirken duyduğu arya söyleyen sesi izleyerek tanımadığı insanların marazi hayatlarına dalan bir gezgin; patronuna kölece bağlılığı yüzünden korkunç bir eyleme sürüklenen karanlık, itici ve yabani bir hizmetçi; 1810 yılında İspanya’daki savaşta yaralanan, düşman bir ülkede amansız bir hayatta kalma mücadelesine girişen bir Fransız albay; 1918 yılının bir yaz gecesi Leman gölünde bulunup kurtarılan, ancak sonra yüreğini kavuran yurt özlemine yenik düşen bir Rus savaş esiri; yaşıtları üniversiteye giderken hâlâ liseye devam eden avare bir gencin öğretmeninin otoritesine isyan ettikten sonra ödediği ağır bedel.

Zweig bu öykülerde insanı insanlıktan çıkarıp en uç noktalara sürükleyen deneyimlerin izini sürerken, okuru da ister istemez karakterlerinin ruh çalkantılarının içine çekiyor…Ay Işığı Sokağı / Stefan Zweig

Yazarın okuduğum kaçıncı eseri sayamaz oldum. Çok sevdiğim ve neredeyse her kitabını çok beğendiğim bir yazar Stefan Zweig. Kitapta kullandığı sade dil ve yazımdaki akıcılık yine çok başarılı. Ancak henüz bir kitabını okumadıysanız başlamanız için doğru bir seçim olmadığını söyleyebilirim.

Beş hikayeden oluşan kitapta en beğendiğim hikaye ‘Leporella’ oldu. Psikolojik tahlilleri hiçbir kitabında bırakmayan yazar bu kitabında da hünerini göstermiş. Tüm karakterlerin nasıl bir ruh hali içinde olduklarını, nasıl hissettiklerini, neyi neden yaptıklarını okuyucuya geçiriyor ve karakter ile bir olup, tüm duyguları bir arada yaşatıyor.

Eserde geçen satırlardan;

“…çünkü yaşamın zirvesin de dibi de aynı biçimdedir.”

“Gülmek, duygunun mutlu ve özgür bir biçimde dışavurumudur.”

“…Çevresini duvarla ördüğü bu döngünün dışında olup bitenler umurunda değildi…”

“Bir insanın başka bir insanı mutlu etmesi onu mutlulukların en yücesine ulaştırıyordu.”

“Birinin insanın gerçekte olduğundan daha iyi olduğunu düşündüğünü hissetmek harika bir şeydir..”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.