“Mürebbiye” Stefan Zweig
Kitabın Yazarı: Stefan Zweig
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Kitap Türü: Roman
Yayım Yılı: 2017
Sayfa Sayısı: 83
Arka Kapak Bilgisi
Mürebbiyeleri katı bir ahlak anlayışının kurbanı olurken, yetişkin dünyasının gaddarlığıyla tanışan iki masum çocuk;
Como gölü kıyısındaki bir otelin dingin ortamında gözüne kestirdiği bir genç kıza imzasız aşk mektupları yazarak zalimce bir oyuna girişen görmüş geçirmiş beyefendi;
Tirol Alplerinde küçük bir lokantada gençliğinin platonik aşkıyla karşılaşan, artık düşkün ve yaşlı olan bu adama yıllar öncesinden duyduğu gönül borcunu ödeme fırsatı bulan evli bir kadın;
bir genç kızın yarı histerik şefkat arayışında ifadesini bulan susuzluktan kurumuş toprak ve sıkıntılı yağmur bekleyişi.
Zweig bu öykü derlemesinde, dönüştürücü deneyimleri sağlam anlatılara dönüştürmekteki ustalığıyla yine insanın kusurlarını, özlemlerini, karşılaştığı engelleyici durumları empatiyle çözümlüyor.
Mürebbiye / Stefan Zweig
Ne zaman ‘Ne okusam şimdi?’ diye bir soru sorsam kendime elimde bir Zweig kitabı bulduğumu fark ettim. Kitap kitaba da adını veren, ‘Mürebbiye’, ‘Yaz Novellası’, ‘Geç Ödenen Borç ile ‘Kadın ve Yeryüzü’ adı dört ayrı kısa hikayeden oluşuyor. Bu kadar az sayfada, bu kadar güzel ve anlamlı öyküler yazılabilen biri Stefan Zweig.
Okuduğum diğer eserlerine göre biraz daha sönük kaldı. Hikayeler içinde en çok ‘Yaz Novellası’ ve ‘Mürebbiye’ hikayelerini beğendimi söyleyebilirim. Tabi diğerleri de kesinlikle okunmaya değer. Ancak henüz yazarın kitaplarından okumadıysanız, tanışmak için ‘Korku’ ya da ‘Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu’ kitaplarından birini tercih edebilirsiniz. İkisinin tadı daha bir başkaydı.
Eserde geçen satırlardan;
“Mazeretler, mazeretler! Ahlaken zayıf olanların her zaman bir mazereti vardır zaten.”
“Sınıfta onu düşündüğümüzü birbirimize kanıtlayabilmek için aramızda özel bir işaret dili geliştirmiştik. Parmaklarımızı alnımıza doğru uzattığımızda bu, ‘Onu düşünüyorum’ Anlamına geliyordu.”
“Bazı kızların utangaçlıkları o kadar derindir ki, onlarla en uç şeylere cesaret edebilirsiniz; çaresizdirler ve birine anlatmaktansa en kötü şeylere bile katlanmayı yeğlerler.”
“İnsana mutluluk kadar sağlık katan bir şey yoktur ve en büyük mutluluk da bir başka insanı mutlu etmektir.”
“Günümüzde paradan, o lanet olası paradan başka bir şey geçerli değil, bir de yapabildiğiniz kadar reklam. Bunu yapamayan yok olup gidiyor.”
“İnsan kalbi öylesine acayip ki, bir zamanlar tüm aklıma egemen olan ve tüm ruhumu dolduran bu insanı onca yıl boyunca bir kez olsun aklıma getirmemiştim. Ona ne olduğunu hiç merak etmeden ölmüş olabilirdim veya o ölmüş olabilirdi ve benim haberim bile olmazdı.”
“Gökyüzü ve yeryüzü gibi uzak ve yabancıydık yine birbirimize.”
İlgili Yazılar
-
“Velev ki Ciddiyim” Gülse Birsel
Yorum yapılmamış | Şub 24, 2017 -
Sunay Akın “Ay Hırsızı” Kitap Yorumu
Yorum yapılmamış | Oca 29, 2020 -
“Martı JonathanLivingston” Richard Bach
Yorum yapılmamış | Tem 10, 2017 -
Mart 2018 En Çok Satan 10 Kitap
Yorum yapılmamış | Mar 31, 2018