90’ların En Popüler 10 Sokak Oyunu – BuMesele

90’ların En Popüler 10 Sokak Oyunu

Bumesele.com’a göre hazırlanan Top 10 listelerimiz “90’larda Sokak Oyunları” listesi ile devam ediyor.

Şimdilerde çocuklar bilgisayar ve tabletlerin başından pek kalkmasalar bile, 90’larda çocuk olanlar sokakta oyun oynama hazzını yaşayan son nesildi belki de. Her dönem diğerinden daha popüler olan oyunlar olmuştur ancak bu liste benim, izin alabildiğim (genelde alamazdım) zamanlarda ya da alamayıp evden kaçarak sokağa çıktığımda oynadığım oyunların listesi.

90’lar için genelde duyduğumuz bir cümle; “90’lar bir başkaydı!”. Müzikleri ile olsun, yeni yeni çoklu kanallara geçilmesi ile birlikte dizileri, programları ile olsun sevilen ve özlem duyulan bir dönem oldu 90’lar. Yaşanırken çokça şikayet edilmiş, beğenilmeyen, olumsuz olarak eleştirilen birçok yanı olmuştur şüphesiz ancak şimdi bakıldığında “Nerde o eski günler” dedirten zamanlar 90’lar.

Şimdi oynayamasak bile “90’larda çocuk olanlar sokaklarda en çok hangi oyunları oynarlardı?”, diye soruyor ve  listemize geçiyorum.

kids-play-1524342

10- Yağ satarım, bal satarım: İlk defa ilkokul birinci sınıfa başladığımda oynadığım, ancak asla sevemediğim bir oyundu nedense. Herkes bir çember oluşturup yere çöker, seçilen ebe mendil eşliğinde “Yağ satarım, bal satarım, ustam ölmüş ben satarım” şarkısı ile çemberin etrafında döndüğü, mendili hissettirmeden herhangi birinin arkasına bırakıp kaçtığı ve yerini kapmaya çalıştığı bir oyundu. Kovalamanın bol olduğu ve stres yüklü oyunlar genelde tarzım değildi sanırım.

9- Yerden Yüksek: Kaldırımların kaldırım olduğu zamanlarda yerden yüksek oynardık biz. Düşününce çok anlam veremiyorum ama zamanında eğlenceliydi sanki 🙂

8- Dokuz Taş – (Cami-Yedi kiremit): Biz cami derdik sokakta. Baktım başka başka biliniyor adı yedi kiremit diyen bile var. Dokuz taş tamam çünkü dokuz taş koyardık. Neden cami, minareyi hatırlattığı için belki bilemedim şimdi, o zaman da anlam veremezdim. Dokuz taş üst üste dizilir, oyuncular takımlara ayrılır. Topu taşlara atacak olan topu atıp taşları devirir ve kendi takımı ile kaçmaya başlar. Karşı takım top ile kaçanları kovalarken, kaçan takımın amacı yıkılan taşları tekrar dizmektir.

3-tas

7- Üç Taş: Ne garip düşününce şimdi, yere tablosunu çizer oynardık. Büyük bir kare, sonra onu dörde böl, bir de içine köşelerden çapraz çiz al sana üç taş tablosu. Şimdi “SOS” olarak oynanıyor sanırım.

misket2

6- Misket: Daha çok erkekler oynardı ama ben de pek severdim. Bir sürü de misketim olmuştu. “Köktüm” gibi bir şey diyorduk bir de. Bu sözü yazarken aklıma geldi diye ekliyorum, bu lafı “Taso” oynarken de kullanırdık. Taso da ne güzel şeydi 🙂

Misketlere dönüyorum. Koca poşet rengarenk misketlerim vardı. Bir gün sen git onları eve yeni alınan “çamaşır makinesi”nin deterjan gözüne koy. Aklımca saklamıştım. (Bu arada 6 yaşında yokum daha, okula bile başlamamışım.) Yaklaşık 1 saniye kadar bir açtım ki a a çok şaşırtıcı bir varmış bir yokmuş oldu. Ne üzülmüştüm 🙁

5- Yakar Top – (Ortada Sıçan): Biz kendisine aslen pek şık olmasa da “Ortada Sıçan” derdik. En az 3 kişi ile oynanırdı. İki kişi karşılıklı durup ortadakini topla vurmaya çalışırdı. Ortadaki topu vurulmadan yakalarsa bir de can kazanır. 5 can da bir kama ederdi 🙂

4- Sek Sek: İşte “Sek Sek” eskimeyen oyun. Şimdi olsa yine oynarım. Yere kareler çizip numara vermeye bile gerek yok. Şimdi bile yolda görsem iki zıplarım dayanamam.

3- Saklambaç: Sokaktaki tüm çocuklar oynayınca çok zevkli olurdu. Hele vakit akşamüzeri ise herkesin annesi (herkesten önce benimki) eve giriş çağrısını yapmadan önce oynanıyorsa pek güzel olurdu.

2- Lastik: Oyuncu sayısı üçten başlardı, ama iki isen bile lastiğin bir tarafı ağaca bağlanırdı. O zamanlar sokaklarda geniş gövdeli, büyük ağaçlar vardı! Kişi sayısına göre lastik bileklerde tutulurdu. Sonra ikiler (diz), üçler (kalça) ve dörtler (bel) 🙂 atla, zıpla dur. Lastik ayağının altından kaçtı mı yandın.

1- İp Atlama: En çok sevdiğim oyun lastik ve ip atlamaydı. O kadar çok ip atlanırdı ki kilolu çocuk hatırlamıyorum o zamanlarda pek. İp atlarken ki şarkıyı unutmak mümkün mü peki, üşenmeden yazıyorum. Herkesin benim gibi tekrar diline dolansın diye 🙂

laleli bir, içeriye gir,

laleli iki, ormandaki tilki,

laleli üç, atlaması güç,

laleli dört, eteğini ört,

laleli beş, beş kardeş,

laleli altı, altınımı çaldı,

laleli yedi, yemeğimi yedi,

laleli sekiz, seksen sekiz,

laleli dokuz, ormandaki domuz,

laleli on, kırmızı don.

Bunlar benim bildiklerim ve benim oynadıklarımın Top 10 listesi. Siz de eklemek istediğiniz oyunları, mesajlarınızla ya da yorum bölümümüzden paylaşabilirsiniz. Başka bir Top 10 listesinde tekrar görüşmek üzere…

 

Bu yazıyı paylaşın!
Bir Yorum

Bir Yorum Ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir