“Timsah Ateşi” Oyun Eleştirisi – Bu Ateş Büyür! – BuMesele

“Timsah Ateşi” Oyun Eleştirisi – Bu Ateş Büyür!

2019 yılında Edinburgh Fringe Tiyatro Festivali’nin en iyi oyunları arasında yer alan Timsah Ateşi, Mehmet Ergen’in yönetmenliğinde Türk tiyatro severler ile buluştu. İrlandalı oyun yazarı Meghan Tyler’ın kaleminden çıkan, Türkçe’ye Zeynep Anacan tarafından çevrilen oyun, zıt kutuplarda yaşayan iki kız kardeşin babalarıyla olan çalkantılı hikayesini konu alıyor.

Oyunun başrollerinde “Hakan: Muhafız”, “Canım Ailem” ve “Karadayı” gibi televizyon dizilerinden de hatırlayacağınız, ödüllü tiyatro oyuncusu Funda Eryiğit… (“Sessizlik” oyununda Silence ve “Fotoğraf 51” adlı oyunda Rosalind Franklin rolleriyle)

“Kuzey Güney”, “Medcezir” ve “Yüksek Sosyete” gibi dizilerden bildiğimiz Hazar Ergüçlü…

ve yer aldığı dizi ve oyunları saymakla bitiremeyeceğimiz deneyimli oyuncu ve senaryo yazarı Kubilay Tunçer var.

Timsah Ateşi hem Hazar Ergüçlü’nün, hem de genç oyuncu Okan Demirok’un ilk tiyatro deneyimi.

Oyunun hikayesi 1989 yılında Kuzey İrlanda’da geçiyor. Temposu bir an bile olsun düşmeyen bu hikayede, sevgisiz bir ev, kızlarını yıllarca suistimal etmiş kötürüm bir baba, işlemediği bir suç yüzünden 8 yıl hapis yatmış asi bir kız “Fianna” ve dindar ablası Alannah’yı izliyoruz.

Oyuncuların performanslarını genel olarak beğendik ancak oyunun başrolündeki iki kadının performansına ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Funda Eryiğit geçmiş sahne deneyimlerinden dolayı daha öngörülebilir bir performans sergilerken, ilk tiyatro tecrübesi olmasına rağmen Hazar Ergüçlü de en az rol arkadaşı kadar başarılıydı.

Promosyonu “sürreal, grotesk bir kara-komedi” olarak yapılan oyun için, İngiliz The Guardian gazetesi “Feministler için Tarantino” benzetmesi yapmış. Tarantino’nun hali hazırda feminist intikam temalı bir filmi (“Kill Bill”) olduğunu hesaba katarsak, “Tiyatro’da Tarantino etkisi” demek daha doğru bir tanım olur. Ancak nasıl tanımlarsak tanımlayalım, Tarantino filmlerini seven izleyicilerin bu oyundan daha fazla keyif alacağına eminiz.

Bir tiyatro oyununda dekor her zaman önemlidir ancak özellikle bu oyunun başarısında dekor en az oyuncuların performansı kadar önemli bir rol oynuyor. “Spoiler” olmaması detaya girmek istemiyoruz ancak dekor tasarımı, kostüm ve makyajdan sorumlu ekibi ayrıca tebrik etmek gerekiyor.

Sonuç olarak, oyunun sürprizlerle dolu hikayesini sürükleyici, yer yer oldukça komik ve eğlenceli bulduk. Siz de pandemi dolayısıyla tiyatroyu özleyenlerdenseniz, “Timsah Ateşi” salonlara dönmek için iyi bir seçenek olabilir.

Eğer oyunu izlediyseniz oyun hakkındaki görüşlerinizi yorum kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Videolarımızı izlediğiniz ve yorumlarınızı paylaştığınız için teşekkürler. Kanala abone olduğunuzda yayınladığımız videolardan anında haberdar olmak için bildirim ziline tıklamayı, ayrıca Youtube uygulama ayarlarından bildirimlere izin vermeyi unutmayın. Yeni videolarda görüşmek üzere. Hoşça kalın!

 

Künye

Yapımcı: Çolpan İlhan-Sadri Alışık Tiyatrosu & Piu Entertainment

Yazan: Meghan Tyler

Çeviren: Zeynep Anacan

Yöneten: Mehmet Ergen

Dekor Tasarımı: Merve Yörük

Işık Tasarımı: Richard Williamson

Kostüm Tasarımı: Gül Sağer

Ses & Efekt Tasarımı: Ersin Aşar

Yardımcı Yönetmen: Melda Narin Güler

Yaratıcı Ajans: Happy People Project

Fotoğraflar: Levent Özdemir

Şarkı Sözü Çevirmeni: Ceren Gündoğdu & Mehmet Ergen

Sahne Tasarım Asistanı: Ilgaz Kasapoğlu

Asistanlar: Dilay Yıldız, Zehra Barto, Ayşenur Erman

 

Oyuncular

Funda Eryiğit

Hazar Ergüçlü

Kubilay Tunçer

Okan Demirok

Bu yazıyı paylaşın!
Bir Yorum

Bir Yorum Ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir