YenidoÄŸan Bebek Davranışları ve GeliÅŸimsel Dönüm Noktaları – BuMesele

Yenidoğan Bebek Davranışları ve Gelişimsel Dönüm Noktaları

Yeni doÄŸan bebeÄŸiniz için tebrik ederiz! Bebek beklediÄŸinizi öğrendiÄŸiniz günden bu yana aylar öylesine hızlı akıp geçti ki, ne olup bittiÄŸini anlamadan bebeÄŸinizi kucağınıza aldınız. EÄŸer ilk kez anne baba oluyorsanız kendinizi “sudan çıkmış balığa dönmüş gibi” hissediyor olabilirsiniz. Bu dönem sizin için hem çok heyecan verici, hem de biraz zorlayıcı olabilir. Ama biliyoruz ki yanında getirdiÄŸi bütün sorumluluklara raÄŸmen bebeÄŸinizi çok seviyorsunuz ve karşınıza çıkacak bütün zorlukları aÅŸmak için elinizden gelenin en iyisini yapmaya hazırsınız.

<< Hamilelik Önerileri

1 Aylık Bebek >>

Yeni bebek sahibi olmuÅŸ bir aileyseniz size en başından söyleyelim: Bebek geliÅŸiminde, hangi geliÅŸimsel dönüm noktasının hangi ayda “normal” karşılandığı konusu oldukça geniÅŸ bir aralığa sahiptir. Bir bebeÄŸin yürümeye baÅŸlaması 12. ayda da normaldir, 18. ayda da. Bir geliÅŸimsel dönüm noktasını çok hızlı geçen bir bebek, diÄŸer bir dönüm noktasını daha uzun sürede geçebilir. Bu çoÄŸu zaman bebeÄŸin bir önceki dönüm noktasında edindiÄŸi yeteneÄŸi mükemmelleÅŸtirmeye çalışmakla meÅŸgul olduÄŸu anlamına gelir.

Bebeğinizin hafta hafta, ay ay gelişimi ve yaşayacağı dönüm noktalarını derlemeye çalıştığımız yazı dizimize başlıyoruz. İşte haftasına ve ayına göre bebeğinizden bekleyebileceğiniz davranışlar ve gelişimsel dönüm noktaları!

Yeni Doğan Bebek, Gelişim Aşamaları ve Dönüm Noktaları

  • Yeni doÄŸan bebeklerin doÄŸuÅŸtan gelen bazı refleksleri vardır. Bunların başında güçlü bir emme refleksi gelir. Bebek bu sayede emzirme esnasında kendisi için gerekli miktardaki sütü içebilir.
  • Yanağına dokunduÄŸunuzda o yöne doÄŸru dönmesini saÄŸlayan refleks sayesinde ise meme ucunu ya da biberonu bulması kolaylaşır.
  • DoÄŸum anne için olduÄŸu gibi bebek için de yorucudur. Bu sebeple hayatın ilk 2-3 gününde daha uzun uyku süreleri ve baygınlık hali normaldir. Günler ilerledikçe uyanık olduÄŸu ve gözlerini açık tutabildiÄŸi süreler de uzayacaktır. Ä°htiyaç duyduÄŸu günlük uyku süresi 14-17 saat arasında deÄŸiÅŸir ve beslenme araları vererek her seferinde 2-4 saat arasında uyur.
  • Yeni doÄŸan bir bebek yüzüstü yatırdığınızda çok kısa süreli olarak kafasını kaldırabilir. Ancak boyun kasları henüz tam olarak geliÅŸmediÄŸinden bebeÄŸinizi tutarken mutlaka nazik davranın başını elinizle destekleyin.
  • Neredeyse bütün bebekler doÄŸduktan sonra kilo kaybı yaÅŸarlar. Bu tamamen beklenen ve normal bir durumdur. Genellikle 2 hafta içinde doÄŸum kilolarına geri dönerler. Mama ile beslenen bebeklerde kilo alımı daha hızlı olabilir.
  • Yeni doÄŸan bebeklerin büyük bir kısmının kilosu 2 buçuk ile 4 buçuk arasında deÄŸiÅŸir. Ortalama doÄŸum kilosu 3 buçuk kilogram civarıdır.
  • Boyları 45-55 cm arasında deÄŸiÅŸmekle birlikte ortalama yeni doÄŸan bebek boyu 51 cm’dir.
  • Tüm yeni doÄŸan bebekler K vitamini eksikliÄŸi ile doÄŸduÄŸundan, doÄŸumdan sonraki ilk saatlerde veya en geç hastaneden ayrılmadan önce K vitamini iÄŸnesi yapılır. K vitamininin iÅŸlevi, yenidoÄŸanlarda kan pıhtılaÅŸmasına yardımcı olmak ve bu sayede tehlikeli olabilecek kanamaların önüne geçmektir.
  • 1 haftalık bir bebek sesinizi tanıyabilir ve tanıdığı bu ses ona güven vererek yabancısı olduÄŸu dünyaya alışmasına ve uyum saÄŸlamasına yardımcı olur. Söylediklerinizi anlamasa da onunla konuÅŸun ve sevginizi hissettirin.
  • 2 haftalık bir bebek 20-30 cm kadar uzaklıktaki nesnelere odaklanabilir. Bu mesafe aÅŸağı yukarı emzirme esnasında annenin yüzü ile bebek arasındaki mesafeye denk gelir. BebeÄŸinizi emzirirken kafanızı saÄŸa sola hareket ettirerek gözleriyle sizi takip edip etmediÄŸini gözlemleyebilirsiniz. Bu küçük egzersiz bebeÄŸin göz kaslarının ve takip yeteneÄŸinin geliÅŸmesine yardımcı olur.
  • Hareketleri hala sarsak ve geliÅŸigüzel olsa da bebeÄŸiniz 3. hafta itibarıyla size sokulmaya baÅŸlayabilir. Kollarınız ve kokunuz bebeÄŸiniz için sakinleÅŸtirici ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Onu tutarken duruÅŸunu size doÄŸru ayarladığını görürseniz ÅŸaşırmayın.
  • 4. hafta itibarıyla bebeÄŸiniz agulamaya ve aÄŸlama dışında sesler çıkarmaya baÅŸlayabilir.

<< Hamilelik Önerileri

1 Aylık Bebek >>

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.