Grip Aşısı Nedir, Kimler Grip Aşısı Yaptırmamalı? – BuMesele

Grip Aşısı Nedir, Kimler Grip Aşısı Yaptırmamalı?

Grip enfeksiyonu bir solunum yolu hastalığıdır ve her soğuk algınlığı grip değildir. Yüksek ateş, öksürük ve kas ağrıları gribin en sık görülen belirtilerdir. Kış aylarında çok sık görünen grip enfeksiyondan korunmak için tercih edilen yollardan biri de grip aşısı yaptırmaktır.

Background photo created by freepik – www.freepik.com

Grip aşısı son yıllarda daha çok bilinen, gripten korunmak için yaptırılması tavsiye edilen ancak bazı kesimler tarafından bir türlü kabul görmeyen bir tedbir. Ortalama %70 oranında koruyuculuğa sahip olan grip aşısının koruma süresi 6 aydır. Bu aşı hastalığa yakalanmayı tam olarak engellemese de daha kolay bir şekilde atlatılmasına yardımcı olur. Aşı da öldürülmüş hastalık mikroplarından oluştuğundan aşının içerdiği virüslere karşı etkili olacaktır. Bu nedenle aşıdan sonra hastalanmanız normaldir. Beklentinizi ona göre tutmakta fayda var. Ülkemizde yapılan grip aşısı kas içerisine yapılan ölü virüs formundadır.

Grip aşısının yapılmasının riskli olduğu bazı durumlar vardır.

6 aydan küçük bebekler,

Yumurtaya alerjisi olanlar,

Daha önce yaptığı grip aşısına alerji geliştiren kişiler.

Yumurtaya alerjisi olanlar neden grip aşısı olmamalı?

Grip aşısı tavuk üreme hücrelerinden üretildiğinden bu aşılarda yumurta proteini vardır. Bu sebeple yumurtaya alerjisi olan kişilerde alerji yapma ihtimali vardır. Bu durum kişide cilt döküntüleri oluşturabilir, tansiyon düşüklüğü yapabilir, nefes darlığına ve vücut şişmesine neden olabilir.

Onun dışında böbrek ve karaciğer yetersizliği yaşayanlar, şeker hastaları, 65 yaşından büyük kişiler, astım hastaları ve kanser hastaları grip aşılarını yapmadan önce doktorlarına danışmaları gerektiğini unutmamalıdır.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.