“Suzan Defter” Ayfer Tunç – BuMesele

“Suzan Defter” Ayfer Tunç

Kitabın Yazarı: Ayfer Tunç

Yayınevi: Can Yayınları

Kitap Türü: Roman

Yayım Yılı: 2018

Sayfa Sayısı: 128

Arka Kapak Bilgisi

“İnsan gençliğini aşka vermezse, gençlik ne işe yarar?”
“Ama kaybeden sonunda siz olmuşsunuz.”
“Kayıp mı? Kaç kişi böylesine sevebilmiştir dünyada?”
“Ama bir kucak korla kalan siz olmuşsunuz.”
“İyi ya boş değildi kucağım.”
“Ama yandınız, kül oldunuz.”
“Ama vardım, kül bunun kanıtı.”

12 Eylül’ün gölgesinde boğulan bir aşk hikâyesi… Yaşamın kıyısında seyirci olmaktan öteye gidememiş bir erkek… Birbirinin ışığıyla kamaşan iki ayna arasında parçalanan bir kadın… Başkasının gözünde nasıl göründüğünü, iki günlük üzerinden anlatan deneysel bir çalışma. Modern zamanların karmaşık insanlık halleri Ayfer Tunç’un usta kaleminden unutulmaz bir edebiyat şölenine dönüşüyor.
Suzan Defter, daha önce öykülerinden biri olduğu Taş-Kâğıt-Makas’tan azat olmuş, tek başınalığı hak etmiş bir eser.

Suzan Defter / Ayfer Tunç

Ayfer Tunç, ‘Aziz Bey Hadisesi’ isimli kitabı ile geç tanıdığımı düşündüğüm bir yazar. Okuduğum ilk kitabında da yazarın dili ve anlatım tarzını, yaptığı betimlemeleri oldukça beğenmiştim. Bu kitabı da büyük bir merakla aldım.

Bugüne kadar okuduğum bütün kitaplardan farklı bir teknikle yazılmış. İki kişinin aynı tarihlerde tuttuğu günlüklerde oluşan, 128 sayfalık kitabı bitirebilmek için baştan sona iki kez okumanız gerekiyor. Önce çift sayılı sayfaları sonra tek sayılı sayfaları okudum. Aynı olaylara bir kadın bir erkek tarafından bakmayı sağlayan çok farklı, aşkı, sevgiyi, bencilliği, yalnızlığı, hüznü barındıran, duygu dolu bir kitaptı. Ekmel Bey’in hayata bakışı biraz da okuduğum ilk kitaptaki Aziz Bey‘i anımsattı bana.

Yazarın kitaplarını henüz okumadıysanız bu kitabıyla başlamak doğru olabilir. Ama bildiğim iki kitabı için de diyebilirim ki sevdiğim çok başarılı kalemlerden biri oldu benim için. İnsana duygu dolu anlar yaşatan, hayatı, hisleri sorgulatan başarılı bir kitap. Okumayı seven tüm arkadaşlara sevgiyle tavsiye edebilirim. Hepinize iyi okumalar.

Eserde geçen satırlardan;

“Hayatımın, bir saman çöpü ne kadar canlı ve anlamlı ise o kadar canlı ve anlamlı olduğu, bu satırları okuyanlar tarafından hemen anlaşılsın istemem.”

“Ayrılmak bir solucanın ikiye bölünmesi gibidir, her iki parça ayrı ayrı yaşamaya devam eder, bir zamanlar tek parça değilmiş gibi, tanımaz birbirini parçalar.”

“Mutlu bir ailenin tarifi üç aşağı beş yukarı aynıdır ama bir de mutsuz ailelere bak, hiçbiri diğerine benzemez.”

“Pazar günleri, hayatın intikam günleri. Neşeli başlasın ve öyle geçsin diye gayret edildikçe insanı koyu bir yalnızlığa, anlaşılmaz bir kedere iten günler.”

“Ayrılmak, gidenin, kalanın kucağında bir kucak kor bırakmasıdır, yanar durursunuz kül olana kadar.”

“Sanki pişmanlıklarla dolu bir teşekkür sundu bana ya da tersine, teşekkürlerle dolu bir pişmanlık.”

“Güzel olacağından emin olduğumuz günlerin gelip bizi bulacağına inandığımız hayatımızı yarıladık çoktan. Güzel olacağından emin olduğumuz günler gelip bizi bulmadı.”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.