2000-2009 Arası En Ä°yi 10 Türk Filmi – BuMesele

2000-2009 Arası En İyi 10 Türk Filmi

90’lı yıllarda üretilen film sayısı açısından kısır sayılabilecek bir dönem geçiren Türk sineması 2000’li yılların ilk 10 senesinde çok sayıda filme imza attı. 2000 – 2009 arasında gösterime giren bu filmlerden bize göre en iyilerini sizler için listeledik. https://www.youtube.com/watch?v=qLqkN4r8qxk&t=336s

10-BaÅŸka Dilde AÅŸk; (7,4)-2009-37 hafta-139.866; BaÅŸ rollerini Mert Fırat ve Saadet Işıl Aksoy’un paylaÅŸtığı film, Ä°lksen BaÅŸarır’ın ilk yönetmenlik deneyimi. 2009 yapımı film, çaÄŸrı merkezinde çalışan Zeynep ile kütüphanede çalışan, doÄŸuÅŸtan iÅŸitme engelli Onur’un aÅŸk hikayesini konu alıyor. Senaryosunu Mert Fırat ve Ä°lksen BaÅŸarır’ın birlikte kaleme aldığı film, “Hiç konuÅŸmadan anlaÅŸabilir miyiz?” sloganı ve sosyal sorumluluk bilinci ile hareket edilerek, alt yazılı olarak vizyona girmiÅŸti.

9-Anlat İstanbul;(7,4)-2005-29 hafta-192,940; Altan Erkekli, Erkan Can, Çetin Tekindor, Fikret Kuşkan, Nejat İşler, Özgü Namal, Mehmet Günsur ve Şevket Çoruh gibi birçok ünlü ismi bir araya getiren 2005 yapımı film Türk Sinema tarihinde bir ilki gerçekleştirmiştir. Senaryosunu, Fareli Köyün Kavalcısı, Pamuk Prenses, Külkedisi, Uyuyan Güzel ve Kırmızı Başlıklı Kız masallarından esinlenerek kaleme alan, daha ikinci filminde farklı bir tarz deneyen Ümit Ünal, yönetmenliği dört ayrı (Kudret Sabancı, Selim Demirdelen, Yücel Yolcu ve Ömür Atay’) isimle paylaşmıştır.

8-Neredesin Firuze; (7,2)-2004-28 hafta-1.064.162; Senaryosu Levent Kazak tarafından yazılan 2004 yapımı filmin yönetmen koltuÄŸunda baÅŸarılı oyuncu Ezel Akay var. Haluk Bilginer, Demet AkbaÄŸ, Özcan Deniz, Åžebnem Dönmez, Cem Özer, Ata Demirer gibi isimleri bir araya getiren film Akay’ın ilk yönetmenlik deneyimi. Ä°stanbul Plakçılar Çarşısında geçen filmde, baÅŸarısızlıkları ile borç batağına saplanan iki yapımcı Hayri ve Orhan, son bir umut Almanya’da yaÅŸayan Ferhat’a kaset yapmak için yola çıkar. Türkiye’de yapılan en iyi müzikal filmlerden olan ‘Neredesin Firuze’ ., sözleri Cemal Safi’ye bestesi Orhan Gencebay’a ait ‘Ya Evde Yoksan’ ÅŸarkısı ile de unutulmazlar arasında.

7-Gönül Yarası; (7,8)-2005-41 hafta-898.000; BaÅŸrollerinde Şener Åžen, Meltem Cumbul, Timuçin Esen, Güven Kıraç ve Sümer Tilmaç’in yer aldığı 2005 yapımı filmin yönetmeni  ve senaristi Yavuz Turgul. Kendi hayatını hiçe sayan, ailesini, çocuklarını bile geride bırakarak Anadolu’nun her köşesinde öğretmenlik yapan Nazım, pavyon ÅŸarkıcısı Dünya ve kara sevdalı kocası Halil’in hikayesi son derece duygulu ve hayat dersi verecek ÅŸekilde iÅŸlenmiÅŸ. Meltem Cumbul filmde ‘Ayrılık AteÅŸten Bir Ok’ ve ‘Etek Sarı’ ÅŸarkılarını seslendirmiÅŸtir.

6-Hokkabaz; (7,5)-2006-23 hafta-1.710.212; Ãœnlü komedyen ve oyuncu Cem Yılmaz’ın senaryosunu yazdığı üçüncü film olan Hokkabaz, Mazhar Alanson, Tuna Orhan, Özlem Tekin gibi isimleri bir araya getirmiÅŸtir. Ä°lk yönetmenlik deneyimini Ali Taner Baltacı ile birlikte 2006 yapımı bu filmde yaÅŸayan Cem Yılmaz, hayallerinin peÅŸinden koÅŸan Ä°skender karakteri ile seyirci karşısına çıkıyor. Film, sihirbaz olduÄŸunu iddia eden Ä°skender’in, kendisine destek olan tek arkadaşı Maradona Orhan ve kendisine asla inanmayan, Kıbrıs Gazisi babası Sait ile çıktıkları yolda, baÅŸlarına gelen komik ve bir o kadar da dramatik olayları konu alıyor.

5-Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?; (7,5)-2006-24 hafta-649.746; Oyuncu kadrosunda, Haluk Bilginer, Beyazıt Öztürk, Åžebnem Dönmez, AyÅŸe Tolga, AyÅŸen Gruda, Ragıp SavaÅŸ’ın yer aldığı filmin senaryosunu Levent Kazak yazmıştır. Ezel Akay’ın ikinci yönetmenlik deneyimi olan 2006 yapımı film, Türk gölge oyunu Hacivat ve Karagöz’ün hayatlarından esinlenilerek, kadının toplumdaki yerini, sanat ve sanatçının iÅŸlevini farklı bir bakış açısı ile anlatıyor. Bursa’da çekilen film, gölge oyununa atıfta bulunan aydınlatması, kostümleri ve makyajı ile de oldukça baÅŸarılı.

4-Issız Adam; (6,8)-2008-43 hafta-2.788.550; YönetmenliÄŸini ve senaristliÄŸini ÇaÄŸan Irmak’ın yaptığı 2008 yapımı filmin baÅŸ rollerini Melis Birkan ve Cemal Hünal Paylaşıyor. Film, restoran iÅŸletmecisi, iÅŸinde baÅŸarılı ancak düzensiz bir hayat yaÅŸayan Alper ile çocuk kostümleri tasarlayan ve oldukça mütevazı bir hayat yaÅŸayan Ada’nın aÅŸk hikayesini konu alıyor. Görüntüde ayrılmak için hiçbir sebebi olmayan iki kiÅŸi neden birlikte olamaz? Filmin sonunda çalan ‘Anlamazdın’ isimli ÅŸarkı, 1970’li yıllarda Ayla Dikmen tarafından seslendirilmiÅŸ ve yıllar sonra tekrar müzik listelerinde bir numara olmuÅŸtur.

3-G.O.R.A.; (8,0)-2004-36 hafta-4.001.711; Oyuncu kadrosunda, Cem Yılmaz, Özkan UÄŸur, Ozan Güven, Özge Özberk ve Rasim Öztekin’in yer aldığı filmin senaryosu Cem Yılmaz’a ait. 2004 yapımı filmin yönetmen koltuÄŸundaysa Ömer Faruk Sorak var. Filmde, Kapalıçarşı’da halı satan Arif uzaylılar tarafından kaçırılır.  Bir Türk uzaya giderse ne olur sorusunun cevabını veren Cem Yılmaz, filmde Arif, ErÅŸan Kuneri ve komutan Logar karakterlerine hayat veriyor. Türk sinema tarihinin en yüksek giÅŸe rakamlarından birine ulaÅŸan G.O.R.A  Yılmaz’ın en sevilen filmlerinin başında geliyor.

2-Vizontele; (8,1)-2001-49 hafta-3.308.120; Bir Demet Tiyatro’daki Mükremin Çıtır karakteri ile gönüllere taht kuran baÅŸarılı tiyatrocu Yılmaz ErdoÄŸan’ın ilk senaristlik ve yönetmenlik deneyimidir. Ömer Faruk Sorak da ilk yönetmenlik deneyimini 2001 yapımı bu film ile gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Güney DoÄŸu’daki bir köye televizyonun geliÅŸini konu alan filmde, Yılmaz ErdoÄŸan, Demet AkbaÄŸ, Altan Erkekli, Cezmi Baskın, Åžebnem Sönmez ve Cem Yılmaz gibi baÅŸarılı isimler bir araya geliyor. İç burkan dramatik olayların iÅŸlendiÄŸi film, Cem Yılmaz’ın canlandırdığı Fikri karakterinin ‘Peki Zeki Müren de bizi görecek mi?’ repliÄŸi ile de akıllara yer etmiÅŸtir.

1-Babam ve Oğlum; (8,5)-2005-81 hafta-3.839.883; Filmin senaristliğini ve yönetmenliğini üstlenen Çağan Irmak, Çetin Tekindor, Fikret Kuşkan, Hümeyra Akbay, Şerif Sezer, Özge Özberk ve Yetkin Dikinciler gibi başarılı bir kadroyu bir araya getirmiştir. Film, babasının kendisi için planladığı hayatı kabul etmeyen genç bir adamın, ailesini, yurdunu terk ediş hikayesini konu alan bir aile dramı. 2005 yapımı Babam ve Oğlum, 81 hafta vizyonda kalmıştı. Sizler de en sevdiğiniz filmleri yorum kısmında bizlerle paylaşın. Videolarımızdan anında haberdar olmak için kanalımıza abone olmayı ve bildirimlerinizi açmayı unutmayın. Yeni listelerde görüşmek üzere, hoşçakalın.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.