En İyi 25 NES / Famicom Oyunu
En İyi 25 NES (Nintendo Entertainment System) / Famicom (Family Computer Disk System) Oyunu
Nintendo’nun 1983 yılında Japonya’da Famicom adıyla (üstte solda) piyasaya sürdüğü konsol, oyun sektörünün tarihinde gördüğü en büyük krizden çıkmasını sağlayacak kadar önemli bir başarı elde etmişti. Yenilenmiş kasasıyla ABD’de 1985 yılında piyasaya sürüldüğünde ise (üstte sağda) ismi NES (Nintendo Entertainment System) olarak değişmişti. O dönemdeki pek çok teknolojik yenilik gibi bu konsolun da ülkemize gelmesi 90’lı yılların başını bulmuştu. O yılları yaşayanlar, bu konsolun ülkemizde o dönemin çocukları arasında -anlamsız bir şekilde- bir başka markanın adıyla kısaca “atari” olarak adlandırıldığını hatırlayacaktır.
Biz de bu yazımızda Japonya’da Famicom, ABD’de NES, Türkiye’de ise halk arasında sıklıkla “TV atarisi” olarak isimlendirilen konsolun bize göre en iyi 25 oyununu listeliyoruz.
İşte karşınızda bugünün modern konsollarında bulabileceğiniz Shovel Knight gibi oyunlara ilham veren ve hala popülaritesini sürdüren 8 bit oyun jenerasyonunun en iyi oyunları:
25- Metal Gear (1987)
Metal Gear Solid serisinin efsanevi baş karakteri Solid Snake’i bize ilk kez tanıtan oyunun, NES konsolundaki bu oyun olduğunu pek kimse bilmez. Genelde kendisine verilen görevleri düşmanlarına görünmeden halletmeye çalışan Snake’in bu macerası en iyi Metal Gear oyunu olmasa da, sadece Metal Gear Solid gibi bir serinin temellerini atmış olması sebebiyle bile bu listeye girmeyi hak ediyor.
24- Ice Climber (1985)
Ice Climber NES / Famicom’un en iyi iki kişilik oyunlarından biri. Bir üst kata tırmanmaya çalışırken karakterinizin olur olmadık yerde kayması ve oyunun kontrolleri bazı oyuncuların sinirlerini bozmaya aday olsa da, Ice Climber yine de akılda kalıcı bir deneyim.
23- Adventures of Lolo 3 (1990)
“Adventures of Lolo” serisinin her bir oyunu konsolun en iyi bulmaca oyunlarından sayılabilir. Üçüncü oyun bulmacaların zorluğu ve derinliği açısından bir adım önde.
22- Excite Bike (1984)
8 bit jenerasyonunu zamanında deneyimlediyseniz, bağımlılık yapan bu motor yarışı oyununu hatırlamamanız imkansız. Kendi yarış pistlerinizi yaratmanıza da olanak tanıyan Excite Bike, NES konsolunun en iyi oyunlarından oyunlarından biri.
21- Crystalis (1990)
Crystalis ilk sahneden itibaren NES döneminin öne çıkan diğer RPG (rol yapma oyunu) oyunlarına göre daha hızlı ve akıcı oynanışı ile dikkat çekiyor. 8 bit jenerasyonun son dönemlerine doğru çıkması sayesinde grafik olarak da bir hayli etkileyici.
20- Kirby’s Adventure (1993)
Konsol için çıkan son oyunlardan olan “Kirby’s Adventure” biraz PS3 için çıkan “The Last of Us”ı hatırlatıyor. Kirby de aynı The Last of Us gibi, grafikleri ve animasyonları ile bir sonraki döneme ait bir oyun hissi veriyordu.
19- Zelda II: The Adventure of Link (1987)
O dönemde bir çok oyunda gözlemlediğimiz “Mario Etkisi”nden nasibini alan oyunlardan biri de Zelda II. İlk oyunun kuş bakışı perspektifinden vazgeçilmesi bizce verilebilecek en iyi karar değildi ama Zelda II yine de kendi çapında çok başarılı ve eşsiz bir oyun.
18- Ninja Gaiden (1988)
Konsolun en zor oyun deneyimlerinden biri olan Ninja Gaiden, aynı zamanda en iyi NES oyunlarından biri. Castlevania gibi Ninja Gaiden da geleneksel yana kaydırmalı platform oyunlarından farklı bir kontrol tarzına sahip.
17- Kid Icarus (1986)
Nes’in platform oyunları içinde özel bir yeri olan Kid Icarus zaman zaman Metroid’i andıran ve yukarı, aşağı veya yana kaydırmalı bölümleriyle farkını ortaya koyuyor. Ok ve yayı ile düşmanlarını alt etmeye çalışan Pit isimli bir karakteri kontrol ettiğimiz oyun, “Melekler Diyarı” denen ve Yunan mitolojisinden esinlenilmiş bir mekanda geçiyor.
16- Castlevania (1986)
Serinin bu oyunu ilk olmasi sebebiyle önemli. Kontrolleri tipik yana kaydırmalı oyunlardan biraz farklı olsa da, alıştıktan sonra oynanışın önemli bir öğesi haline geliyor. Ayrıca 8 bit oyun tarihinin en iyi müzik parçalarından bazılarını bu oyunda bulacağınızı eklemeden geçmeyelim.
15- Chip ‘n Dale: Rescue Rangers (1990)
Hem kolay sayılabilecek oynanış tarzı, hem kaliteli karakter animasyonları, hem de ferah ve parlak bölüm tasarımlarıyla “Chip ‘n Dale: Rescue Rangers” konsolun iki kişilik oyunları arasında en eğlenceli olanlardan biri.
14- Bomberman (1983)
Kuş bakışı bir perspektiften oynanan Bomberman’de amaç duvarlardan birinin arkasına gizlenmiş kapıyı bularak bir sonraki bölüme geçmek. Duvarları yanlarına yerleştirdiğiniz bombalar ile patlatırken bir yandan da ortamda dolanan düşmanlara yakalanmamanız gerekiyor.
13- Lode Runner (1983 / Famicom 1984 / NES 1986)
Lode Runner “aksiyon-bulmaca” olarak tanımlanabilecek tarzıyla konsolun en eşşiz oyunlarından biri. Oyundaki amaçlarınızı; düşmanlarınızı elinizdeki lazer silahıyla kazdığınız çukura düşürmek, ortamda mevcut altın yığınlarını toplamak ve bir sonraki bölüme çıkmanızı sağlayacak merdiveni bulmak olarak özetleyebiliriz. Bütün bölümleri bitirseniz bile, oyundaki bölüm düzenleyici sayesinde sınırsız sayıda bölüm oluşturarak oyun sürenizi uzatabilirsiniz.
12- Mega Man 2 (1988)
Mega Man serisinin temsil edilmediği bir “en iyi NES oyunları listesi” düşünülemez. Serinin tüm oyunları bu listeye şu veya bu sebepten dolayı girebilir. Bizim Mega Man 2’yi seçmemizin en önemli sebebi, bu oyunun, zorluk derecesi ile ünlü seride, diğer oyunlara göre biraz daha kolay olması.
11- Little Samson (1992)
Little Samson konsolun en iyi yana kaydırmalı platform oyunlarından biri. 8 bit jenerasyonunun sonlarına doğru çıkmış olmasından dolayı, konsolun teknik limitlerini sonuna kadar zorlayan oyunun karakter animasyonları, Super Mario serisini kıskandıracak nitelikte. 4 karakter arasında istediğiniz gibi geçiş yapabildiğiniz ve farklı durumları aşmak için karakterlerin birbirinden farklı güçlü yönlerinden faydalandığınız Little Samson, döneminde hakkı teslim edilememiş gerçek bir gizli cevher.
10- Dragon Warrior (1986)
NES / Famicom konsolunun en eski RPG hiti Dragon Warrior, Final Fantasy serisine de ilham veren bir oyun. Dragon Warrior, RPG türünün temellerini atan ve bugün bile geçerliliğini koruyan oynanış tarzını oluşturan oyunlardan biriydi dersek, yanlış olmaz. Uncharted gibi modern oyunlarda sık sık gelişmiş bir versiyonunu gördüğümüz ve karakter yaralandığında karşımızda çıkan kanlı ekran efektinin bizim bildiğimiz en eski versiyonu da, bu oyunun icat ettiği bir konsept. Daha eski bir versiyonunu biliyorsanız yorum kısmında belirtin.
9- Final Fantasy (1987)
Fazla söze gerek yok! Efsanevi Final Fantasy serisinin ilk oyunu bu listeye tabi ki girecekti. 8 bit konsollar bir çok efsane oyunun olduğu gibi, Final Fantasy serisinin de doğum yeriydi. Grafikler günümüz oyunları ile kıyaslanamasa bile macera ve hayal gücü en az modern oyunlar kadar büyüktü.
8- Blaster Master (1988)
Konsolun hem en eğlenceli, hem de kontrolleri en gelişmiş oyunlarından biri “Blaster Master”. Tabi bunda konsolun yaşam döngüsünün sonlarına doğru piyasaya çıkmış olmasının payı da büyük. Gerek tankın içine girdiğiniz yana kaydırmalı kısımları, gerekse de kuş bakışı açısıyla Zelda’yı andıran ve yaya olarak oynadığınız bölümleri ve akılda kalıcı müziği ile Blaster Master, donanımın hakkını en çok veren NES oyunlarından.
7- DuckTales (1989)
Disney çizgi filmi Varyemez Amca’nın konsol oyun versiyonu bu tür uyarlamalardan beklenmeyecek kadar başarılı. 8 bit oyunlardan esinlenilerek tasarlanan ve oldukça ses getiren 2014 yapımı Shovel Knight’ın oyun mekaniklerinin en çok etkilendiği oyunlardan biri Duck Tales.
6- Castlevania III: Dracula’s Curse (1989)
NES konsolundaki Castlevania oyunlarının hepsi birbirinden iyi. Bu listeye sığdıramadığımız ikinci oyun da bu değerlendirmeye dahil. İlk 2 oyunda iyi olan ne varsa alıp üçüncü oyunda bize daha fazlasını sunan Castlevania III, bu sebeple listemizde oldukça yüksek bir sırada yer alıyor.
5- Contra (1987)
Contra ve sonrasında gelen Super Contra (ya da Super C) NES / Famicom konsollarının açık ara en iyi 2 kişilik aksiyon oyunlarıydı. Dönem için oldukça başarılı bir yalancı 3d deneyimi yaşatan bölümleri ve rambo filmlerini andıran atmosferi ile Contra serisi NES’in en unutulmaz oyun deneyimlerinden.
4- Metroid (1986)
Bu oyun hakkında ne denir ki? Zelda’nın uçsuz bucaksız haritalarını yandan kaydırmalı platform oyunları ile birleştiren ve yandan kaydırmalı oyunların evriminde bir sonraki aşamayı temsil eden metroid, adeta başlı başına bir tür. Kendisinden sonra gelen Castlevania: Symphony of the Night gibi bir şahesere ilham vermiş olması bile Metroid’in oyun dünyasına olan katkısını tanımlamak için yeterli olmalı.
3- The Legend of Zelda (1986)
Mario gibi yandan kaydırmalı platform oyunlarının domine ettiği 8 bit oyun jenerasyonunun en önemli oyunlarından biri, kendi başına bir tür olan The Legend of Zelda’ydı. Karmaşık bir açık dünya oyunu olan The Legend of Zelda dönemin RPG oyunlarını (rol yapma oyunları) andıran kuş bakışı perspektifi ile internetin olmadığı bir dönemde bitirmesi bir hayli güç bir oyundu.
2- Super Mario Bros. 3 (1988)
İlk oyunun temelini attığı her şeyi çok daha ileri götüren ve bugün bile oynadığınızda modern hissi verecek derecede başarılı mekaniklere sahip olan Super Mario Bros 3, konsolun kapasitesini sonuna kadar zorlayan bir oyundu. Japonya ve ABD versiyonlarının birbirini tutmadığı ve bugün bile bazı oyun severlerin kafasını karıştıran Super Mario Bros 2’den sonra bu üçüncü oyunun ilaç gibi geldiğini söylersek abartmış olmayız.
1- Super Mario Bros. (1985)
Bizce bu oyunu kendisinden daha rafine ve gelişmiş bir oyun olan Super Mario Bros 3’ün üzerine çıkaran sayısız sebep var. Nereden başlasak bilemiyoruz. 90’larda Ülkemizde Super Mario demek TV atarisi demekti. Super Mario Bros’un ikonik açılış sahnesi, adeta bir nesli kendine bağımlı hale getiren TETRIS furyasından bir sonraki döneme geçişi simgeliyordu. Yüklü geldiği Famicom konsolunun satış başarısının en büyük sebeplerinden olan Super Mario Bros, kendisinden sonra gelen bir çok oyun tarafından taklit edilen formülüyle, sadece NES / Famicom’un değil, oyun tarihinin en önemli oyunlarından biri.
İlgili Yazılar
-
2019 Eurovision’da Bir Türk – İspanya’nın Temsilcisi “Miki” – 23 Ocak Eurovision Haberleri
Yorum yapılmamış | Oca 23, 2019
-
İtalya’nın Eurovision’daki En İyi 10 Şarkısı
Yorum yapılmamış | Eki 19, 2018
-
Eurovision 2019 – Şimdiye Kadar Belli Olan 13 Şarkı
Yorum yapılmamış | Şub 18, 2019
-
Unutulmayan Yaz Dizileri
1 Yorum | Ağu 18, 2018