“Esnaf Lokantası” Murat Şahin
Kitabın Yazarı: Murat Şahin
Yayınevi: İthaki Yayınları
Kitap Türü: Hikaye
Yayım Yılı: 2023
Sayfa Sayısı: 104
Arka Kapak Bilgisi
Büyüdüğü eve, sokağa, semte dünyaları sığdırmakta maharetli çocuklar, engin denizlerin dibine inmeye, yüksek dağların zirvesine ulaşmaya yetişkinlerden daha yakındır. Onlar, sahibi oldukları bin bir çeşit hikâyenin çoğunu yaş aldıkça kaybederler. Kimisi bu hikâyelerin bir kısmını gerçeğe dönüştürür, kimisi de hatırlamakla yetinir. Unutanlarsa bu çağda yalnız yaşlanamazlar, başkalarının bildiklerine tutunurlar.
Murat Şahin Esnaf Lokantası’nda maharetli çocuklarla gerçeğe dönüştürüyor hikâyelerini. İçten, “bizden” bir dille komşudan, sokaktan, vapurdan sesleniyor okura. Çok da uzak olmayan ancak bir daha dönülemeyecek “o eski günler”in hafızasını cisimleştiriyor. Kavuşmaya, ayrılığa, özleme, korkuya ve ölüme yakın duran kahramanlarını diri tutarak uzanıyor dünden bugüne.
Kaybolmaya yüz tutan kolektif alışkanlıklarımızın nostaljik ve güncel tasavvurlarla belgelendiği bu hikâyelerin üzerinden herkes payına düşen “leblebi”yi alıp yiyebilir yahut cebine atıp yoluna devam edebilir.
“Çocukluğum, boyları giderek yükselen ve sayısı hızla çoğalan binaların arasında geçti. Oyun alanlarımız gitgide azalıyordu. Daha sonra karşımıza dikilecek olan beton yığınlarını, o dönemde tahmin edemezdik elbette; ama şanslıydık, bizler sokakların son çocuklarıydık. ‘Sokak çocuğu’ bizim için sıradan bir sözdü; sokaklar bizimdi, biz de sokakların… Herkesin kendi mahallesinde arkadaş grubu vardı. En sevdiklerimizle kan kardeş olurduk. Üst mahalledeki çocuklarla mahalle maçı yapar ve kavga ederdik. İğdeyi, inciri, dutu, eriği dalından, üzümü asmasından yerdik. O zamanlar her evin bir bahçesi ve bahçesinde en az bir meyve ağacı vardı. Mıstık, Ali ve ben sürekli birlikte gezerdik.”
Esnaf Lokantası / Murat Şahin
Akıp giden, sizi dinlendiren bir kitap arıyorsanız, öykü okumayı seviyorsanız ya da daha önce okumayıp bu türü merak ediyorsanız bu kitabı sevebilirsiniz. İçten ve samimi bir dille yazılmış, hem çok keyfili hem de çok kalbe dokunan hikayeler sizi çocukluk yıllarınıza götürebilir. Ya da yaşınız çok gençse, sokakta oyunlar oynanabilen zamanlara dair bazı bilgiler verebilir.
Kitabın sonlarına doğru anlattığı arkadaş hikayeleri Selçuk Aydemir’in kitaplarında anlattığı çocukluk zamanlarındaki mahallede arkadaşlığı hikayelerini anımsattı.
Eserde Geçen Satırlardan;
“İnsan bazı şeyleri sadece rüyalarında görür. Mutluluk gibi…”
“Rahatlamış, özgüveni yüksek, ölümden korkmayan bir kadın olarak kapıdan çıkmak üzereydim ki: Unutma, seher vakti, o asla değişmez.”
“Ne hissediyorsan onu yap, aynı duyguları bir daha hissedemeyebilirsin…”
“Evet, o gün çok mutluyduk. Mutluluk bazen sadece fotoğraflarda kalıyor.”
“Bastonu kaldırıp tüm gücüyle tavana vuracakken birkaç saniye Hiç kıpırdamadan durdu gözleri doldu, yutkundu. Bastonu bir kenara bırakıp pencereden kafasını uzattı.”
İlgili Yazılar
-
Selçuk Aydemir “Evrak Kürek: Sektörden Arkadaşlara Giriş 101” Kitap Yorumu
Yorum yapılmamış | Nis 8, 2020
-
Aralık 2017 Kültür Sanat Haberleri
Yorum yapılmamış | Kas 23, 2017
-
“Lohusa Şerbeti” Ergün Kazanır
Yorum yapılmamış | Ağu 9, 2023
-
“Bir Çöküşün Öyküsü” Stefan Zweig
Yorum yapılmamış | Ara 8, 2017