“Gömülü Şamdan” Stefan Zweig – BuMesele

“Gömülü Şamdan” Stefan Zweig

Kitabın Yazarı: Stefan Zweig

Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları

Kitap Türü: Roman

Yayım Yılı: 2017

Sayfa Sayısı:120

Arka Kapak Bilgisi

Süleyman’ın tapınağından çıkan, Yahudilerin kutsal emaneti yedi kollu şamdanın 455 yılında Roma’yı yağmalayan Vandalların eline geçmesi, kentin Yahudi cemaatinde şok etkisi yaratır. Cemaatin yaşlıları, olan biteni gelecek kuşaklara aktarması için o sırada yedi yaşında olan Benjamin’i de yanlarına alarak kutsal Menora’yı denizaşırı yolculuğuna uğurlarlar. Seksen yıl sonra aynı Benjamin, şamdanı Yahudilere geri vermesi için İmparator İustinianos’a yalvarmak üzere Bizans’a gider. İustinianos’un Kudüs’teki bir Hıristiyan kilisesine gönderdiği şamdan, orada kaybolmuştur. Ancak Zweig Gömülü Şamdan’da söylenceye bir gün yeniden kavuşma umudu barındıran bir final atfeder.

Gömülü Şamdan / Stefan Zweig

Yazar, bugüne dek okuduğum eserlerinin dışında, farklı bir anlatım tarzı ile oldukça ilgi çekici bir konu işlemiş bu kitabında. Tarihi bir hikaye de denebilir.

Stefan Zweig, Yahudi kökenli bir yazar. Kitapta kendi dini ile ilgili bilgilere ve yaşadıkları sorunlara yer vermiş eserinde.

Kendilerini dışlanmış hisseden Yahudilerin üzüntülerini, yaşadıklarını, acılarını, yürek burkan bir şekilde anlatıyor yazar. Yahudilerce kutsal sayılan ‘Şamdan’a, yükledikleri anlamı, verdikleri değeri ve uğruna neler yapılabileceklerini öyle bir anlatmış ki okurken siz de onlarla birlikte mücadele verecek, adeta yaşayacaksınız.

Eserde geçen satırlardan;

“Bu bozuk dünyada tek sığınak, huzur ve avuntu duaydı.”

“Gece vakti herkes anlamsızca haydutların üstüne gidip yaşamını tehlikeye atmamalı. Çünkü yaşamdan daha kutsal şey yoktur. Tanrı tek bir yaşamın bile boş yere heba edilmesini istemez.”

“Çocuk okuma yazma bilmiyordu henüz, ama şunu öğrenmişti: Yeryüzündeki her şeyden ve herkesten korkmak gerekirdi!”

“Bir insan için bilmemek sormaktan daha kötüdür. Çok soran insan çok şeyi anlayabilir ancak. Yalnızca çok şeyi anlayan biri adil bir insan olabilir.”

“İnsanın sahip olduğu ne varsa emanettir yalnızca ve mutluluk süresi döner bir tekerlek üstündeymişçesine akar gider.”

“Bu dünyada adaletin haklıdan değil, güçlüden yana olduğunu daha sonra anlayacaksın.”

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.