…ve Yarışma İptal Edildi – Eurovision 2020 Yapılmayacak
|Son günlerde yoğunlaşan tartışmaların ardından EBU resmi açıklamasını yaptı ve 2020 Eurovision Şarkı Yarışması iptal edildi.
Elbetteki bu durum Eurovision severlerde büyük bir hayal kırıklığı yarattı, ancak insan sağlığının söz konusu olduğu böyle bir olayda yarışmanın iptali muhtemelen alınabilecek en doğru karardı. Bu kararla birlikte 1956’dan bu yana 64 yıldır kesintisiz olarak gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması -tarihinde ilk kez- yapılamayacak.
Bu iptal de gösteriyor ki içinde bulunduğumuz durum oldukça ciddi ve zaman her zamankinden daha duyarlı olma zamanı. Dünya son 100 yılda gördüğü en büyük salgın ile karşı karşıya ve şu anda hepimizin yapması gereken en önemli şey kalabalık alanlardan uzak durmak ve eğer mümkünse evde kalarak hastalığın yayılmasına elimizden geldiğince engel olmaya çalışmak. Kişisel izolasyonun sağlanması ve kurallara uyulması durumunda bu salgının en kısa sürede geride kalacağına inanıyoruz.
Şimdi gelelim hem bizim hem sizlerin merak ettiği “iptal sonrası Eurovision’a ne olacak” sorusuna.
Avrupa yayın birliği, yarışmanın resmi sitesinde yayınladığı açıklamasında iptal duyurusuna ek olarak çok sorulan bazı sorulara da cevaplar verdi. Salgının Avrupa çapında hızla yayılması sonrası ülke hükümetleri ve Hollandalı yetkililerin uyguladığı kısıtlamaların, canlı etkinliğin planlandığı şekilde gerçekleştirilmesini imkansız hale getirdiğini söyleyen EBU, durumun önümüzdeki aylar için de belirsizliğini korumasından dolayı başka opsiyonları kalmadığını ifade etti.
Hollandalı yetkililerin uyguladığı seyahat kısıtlamalarının yarışmayı seyircisiz olarak bile düzenlemeye olanak tanımadığını belirten EBU, ülkelerin şarkıları uzaktan yayınlaması fikrine de, tüm şarkıcıların aynı fırsatlarla aynı sahnede yarışamamasının Eurovision’un ruhuna ve değerlerine aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıktı.
Şimdi en önemli soru 2020 Eurovision yarışmacılarına ve şarkılarına ne olacağı sorusu.
Şarkıcıların 2021’de ülkelerini temsil edip edemeyecekleri her bir ülkenin yayıncı kuruluşuna bağlı.
Estonya Uku Suviste’nin yerine 2021 ulusal seçmelerinin kazananı ile geri dönecek.
Dotter’ın ahı tutmuş olacak ki, İsveç seneye “The Mamas”ı göndermeyecek. Onların yerine yarışmaya Melodifestivalen 2021’in galibi katılacak.
İspanya, Hollanda, Yunanistan ve Ukrayna 2020 yarışmacılarının 2021’de de ülkelerini temsil edeceğini şimdiden açıkladılar. Diğer ülkelerle ilgili belirsizlik sürüyor.
Şarkılara gelirsek, yarışma kurallarına harfiyen uyulması durumunda, 2021’de şarkıların tamamı değişecek.
Mevcut kurala göre “Eurovision’da yer alacak şarkılar bir önceki yılın Eylül ayından sonra yayınlanmış olmalıdır”. Eğer EBU bu kuralını bir kereye mahsus görmezden gelmezse, 2020’nin şarkıları tarihte bir anı haline geldiler diyebiliriz.
Böyle bir durum Ben Dolic’in, Samira Efendi’nin ve Hurricane’in performanslarını çok merak eden bizler için elbetteki üzücü ama 1 yıldan fazla piyasada kalmış ve eskimiş şarkıların yarışmada yer alması ne kadar mantıklı olur, o da ayrı bir soru işareti. Durumun olağanüstülüğünü hesaba katarsak isteyen ülkelere aynı şarkıyla tekrar katılma izninin verilmesi de ihtimal dahilinde.
Bu konuyla alakalı olarak, Eurovision 2020’nin en büyük favorilerinden olan Bulgaristan temsilcisi Victoria, instagram hesabından yaptığı açıklamasında “şarkısının kendisi için çok anlamlı olduğunu ve 2021’de de aynı şarkıyı söylemesine izin verilmesini umduğunu” dile getirdi.
Bizim şöyle bir fikrimiz var: eğer EBU seneye yarışmayı tamamen yeni şarkılarla düzenleyecekse, büyük finalin planlandığı 16 Mayıs’ta en azından bir TV programı gerçekleştirilerek bu senenin şarkıları ekranlara getirilebilir ve geleneksel Eurovision oylaması sembolik olarak gerçekleştirilebilir. Hiç bir şarkıcı sahneye çıkmadığı için kazanan sadece sembolik olarak şampiyon ilan edilir. Böylece 2020 Eurovision Şarkı Yarışması en azından bir TV programı olarak arşivlerdeki yerini alır.
2021 Eurovision şarkı yarışması ise -bu yıl hiç yaşanmamış gibi- Rotterdam’da gerçekleştirilir. Böylece Hollanda’nın yarışmayı düzenleme hakkı da elinden alınmamış olur.
Sizce böyle bir program nasıl olur? Düşüncelerinizi yorum kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Videolarımızı izlediğiniz ve yorumlarınızı paylaştığınız için teşekkürler! Yeni videolarda görüşmek üzere. Hoşça kalın!