141 Yıllık Tarih “Vefa Bozacısı”
|Kış aylarında, gece saatlerinde “Booooo-zaaaa” seslerini hala duyabiliyorsanız bence şanslısınız. Bu demek oluyor ki artık eskilerde kalmaya yüz tutmuş mahalle kültüründen çok uzakta sayılmazsınız. Her şeyin yenisi güzeldir diye bir şey yok, kültür diye tarih diye de bir şey var.
Boza özellikle kış aylarında tüketilen, darı irmiği, şeker ve su ile imal edilen bir kış içeceğidir. 15 Eylül – 15 Mayıs tarihleri bozanın mevsimi olarak bilinir. Dayanıklılığı çok uzun süre olmayan boza, uygun koşullar altında bir haftaya kadar tazeliğini koruyabilir.
Yalnızca İstanbul’da 300’den fazla bozacı dükkânı olduğu biliniyor. Bunlardan en çok bilineni ise şüphesiz, ismini bulunduğu semtten alan ve boza dendiğinde akılara ilk gelen yer olan “Vefa Bozacısı” dır.
Vefa Bozacısı, Kosova Prizren’den gelerek, Vefa semtinde aldıkları dükkanda 1876 yılından bu yana tam 141 yıldır, salep, şıra ve boza imalatı-satışı yapan, bir aile şirketidir. Sadık ve İbrahim kardeşler ile başlayan tarih, yeğenler, çocuklar, torunlar derken bu günlere kadar gelmiştir.
Aslen bozadan pek haz etmeyen ben dahi kendilerinin bozasını çok beğendim. Vefa Lisesinin karşısında, Manifaturacılar Çarşısının başında bulunan tarihi dükkan, gün ve saate aldırmadan müdavimleri tarafından ziyaret ediliyor. Öyle çok ziyaret edilmiş ki kapı eşiğindeki mermerin ne durumda olduğuna bir bakın.
Bozacının karşısında bir de “Vefa Leblebicisi” diye bir dükkan vardı. Leblebileri taze ve sıcak, denenmiş ve memnun kalınmıştır.
Madem 15 Eylül – 15 Mayıs tarihleri bozanın mevsimi olarak kabul ediliyor, zamanı geçmeden havalar da tam olarak ısınmadan gidip bir boza için, tarçınla bir derdiniz yoksa tarçın ve leblebisini de eksik etmeyin derim.