Etkili Dinlemenin 10 Püf Noktası – BuMesele

Etkili Dinlemenin 10 Püf Noktası

Duymak ve dinlemek birbirinden ne kadar farklı kelimeler aslında. Zaman zaman fark etmeden belki birbirlerinin yerine bile kullanıyor olabiliriz. Bakmak ve görmekte yaptığımız gibi.

Telefon, bilgisayar kullanımları hayatımızın o kadar büyük bir kısmını aldı ki hem yorgunluğumuz arttı hem de maalesef dikkat seviyemiz çok kısa sürelere düştü.

Dinlemek ister işimizle ister günlük yaşantımızla ilgili olsun her birimiz için çok önemli. Dinlemeyi etkili bir hale getirmek için bu 10 önemli noktayı bilir ve kullanmaya çalışırsak çok daha başarılı bir hayat yaşamak mümkün olacak. Haydi bu 10 madde neymiş birlikte bakalım. Bir de hangilerini şimdiye kadar yapmaya çalışıyordunuz ona bakalım. Bir nevi kendimize uyguladığımız bir test olsun. 7 ve fazlasını zaten yapıyorsanız etkili dinleme sizden sorulur demektir 🙂

1- Göz kontağı ihtiyaca göre ve dengeli bir şekilde kurulmalı, omuzlar konuşan kişiye paralel durmalı.
2- Dinlemede kulak, göz ve kalp üçü aynı anda orada olmalı.
3- Konuşan kişinin sözü yersiz yere kesilmemeli.
4- Anlatıcının hikayesi ne olursa olsun yargılanmamalı.
5- Konuşmayı dinlerken güçlü, konuyla bağlantılı sorular sorulmalı.
6- ‘Ben bunu biliyorum.’ ya da ‘Anladım.’ tuzağına düşülmemeli. Merak tüm konuÅŸma boyunca korunmalı.
7- Telefon, bilgisayar, tablet, televizyon gibi dikkat dağıtıcılar ile meşgulken eş zamanlı dinleme yapılmamalı.
8- Dinleme sırasında anda kalmaya çaba sarf edilmeli. Akla gelen herhangi bir konu ile ilgili iç sesle konuşmaya başlamak dinlemeyi tam olarak kesen bir hareket olacaktır.
9- Zihinde aniden beliren sorular dinlemeyi bölebilir. Soru o anda sorulamıyorsa ufak hatırlatıcı notlar almak yeterli olacaktır.
10- Dinlemek aksiyon gerektirir. Birisini dinleyip sonrasında konuyla ilgili hiçbir adım atmamak ya da konunun içeriğindeki beklentilere dair bir yaklaşımda bulunmamak anlatıcı kişinin güvenini azaltır ve tekrar anlatma şevkini kırar.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.