Bebekler İçin İdeal Oda Sıcaklığı ve Nem Derecesi
|Bebekler İçin İdeal Oda Sıcaklığı ve Nem Derecesi
Yazımın konusunu, anne ve babaların bebekleri doğduktan sonra muhtemelen en çok merak edecekleri konulardan biri oluşturuyor. İdeal oda sıcaklığı ve nem oranı.
Genellikle soğuk havalarda nem oranı düşer, sıcak havalarda ise artar.
Bulunduğunuz ortamda nemin az olması, öksürüğe, solunum rahatsızlıklarına, burun tıkanıklığına, ağız, burun içinde ve ciltte kurumalara neden olabilir.Güneş almayan yerlerde nem oranı genelde daha yüksek olur. Nemin yüksek olması ise odalarınızda rutubet ve küf oluşumuna neden olabilir, nefes almanızı zorlaştırabilir. Duvarlarda ve camlarda ıslanmalara neden olur.
Bu yazıda bebekler için olması gereken oda sıcaklığı ve nem derecesi ne olmalıdır? Sıcaklık ve nem oranı nasıl ölçülür? Nasıl azaltılır veya artırılır? Bu sorulara araştırdığım, öğrendiğim ve bildiğim şekliye cevap vermeye çalışacağım.
Bebekler için ideal oda sıcaklığı ve nem derecesi ne olmalı?
Evdeki sıcaklık ve nem derecesi asla aklıma gelmeyen bir şeydi. Ta ki bebek olana kadar. Sanıyorum normalde de kimsenin aklına gelen bir durum değildir. Ama bebek olunca insan endişeden ne yapacağını ilk zamanlar bilemeyebiliyor. Özellikle kış aylarında bebek sahibi olanlar, bebeklerini üşütmemek için, hem çok kat giydiriyor hem de oda sıcaklığını 26-27 dereceye kadar getiriyor, belki de daha fazla.
Bebeklerin sıcak havayı solumaları zordur, onun yerine hafif serin havayı solumaları çok daha kolaydır. Bu nedenle uzmanlara göre bebeklerin olduğu odanın sıcaklığı; ortalama 22-23 derece olmalı. Daha fazlası yarardan çok zarara neden oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, oturma odasının ideal sıcaklığı 21, diğer odalarda ise 18 derece olması yeterliymiş. Bu dereceler tabi ki kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Mesela benim için 18 serin bir derece. 21 ise kabul edilebilir.
Yine uzmanlara göre bebeklerin olduğu odada nem oranı; % 40 ila % 60 arasında olmalıdır. Tabi en ideali %50’dir. Nem oranı yaşadığınız ülkenin coğrafyasına, mevsimin yaşanma özelliklerine ve daha birçok nedene bağlıdır.
Oda Sıcaklığı Nasıl Ölçülür, Artırılır ya da Azaltılır?
Odanızın sıcaklığını ölçmeniz için odanın herhangi bir yerine ‘termometre’ aletini yerleştirmeniz gerekir.
Olması gerekenden düşük bir sıcaklıkta iseniz ısınma yönteminizin derecesini artırabilirsiniz. Kalorifer ile ısınıyorsanız peteklerinizin arkasına alüminyum folyo koyarak ısı artışınıza yardımcı olabilir ve sıcaklığın korunmasını sağlayabilirsiniz.
Güneşin açtığı zamanları da kaçırmamak oda sıcaklığında önemlidir. Sağlam, korunaklı pencere ve camlar işinizi kolaylaştıracaktır.
22-23 derecelerin üzerine çıkmaya başladıysanız, ısınma yönteminiz her neyse derecesini azaltın ya da kapatın ve evinizi havalandırın. Kış aylarında iseniz koyu güneşlikler de işinizi görecektir. Yaz aylarında koyu renk güneş ışınlarını çekip tutacağı için daha sıcak olabilir, açık renk tercih edebilirsiniz.
Odanın Nem Oranı Nasıl Ölçülür, Artırılır ya da Azaltılır?
Nem ölçme cihazları ile odanın nemini ölçebilirsiniz.
Burada e-bebekten aldığım bir üründen bahsetmek isterim. Tabi ki reklam değil, zira reklam yapacak durumda değilim an itibari ile 🙂 Salgın döneminde evde kaldığımız ve hiçbir yere çıkamadığımız için internet üzerinden bebeğime giyim alırken e-bebekte tamamen tesadüfen bir kampanya gördüm. Şu kadarlık alışverişinize (sanırım 200 idi) şu cihaz 10 TL. Normal fiyatı da sanıyorum 35 TL civarında.Ben bu cihazı bebeğim 7 aylık olduktan sonra, Mayıs ayında almış bulundum. Şimdiye kadar nem artırmamı gerektirecek bir seviye de görmedim. Genelde nem oranı maalesef maksimum seviyenin (%60) üzerinde. Benim ihtiyacım olan şey nem oranını azaltmak oldu.
Odanızın nem oranı düşükse artırmak için;
– Nemlendirme cihazı veya otomatik nem makinesi kullanabilirsiniz. Bu aletlerle odanızın nem oranı düştüğünde istediğiniz seviyeye kadar buhar basabilirsiniz.
– Makine almak yerine kullanabileceğiniz diğer bir yöntem peteklerinizin üzerine su dolu bir kap ya da ıslak havlu koymak da olabilir.
– Klima ile ilgili herhangi bir sıkıntınız yoksa ‘nem dengesi sağlama özelliği’ olan klimaları tercih edebilirsiniz.
– Bitki bakmaktan hoşlanıyorsanız fesleğen, nane, lavanta ve biberiye gibi bitkiler odadaki nemi artırmanıza yardımcı olabilir.
– Soba ya da ocağınızın üzerine su dolu bir çaydanlık bırakabilir, elde edeceğiniz su buharı ile ve odanızın nem ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Doğru bilinen bir yanlış;
– Nemi artırmak için kullanılan yöntemlerden biri çamaşırları içeride kurutmak. Mecbur değilseniz bu yanlış bir yöntemdir. Yıkanan çamaşırlardaki deterjan ve yumuşatıcı kokusu alerjik bir bünyeniz varsa sıkıntı yaratabilir.
Odanızın nem oranı yüksekse azaltmak için;
Nemin artmasına fayda sağlayan bitkiler olduğu gibi, nemi azaltmanıza yardımcı olacak bitkiler de vardır.
– Kurdele ve yelken çiçekleri, palmiye bitkisi gibi bitkiler nemin azalmasına yardımcı olabilir.
– Yine klimalar ile ilgili bir sıkıntınız yoksa nem emici özelliğe sahip klimaları tercih edebilirsiniz.
Bu noktada evinizin yalıtımı en önemli konu belki ancak apartman ya da sitede oturuyorsanız tek başınıza bu işlere kalkışmak kolay olmayacaktır.
– Kendi adıma yaptığım ve faydasını gördüğüm tek şey bebeğimin uyuduğu zamanlar dışında mümkün olduğu sürece pencereyi açık bırakmak ve odayı havalandırmak oldu.
Umarım aklınızdaki sorulardan bazılarına cevap olabilmişimdir. Sizler de bildiğiniz yöntemleri yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Başka bir yazıda görüşmek üzere.