1 Aylık Bebek Davranışları ve Gelişimsel Dönüm Noktaları
|Bebeğiniz doğalı tam bir ay olmuş ama onu kucağınıza aldığınız gün daha dün gibi geliyor. Bebeğinizin uyuma, ağlama, beslenme ve alt değiştirme döngüsünde geçen ilk ayı sonrasında siz de çok iyi biliyorsunuz ki, hayatınızda artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Artık hayatınızda tamamen size muhtaç küçük bir insan daha var ve bütün zorluklarına rağmen onu çok seviyorsunuz.
Bir yandan bebek bakımı konusunda her gün yeni bir deneyim kazanırken, diğer yandan merak ettiğiniz bir çok konuda aklınıza gelen soruları internette aratarak cevaplar bulmaya çalışıyorsunuz.
<< Yenidoğan Bebek |
2 Aylık Bebek >> |
Yeni bebek sahibi olmuş ailelerin en çok merak ettiği konuların başında bebeklerinin gelişim sürecindeki köşe taşları ve dönüm noktaları geliyor. “Bebeğimin bu ayda şunu yapması normal mi” ya da “şu ayda ne yapıyor olması gerekir” gibi sorularınızı bu yazı serimizde cevaplayabilmeyi umuyoruz.
Bebeğinizin ay ay gelişimini ve hangi ayda hangi davranışları bekleyebileceğinizi ele aldığımız yazımıza geçmeden önce belirtelim: Bebek gelişiminde, hangi gelişim aşamasının hangi ayda “normal” karşılanabileceği konusu oldukça geniş bir aralığa sahiptir. Misal bir bebeğin yürümeye başlaması için 10 ay da normaldir, 18 ay da. Bir bebek bir gelişim aşamasını çok hızlı geçerken, diğerinde biraz geri kalabilir. Bu çoğu zaman bebeğin bir önceki aşamada edindiği yeteneği mükemmelleştirmeye çalışmakla meşgul olduğu anlamına gelir.
1 Aylık Bebek, Gelişim Aşamaları ve Dönüm Noktaları
- Bebeğinizin gelişimi hakkında aklınıza “Bebeğim kaç kilo olmalı?” ya da “Bebeğimin boyu ne kadar uzun olmalı?” gibi soruların geldiğine eminiz. Dünya sağlık örgütüne göre 1 aylık bebeğin ortalama ağırlığı 4.2 kg ile 4.5 kg arasındadır. Bebeğiniz bu kilonun altında veya üstünde ise bu bir problem olduğu anlamına gelmez. Unutulmamalıdır ki bebekler farklı boy ve kilolarda olabilirler. Önemli olan bebeğin boyu ve kilosunun sağlıklı bir oranda artmasıdır, ki bunu bebeğinizin doktoru ile takip edebilirsiniz.
- Bebeğinizin kasları gelişmeye devam ediyor olsa da, bir aylık bir bebek boynunu dik tutma konusunda henüz tam bir hakimiyet sağlamış değildir. Onu kaldırırken veya taşırken dikkatli olmaya ve boynunu elinizle desteklemeye devam edin.
- Bir aylık bebeğin en iyi gördüğü mesafe 20-30 cm arasıdır. Bu kısa bir görüş mesafesi olduğundan bebeğinizle zaman geçirirken ona mümkün olduğu kadar yakın olun. Yüzlere bakmaktan çok keyif aldığı için onu kendinize yakın tutarak yüz yüze bakın ve onunla konuşun. Koşullar uygunsa yatağına bebekler için güvenli bir ayna iliştirebilirsiniz. Kendi yüzünü incelemekten de keyif alacaktır.
- Siyah beyaz gibi zıt renklere ve şekillere daha fazla ilgisi olduğundan, bebeğinize yüksek kontrastlı renklerde desenler ve objeler gösterin.
- Bebeğiniz tanıdık bazı seslere kafasını çevirebilir. Sizin ya da kardeşlerinin sesini dinlemekten keyif alabilir ve onunla konuştuğunuzda agulayarak karşılık verebilir.
- 1 aylık bebeğiniz yumuşak ve tatlı kokuları çok sever. Anne sütünün kokusunu da tanıyabilir. Bu sayede meme ucunu daha kolay bulabilir. Bir bebek anne sütünün kokusunu aldıysa biberonu reddedebilir. Emzirme anne ve bebeğin göz teması kurup aralarındaki bağı geliştirmeleri için güzel bir fırsattır.
- Yumuşak şeylere dokunmayı çok sever. Ani hareketlerden ve kaba bir şekilde tutulmaktan hoşlanmaz.
- Bir aylık bir bebeğin elleri hala yumruk şeklinde duruyor olabilir.
- Bir aylık bir bebek yüksek ışığa maruz kaldığında gözlerini kırpmalı ve yüksek bir ses duyduğunda tepki vermelidir.
- Anne sütü ile beslenen bir aylık bir bebek günlerce kakasını yapmayabilir ve bu onun kabız olduğu anlamına gelmez.
- “1 aylık bebek su içebilir mi?” diye merak ediyorsanız, bir aylık bir bebeğin sadece anne sütü veya mama ile, ya da ikisinin kombinasyonu ile beslenmesi gerekir. 6 aydan küçük bebeklerin anne sütü veya mama haricinde beslenmesi önerilmez. Sıvı ihtiyacını karşılaması için anne sütü veya mama yeterlidir.
<< Yenidoğan Bebek |
2 Aylık Bebek >> |