Hamilelikte Genel Olarak Neler Yenmeli Nelerden Uzak Durulmalı? – BuMesele

Hamilelikte Genel Olarak Neler Yenmeli Nelerden Uzak Durulmalı?

3 döneme ayrılan gebelik süresinde hamileler neler yemeli nelerden uzak durmalı bu yazımın konusunu oluşturuyor.

Birinci trimester gebeliğin 1-3 aylarını, ikinci trimester 4-6 aylarını, üçüncü trimester ise 7-9 aylarını ifade eder.

Hamileliğin 1. Trimester (ilk 3 Ay) Döneminde Doğru Beslenme

Bu dönem hamileliğin en zor dönemi olabilir. Mide bulantıları, kusma, halsizlik, yemek yiyememek, kokulara aşırı duyarlılık ve uyku hali görülebilir. İlk üç ay bebek küçücük olduğu için, ekstra kalori alımı ya da iki canlısınız bol bol yiyeyim mantığı doğru değildir. Normal beslenmenize 200-300 kalori fazla beslenmeniz yeterli olacaktır. Bu dönemde kilo alımı olabileceği gibi mide bulantıları nedeniyle kilo kayıpları da yaşanabilir. Size büyük bir zorluk vermiyorsa endişelenmeyin, normaldir. Kusma ve diğer şikayetlere dayanamaz hale gelirseniz her daim doktorlarınıza danışmayı ihmal etmeyin tabi.

Hamileliğin 2. Trimester (İkinci  3 Ay) Döneminde Doğru Beslenme

İlk 3 ayı atlattıktan sonraki dönem biraz daha iyi hissedersiniz. Çoğunlukla mide bulantılar azalır hatta sona erer. Bu dönemde hem annenin hem de bebeğin besin ihtiyaçları artmaya başlar. Kompleks karbonhidrat, protein, kalsiyum ve bol lifli posalı besinleri beslenme listenize eklemenizde fayda var.

Şekerli, paketli gıdalardan, gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak önemlidir. Bu tabi hayatımızın her dönemi için geçerli olsa da hamilelikte biraz daha fazla önem vermek gerek. Sigara ve alkol gibi hayatımızı her daim tehdit eden maddeleri söylemiyoruz bile değil mi? Onlar zaten yok 🙂Hamileliğin 3. Trimester (Son 3 Ay) Döneminde Doğru Beslenme

Son üç ay, hamileliğin en iştahı ve en çok kilo alımının olduğu dönemdir. Bu döneme kadar sağlıklı beslendiyseniz ve çok kilo almadıysanız bu aylar sizin için daha rahat geçecektir.

Posalı, lifli besinlerden vazgeçmeyin. Protein değeri yüksek kaliteli besinler tüketmek çok önemli. Bu dönemde vücutta ödem ve şişmeler meydana gelebilir. Tuzu mümkün olduğunca hayatınızdan çıkarmaya çalışın. Fazla tuz tüketimi ödem yapmanın dışında tansiyonu da yükseltir.

Demir eksikliği hamilelikte sıkça görülen problemlerden biridir. Kırmızı et, yumurta gibi kan yapıcı besinler yenmesi önemlidir. Vejetaryen ve vegan olanların hamilelik döneminde beslenmelerini doktorlarının tavsiyelerine göre düzenlemeleri daha da önemli olacaktır. Et, süt, yumurta gibi besinler yerine hangi besinleri tüketilmeleri gerektiğini ancak doktorları doğru şekilde yönlendirebilir.

Tavsiye Edilenler

Uzak Durulması Gerekenler

Bebeğin sinir gelişimi için B6 ve B12 vitaminlerinin alınması gereklidir. Bu nedenle gebelik süresince protein alımı önemlidir.Protein kaynağının et, süt, yumurta gibi kaliteli kaynaklardan seçmek önemlidir. Özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olan siyah çayı yemeklerle birlikte tüketmemeye dikkat edin. Kahve ve çayın yemeklerden 1-2 saat sonra  tüketilmesi daha doğrudur.
Omega-3 kaynağı balıklar, haftada 2 kez tüketilmeli. Balıkların ağır metal içermemeleri ve konserve balık
olmamaları önemli.
Kafein alımını mümkün olduğunca azalmakta yarar var. Günde bir fincan Türk Kahvesi yeterli olacaktır. Sağlıklı olduğunu düşündüğümüz yeşil çayda da kafein olduğunu  unutmayın ve ona göre tüketin.
Folik asit bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Gebelik öncesi ya da gebelik öğrenildiğinde alınan folik asit takviyelerinin yanında besin olarak da alınması gerekir. Folik asit değerleri bakımından zengin olan besinler arasında mercimek, ıspanak, semizotu, brokoli ve ceviz yer alır. Sigara ve alkol normal hayatımızda da zararlı olduğu için hamilelik ve sonrasında da uzak durulması gerekir. Unutmayın bebeğiniz siz ne yer ne içerseniz doğrudan onlarla besleniyor. Hiç değilse bu dönemde uzak durun.
Karbonhidrat da vücut için önemli olduğundan tamamen besin listesinden çıkarılması doğru değildir. Az miktarda tam tahıl ürünleri tercih edilebilir. Ağır metal içeren dip balıkları ve konserve balıklar hamilelikte tüketilmemelidir. Ton balığı, kılıç balığı tüketilmesi tavsiye edilmeyen balıklardandır.
Bu genel madde ilk aylardan son aylara kadar geçerlidir. Günde 3 litre kadar su tüketilmesi hem doğum hem emzirme döneminde faydalı olacaktır. Çiğ yumurta, çiğ et gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Sakatatlar da hamilelikte tavsiye edilmeyen besinlerdendir. Asitli ve gazlı içeceklerde uzak durulması gereken gıdalardandır.

* Unutulmamalıdır ki bu tarz yazılar, kişisel deneyimlerden, doktorların verdikleri genel tavsiyeler üzerinden derlenmiştir. Her hamilenin durumunun farklı olduğunu da unutmamak gerekir.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.