“Babamın Bavulu” Orhan Pamuk
Kitabın Yazarı: Orhan Pamuk
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Kitap Türü: Roman
Yayım Yılı: 2017
Sayfa Sayısı: 88
Arka Kapak Bilgisi
“Yaşadığı kent İstanbul’un hüzünlü ruhunun izlerini sürerken, kültürlerin birbiriyle çatışması ve kaynaşmasının yeni simgelerini buldu.”
2006 yılının Aralık ayında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alırken sözlerine “Ölümünden iki yıl önce babam kendi yazıları, elyazmaları ve defterleriyle dolu küçük bir bavul verdi bana.” diye başlayan ve konuşmasını “bugün babam aramızda olsun çok isterdim.” cümlesiyle tamamlayan Pamuk, “Babamın Bavulu” adlı Nobel tarihinin en içten ve en iyi hazırlanmış konuşmalarından biriyle tüm dünyada büyük yankı bırakmıştı.
Babamın Bavulu’nun 2007 Şubat’ındaki ilk baskısı, yazarın aynı adlı Nobel konuşmasının yanı sıra, 2005 yılında Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği Barış Ödülü’nü alırken yaptığı “Kars’ta ve Frankfurt’ta” konuşmasıyla, 2006 Nisan’ında Oklahoma Üniversitesi’nde Puterbaugh Ödülü’nü alırken yaptığı “İma Edilen Yazar” konuşmalarını içeriyordu.
Bu yeni basımda ise, Pamuk’un 2012 yılında Avrupa kültürüne katkı yapan yaratıcılara verilen Sonning Ödülü’nü (Danimarka) alırken yaptığı “Avrupa Fikri” adlı konuşması da yer alıyor. Babamın Bavulu, Pamuk’un dünyasına ve yazarlığına adım atmanın en özlü kılavuzu… “Pamuk, roman sanatını biz Batılıların elinden aldı ve bambaşka birşey haline getirdi.”Babamın Bavulu / Orhan Pamuk
Yazar ile ‘Kırmızı Saçlı Kadın’ kitabı ile tanıştım. Oldukça geç bir tanışma olduğunu da söylemeden edemeyeceğim. Sonrasında ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ ve ‘Masumiyet Müzesi’ ile devam eden okumalarımda hep aynı şeyi hissettim. Neden bu kadar uzun zaman kitaplarını okuma cesareti gösteremedim.
Gereksiz önyargılardan başka bir şey olmadığını anladım. Eğer bu yazıyı okuyan ve henüz yazarın kitaplarını okumamış olanlar varsa, Orhan Pamuk’u bir nebze olsun tanımak adına ‘Babamın Bavulu’ nu tavsiye edebilirim. Bu kitap önceki romanlarından farklı, daha çok deneme, belki biraz otobiyografi tarzında yazılmış.
2002 yılında babasını kaybeden Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un, ödül törenlerinde yaptığı konuşmalardan oluşan kitap, son derece samimi bir dil ile yazılmış. Kendisi ile ilgili merak edilen bazı soruların cevaplarını da bulabileceğiniz bu kısacık kitap, babasıyla olan ilişkisini, yazarken ve yaşarken neler hissettiğini içtenlikle anlattığı bir eser.
Eserde Geçen Satırlardan;
“Benim için edebiyatın başladığı yer, kitaplarla kendini bir odaya kapatan adamdır.”
“Edebiyatın insanoğlunun kendini anlamak için yarattığı en değerli birikim olduğuna inanıyorum.”
“İyi yazabilmem için, iyi sıkılabilmem; iyi sıkılabilmem için de hayatın içine girmem gerekir.”
“Bizi harekete geçiren dürtülerin ve hayallerin tam olarak ne olduklarını bilmeyiz, ama yazarken, tıpkı nereden geldiği belli olmayan bir rüzgar gibi bizi hareketlendirmesini isteriz.”
“İnsan toplulukları, kabileler, milletler, edebiyatlarını önemsedikleri, yazarlarına kulak verdikleri ölçüde zekileşir, zenginleşir ve yükselirler; ve hepimizin bildiği gibi, kitap yakmalar, yazarları aşağılamalar milletler için karanlık ve akılsız zamanların habercisidir.”
İlgili Yazılar
-
2022 Altın Küre Ödülleri – Tüm Adaylar
Yorum yapılmamış | Ara 23, 2021
-
“Bir İdam Mahkumunun Son Günü” Victor Hugo
Yorum yapılmamış | May 20, 2019
-
En Kötü ve Sevilmeyen Eurovision Birincileri – 2020 İzleyici Anketi – Siz Seçtiniz!
Yorum yapılmamış | Tem 29, 2020
-
“Yolculuk” Brandon Bays
Yorum yapılmamış | Tem 19, 2018