“Kırmızı Saçlı Kadın” Orhan Pamuk
Kitabın Yazarı: Orhan Pamuk
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Kitap Türü: Roman
Yayım Yılı: 2016
Sayfa Sayısı: 204
Arka Kapak Bilgisi
İlk aşk deneyimi bütün bir hayatı belirler mi?
Yoksa kaderimizi çizen yalnızca tarihin ve efsanelerin gücü müdür?
Orhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan yeni romanı Kırmızı Saçlı Kadın’da bizi otuz yıl önce İstanbul yakınlarındaki bir kasabada liseli bir gencin yaşadığı sarsıcı bir aşk hikâyesiyle, büyük bir insani suçun peşinden sürüklüyor.
1980’lerin ortasında geleneksel usulle kuyu kazan Mahmut Usta ile çırağı “küçük bey” Cem zor bir arazide su ararlarken, kasabanın hemen dışındaki sarı çadırda esrarengiz bir tiyatrocu kadın her gece eski masal ve hikayeleri yeniden anlatmaktadır.
Roman, bir yandan genç kahramanın aşk, kıskançlık, sorumluluk ev özgürlük duygularıyla derinden tanışmasını hikaye ederken, diğer yandan medeniyetler üzerinden babalar ve oğullar, “otoriterlik” ve birey olma konularını tartışıyor.
Kırmızı Saçlı Kadın’da okur Batı’ nın ve Doğu’ nun iki temel efsanesi Sophokles’ in Kral Oidipus’ u (babayı öldürmek) ile Firdevsi’ nin Rüstem ile Sührab’ ıyla (oğulu öldürmek) yeniden karşılaşacak ve kendine sıradan hayatlarımızın eski metinlerden ne kadar etkilendiği sorusunu soracak.
Kırmızı Saçlı Kadın / Orhan Pamuk
1980’ lerde Beşiktaş’ ın arkalarında yaşayan Cem, aslında yazar olmak istiyordu ancak yaşadıkları hayallerini yazar olmasını engelledi. Askeri darbe ile babasını bir daha göremeyen Cem’ in öğrendikleri, yaşadıkları, korkuları, suçluluk duygusu hepsi bu kitapta.
Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk’ un okuduğum ilk kitabıydı. Son olmadı da, ardından “Kafamda Bir Tuhaflık Var” ile devam etti. Okumayı seven herkesin okuması gereken bir yazar. Kendisinden; “Pamuk, en iyi kitaplarını Nobel’ den sonra yazan eşsiz bir yazar.” diye bahsedilmesini sonuna kadar hak ediyor.
Kitabın akıcı olup, okurken insanı yormaması ve hikayelerin birbirinin içinde bu kadar ustalıkla anlatılması yazarın Orhan Pamuk olmasından kaynaklanıyor sanırım.
Eserde geçen satırlardan;
“Sophokles suçlu muydu ya da Sührab? Rüstem mi haklıydı yoksa Oidipus mu? Ya da hiçbiri değil miydi?”
“İnsan hayatını pişmanlıkların ya da şüphelerin üzerine kurabilir mi? “Hayat efsaneyi tekrar eder” gerçekten eder mi?”
“İnsan kendi mezarını kazar mı? …”
İlgili Yazılar
-
“Bir Çöküşün Öyküsü” Stefan Zweig
Yorum yapılmamış | Ara 8, 2017 -
2016 Yılında En Çok Satan 10 Kitap
Yorum yapılmamış | Oca 2, 2017 -
“Aziz Bey Hadisesi” Ayfer Tunç
Yorum yapılmamış | Ara 26, 2017 -
“Martı JonathanLivingston” Richard Bach
Yorum yapılmamış | Tem 10, 2017
Orhan Pamuk’un ilk okuduğum romanıdır, kırmızı saçlı kadın. niye daha önce Orhan Pamuk okumamışım dedirttirdi bana. matematiği çok iyi bir hikaye. 2 mitolojiyi bir arada çok iyi vermiş. kaçırmayın okuyun bence.