Romanlarımızdan Uyarlanan Türk Filmleri – BuMesele

Romanlarımızdan Uyarlanan Türk Filmleri

Romanlardan uyarlanan Türk Dizileri ile ilgili bir video yapmıştık. Bu yazımızın konusu ise yine Türk Romanlarından beyazperdeye aktarılan uyarlama Türk Filmleri.1964-Susuz Yaz; 1963 yapımı Türk filminin yönetmenliğini yapan Metin Erksan, filmin senaryosunu da 1962 yılında Necati Cumalı’nın aynı isimli hikayesinden uyarlamıştır. Film, orijinal hikayede olduğu gibi İzmir’in Urla İlçesine bağlı Bademler köyünde 9 ayda tamamlananmış. Türkiye’de sansür engeline takılan film, ilk olarak Haziran 1964’te Berlin Film Festivalinde gösterilmiş ve altın Ayı ödülünü almıştır. Türk sinema tarihinde uluslararası ödül kazanan ilk Türk filmi unvanının da sahibi olan filmin başrollerinde, Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan ve Erol Taş yer almıştır.1966-Çalıkuşu; Reşat Nuri Güntekin’in 1922 yılında yazmış olduğu Çalıkuşu adlı kitaptan hem dizi hem film olarak defalarca uyarlanan eser ilk olarak 1966 yılında sinema filmi olarak çekilmiştir. Senaryo uyarlamasını, filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını da Osman Seden üstleniyor. Başrollerinde Türkan Şoray ve Kartal Tibet’in yer aldığı filmde, 60’lı yılların en ünlü isimleri yer almış.1967-Yaprak Dökümü; Bir diğer unutulmaz Reşat Nuri Güntekin eseri de iki kez dizi olarak da uyarlanan Yaprak Dökümü . Yapımcı ve yönetmen koltuğunda bu defa Memduh Ün var. Senaristliğini Orhan Kemal, Halit Refiğ ve Memduh Ün’ün yaptığı 1967 yapımı filmin oyuncu kadrosunda Fatma Girik, Ediz Hun, Güzin Özipek, Semiramis Pekkan, Cüneyt Göçer ve Nurhan Nur yer alıyor.1970-Birleşen Yollar; 1970 yapımı filmin yapımcısı ve yönetmeni Yücel Çakmaklı’dır. Başrollerinde Türkan Şoray ve İzzet Günay’ın yer aldığı Birleşen Yollar adlı sinema filminin senaryosu, Şule Yüksel Şenler’in Huzur Sokağı adlı kitabından uyarlanmış ve hikayeyi Bülent Oran ile Yücel Çakmaklı birlikte kaleme almıştır.1975-Hababam Sınıfı; Rıfat Ilgaz’ın yazdığı öyküleri bir araya getirdiği ve 1957 yılında kitaplaştırdığı ölümsüz eserinden aynı isimle uyarlanan Hababam Sınıfı, İnek Şaban, Güdük Necmi, Damat Ferit, Kel Mahmut, Hafize Anası, Badi Ekrem gibi karakterleri ile unutulmayan, şüphesiz ki Türk Sinemasının en çok sevilen filmleri arasında yer alıyor. Müziklerini Melih Kibar’ın yaptığı filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını Ertem Eğilmez üstlenmiştir. 1 Nisan 1975 tarihinde vizyona giren film yirmi sekiz hafta vizyonda kalmış ve çok beğenilmiştir. Bu büyük beğeni sonrası filmin, Hababam Sınıfı Sınıfta, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor ve Hababam Sınıfı Güle Güle olarak devam filmleri gelmiştir.

Tür sinema tarihinde çok önemli bir yeri olan eserin, 2004 yılında sonra çekilen yeni Hababam Sınıfı serisi ilk serinin yerini asla tutamamıştır.1976-Süt Kardeşler; Namı diğer ‘Gulyabani’. Yapımcılığını ve yönetmenliğini yine Ertem Eğilmez’in üstlendiği, unutulmaz bir Türk filmi. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın ‘Gulyabani’ isimli romanından uyarlanan filmin senaryosunu Sadık Şendil kaleme almıştır. Ayrılmaz kadro Kemal Sunal, Adile Naşit, Şener Şen, Halit Akçatepe ve Ayşen Gruda bu filmde de bir arada. Şaban ve Ramazan’ın güldüren hikayesi, yıllar geçse de izlenmeye ve sevilmeye devam ediyor.1978-Selvi Boylum Al Yazmalım; Bir diğer romandan uyarlama film de Türk sinemasının ve Türkan Şoray’ın en sevilen sinema filmlerinden biri olan Selvi Boylu Al Yazmalım. Cengiz Aytmatov’un eserinden uyarlanan 1977 yapımı filmin yönetmenliğini Atıf Yılmaz, senaristliğini Ali Özgentürk yapmıştır. “Sevgi neydi? Sevgi iyilikti, dostluktu. Sevgi emekti.” repliği ile hatırlanan, 1 Kasım 1978 tarihinde vizyona giren filmde Kadir İnanır ve Türkan Şoray’a Ahmet Mekin eşlik ediyor. Cahit Berkay’ın başarılı müzikleri de filmi tamamlayan öğelerden biri şüphesiz.1980-Zübük; Senaristliğini Atıf Yılmaz’ın, yönetmenliğini Kartal Tibet’in yaptığı 1980 yapımı film, Aziz Nesin’in aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Kemal Sunal, Nevra Serezli, Bülent Kayabaş, Ali Şen ve Kadir Savun’un rol aldığı filmin yapımcısı Türker İnanoğlu’dur. Mesleğinden ihraç edilmiş olan, milletvekili İbrahim Zübükzade ahlaksız bir siyasetçidir. Türkiye’deki siyaseti hicveden Zübük, 1981 yılında vizyona girmesine rağmen güncelliğini kaybetmeyen bir eser.1989-Uçurtmayı Vurmasınlar; Feride Çiçekoğlu’nun aynı adlı eserinden uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Tunç Başaran var. Birçok dalda ödüller alan filmin oyuncu kadrosunda, Ozan Bilen, Nur Sürer, Füsun Demirel, Rozet Hubeş, Sevgi Sakarya, Güzin Özipek, Meral Çetinaya ve Güzin Özyağcılar yer almıştır.Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’nde çekilen 1989 yapımı film, 62. Akademi Ödülleri’nde Türkiye’nin yabancı dilde en iyi film dalında Oscar aday adayı olarak seçilmesi nedeniyle Türk Sinema tarihinde önemli bir yere de sahiptir.

2007-Mutluluk; Başrollerini Talat Bulut, Özgü Namal, Murat Han ve Lale Mansur’un paylaştığı, 2007 yapımı film, Ömer Zülfü Livaneli’nin aynı isimli kitabından uyarlanmıştır. Töre cinayetlerini konu alan filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini Abdullah Oğuz, müziklerini Zülfü Livaneli üstlenmiştir.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.