2000-2009 Arası En İyi 10 Türk Filmi
90’lı yıllarda üretilen film sayısı açısından kısır sayılabilecek bir dönem geçiren Türk sineması 2000’li yılların ilk 10 senesinde çok sayıda filme imza attı. 2000 – 2009 arasında gösterime giren bu filmlerden bize göre en iyilerini sizler için listeledik. https://www.youtube.com/watch?v=qLqkN4r8qxk&t=336s
9-Anlat İstanbul;(7,4)-2005-29 hafta-192,940; Altan Erkekli, Erkan Can, Çetin Tekindor, Fikret Kuşkan, Nejat İşler, Özgü Namal, Mehmet Günsur ve Şevket Çoruh gibi birçok ünlü ismi bir araya getiren 2005 yapımı film Türk Sinema tarihinde bir ilki gerçekleştirmiştir. Senaryosunu, Fareli Köyün Kavalcısı, Pamuk Prenses, Külkedisi, Uyuyan Güzel ve Kırmızı Başlıklı Kız masallarından esinlenerek kaleme alan, daha ikinci filminde farklı bir tarz deneyen Ümit Ünal, yönetmenliği dört ayrı (Kudret Sabancı, Selim Demirdelen, Yücel Yolcu ve Ömür Atay’) isimle paylaşmıştır.
8-Neredesin Firuze; (7,2)-2004-28 hafta-1.064.162; Senaryosu Levent Kazak tarafından yazılan 2004 yapımı filmin yönetmen koltuğunda başarılı oyuncu Ezel Akay var. Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Özcan Deniz, Şebnem Dönmez, Cem Özer, Ata Demirer gibi isimleri bir araya getiren film Akay’ın ilk yönetmenlik deneyimi. İstanbul Plakçılar Çarşısında geçen filmde, başarısızlıkları ile borç batağına saplanan iki yapımcı Hayri ve Orhan, son bir umut Almanya’da yaşayan Ferhat’a kaset yapmak için yola çıkar. Türkiye’de yapılan en iyi müzikal filmlerden olan ‘Neredesin Firuze’ ., sözleri Cemal Safi’ye bestesi Orhan Gencebay’a ait ‘Ya Evde Yoksan’ şarkısı ile de unutulmazlar arasında.
7-Gönül Yarası; (7,8)-2005-41 hafta-898.000; Başrollerinde Şener Şen, Meltem Cumbul, Timuçin Esen, Güven Kıraç ve Sümer Tilmaç’in yer aldığı 2005 yapımı filmin yönetmeni ve senaristi Yavuz Turgul. Kendi hayatını hiçe sayan, ailesini, çocuklarını bile geride bırakarak Anadolu’nun her köşesinde öğretmenlik yapan Nazım, pavyon şarkıcısı Dünya ve kara sevdalı kocası Halil’in hikayesi son derece duygulu ve hayat dersi verecek şekilde işlenmiş. Meltem Cumbul filmde ‘Ayrılık Ateşten Bir Ok’ ve ‘Etek Sarı’ şarkılarını seslendirmiştir.
6-Hokkabaz; (7,5)-2006-23 hafta-1.710.212; Ünlü komedyen ve oyuncu Cem Yılmaz’ın senaryosunu yazdığı üçüncü film olan Hokkabaz, Mazhar Alanson, Tuna Orhan, Özlem Tekin gibi isimleri bir araya getirmiştir. İlk yönetmenlik deneyimini Ali Taner Baltacı ile birlikte 2006 yapımı bu filmde yaşayan Cem Yılmaz, hayallerinin peşinden koşan İskender karakteri ile seyirci karşısına çıkıyor. Film, sihirbaz olduğunu iddia eden İskender’in, kendisine destek olan tek arkadaşı Maradona Orhan ve kendisine asla inanmayan, Kıbrıs Gazisi babası Sait ile çıktıkları yolda, başlarına gelen komik ve bir o kadar da dramatik olayları konu alıyor.
5-Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?; (7,5)-2006-24 hafta-649.746; Oyuncu kadrosunda, Haluk Bilginer, Beyazıt Öztürk, Şebnem Dönmez, Ayşe Tolga, Ayşen Gruda, Ragıp Savaş’ın yer aldığı filmin senaryosunu Levent Kazak yazmıştır. Ezel Akay’ın ikinci yönetmenlik deneyimi olan 2006 yapımı film, Türk gölge oyunu Hacivat ve Karagöz’ün hayatlarından esinlenilerek, kadının toplumdaki yerini, sanat ve sanatçının işlevini farklı bir bakış açısı ile anlatıyor. Bursa’da çekilen film, gölge oyununa atıfta bulunan aydınlatması, kostümleri ve makyajı ile de oldukça başarılı.
4-Issız Adam; (6,8)-2008-43 hafta-2.788.550; Yönetmenliğini ve senaristliğini Çağan Irmak’ın yaptığı 2008 yapımı filmin baş rollerini Melis Birkan ve Cemal Hünal Paylaşıyor. Film, restoran işletmecisi, işinde başarılı ancak düzensiz bir hayat yaşayan Alper ile çocuk kostümleri tasarlayan ve oldukça mütevazı bir hayat yaşayan Ada’nın aşk hikayesini konu alıyor. Görüntüde ayrılmak için hiçbir sebebi olmayan iki kişi neden birlikte olamaz? Filmin sonunda çalan ‘Anlamazdın’ isimli şarkı, 1970’li yıllarda Ayla Dikmen tarafından seslendirilmiş ve yıllar sonra tekrar müzik listelerinde bir numara olmuştur.
3-G.O.R.A.; (8,0)-2004-36 hafta-4.001.711; Oyuncu kadrosunda, Cem Yılmaz, Özkan Uğur, Ozan Güven, Özge Özberk ve Rasim Öztekin’in yer aldığı filmin senaryosu Cem Yılmaz’a ait. 2004 yapımı filmin yönetmen koltuğundaysa Ömer Faruk Sorak var. Filmde, Kapalıçarşı’da halı satan Arif uzaylılar tarafından kaçırılır. Bir Türk uzaya giderse ne olur sorusunun cevabını veren Cem Yılmaz, filmde Arif, Erşan Kuneri ve komutan Logar karakterlerine hayat veriyor. Türk sinema tarihinin en yüksek gişe rakamlarından birine ulaşan G.O.R.A Yılmaz’ın en sevilen filmlerinin başında geliyor.
2-Vizontele; (8,1)-2001-49 hafta-3.308.120; Bir Demet Tiyatro’daki Mükremin Çıtır karakteri ile gönüllere taht kuran başarılı tiyatrocu Yılmaz Erdoğan’ın ilk senaristlik ve yönetmenlik deneyimidir. Ömer Faruk Sorak da ilk yönetmenlik deneyimini 2001 yapımı bu film ile gerçekleştirmiştir. Güney Doğu’daki bir köye televizyonun gelişini konu alan filmde, Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Altan Erkekli, Cezmi Baskın, Şebnem Sönmez ve Cem Yılmaz gibi başarılı isimler bir araya geliyor. İç burkan dramatik olayların işlendiği film, Cem Yılmaz’ın canlandırdığı Fikri karakterinin ‘Peki Zeki Müren de bizi görecek mi?’ repliği ile de akıllara yer etmiştir.
1-Babam ve Oğlum; (8,5)-2005-81 hafta-3.839.883; Filmin senaristliğini ve yönetmenliğini üstlenen Çağan Irmak, Çetin Tekindor, Fikret Kuşkan, Hümeyra Akbay, Şerif Sezer, Özge Özberk ve Yetkin Dikinciler gibi başarılı bir kadroyu bir araya getirmiştir. Film, babasının kendisi için planladığı hayatı kabul etmeyen genç bir adamın, ailesini, yurdunu terk ediş hikayesini konu alan bir aile dramı. 2005 yapımı Babam ve Oğlum, 81 hafta vizyonda kalmıştı. Sizler de en sevdiğiniz filmleri yorum kısmında bizlerle paylaşın. Videolarımızdan anında haberdar olmak için kanalımıza abone olmayı ve bildirimlerinizi açmayı unutmayın. Yeni listelerde görüşmek üzere, hoşçakalın.
İlgili Yazılar
-
2020 Trollerin Yılı mı Olacak? Rusya’nın Eurovision Temsilcisi Little Big “Uno” ile Karşımızda
Yorum yapılmamış | Mar 14, 2020
-
O Ses Türkiye’de Şampiyon Alkan Dalgakıran – Dünden Bugüne Tüm Şampiyonlar
Yorum yapılmamış | Şub 16, 2020
-
Puhu Tv’nin Son Bombası ‘Şahsiyet’
Yorum yapılmamış | Mar 21, 2018
-
“Timsah Ateşi” Oyun Eleştirisi – Bu Ateş Büyür!
1 Yorum | Oca 15, 2022