Glisemik Ä°ndeksi Ä°le Ä°lgili Tüm Merak Edilenler – BuMesele

Glisemik İndeksi İle İlgili Tüm Merak Edilenler

Formda kalma genel olarak çok istenen bir durum. Formda kalmadan önceki aÅŸamada eÄŸer fazla kilolardan muzdaripseniz bir de bunu diyet aÅŸaması var tabi. Her gün yeni bir diyet öğrenir olduk. Kimi sadece et yensin dedi, kimi ekmeÄŸi, pilavı makarnayı hayatınızdan silin, kimi beÅŸ öğün beslenmeden olmaz, kimi aralıklı oruç… Bunlar sadece ilk anda aklıma gelenler. Hepsinin kendi özelinde doÄŸru olduÄŸu kısımlar vardır. Ancak her insanın metabolizması da farklı. Bunu da atlamamak lazım. Bir uzmanla çalışacak durumda deÄŸilsek ve kendi doktorumuz olacak isek bazı ÅŸeyleri öğrenmekte yarar var.

Bunlardan biride artık her yerde duymaya baÅŸladığımız ‘glisemik indeksi’ yüksek besinlerden uzak durmalıyız.

Peki nedir bu glisemik indeksi ve besinlerin glisemiks indeks değerleri kaçtır?

Kanda karbonhidratlar aynı hızla şekere dönüşmezler. Glisemik indeks, karbonhidrat içeren besinlerin kan şekerini artırma hızlarına göre sınıflandırılmasını sağlar. Bu değerler 0-100 aralığında değişkenlik gösterir.

Düşük glisemik indeksli besinler kan şekeri seviyesini yavaş yavaş yükseltirken, yüksek glisemik indeksli besinler aniden yükselmelere sebep olur.

Yavaş sindirilen düşük glisemik indeksli besinler kan şekeri düzeyinin dengeli bir şekilde artırır. Yağ ve kalori değerleri daha düşük olan bu besinler, uzun süre tok tutarlar ve daha besleyicidirler. Ayrıca kötü kolesterol (LDL) nin azalmasına ve iyi kolesterol (HDL) nin artmasına da yardımcı olurlar.

Glisemik İndeksini Düşürmek için;

– Günde en az beÅŸ porsiyon sebze/meyve tüketilmeli,

– Haftada en az 2 kez kuru baklagiller tüketilmeli,

– Beyaz ekmek tüketmek yerine ekmekten vazgeçilemiyorsa tam buÄŸday ekmeÄŸi tercih edilmeli,

– Pirinç yerine bulgur tüketilmeli,

– Meyve suyu içmektense meyvenin kendisini posası ile birlikte tüketmeye çalışılmalı.

Besinlerin glisemik indeks değerleri; 0-55 arasında ise düşük, 56-70 arasında ise orta ve 71 ve üzeri ise yüksek olarak kabul edilir.

Bazı besinlerin glisemik indeks değerlerine aşağıdaki tablolarda yer verilmiştir.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.