Süt İzni ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
|Sigortalı olarak çalışan, doğum yapmış kadınlara bebeklerini, 1 yaşına kadar emzirmeleri için verilen ücretli bir izin hakkıdır. İş günlerinde 1,5 saat olarak verilen süt izinlerinin 4857 sayılı iş kanununa göre hangi saatler arasında ya da nasıl kullanılacağı kadın işçiye bırakılmıştır. İzin ister toplu ister parça parça kullanılabilir ve günlük çalışma süresinden sayılır.Madde madde bilinmesi gerekenler;
– Doğum öncesi 8 doğum sonrası 8 hafta olarak belirlenen annelik izni (tekil gebelikler için) toplam 16 haftadır. (Çoğul gebeliklerde, bu süreye 2 hafta eklenir.) Kanunen, annelik izninin bitmesi ile süt izni hakkı başlamaktadır.
– Çalışan anneler süt izni haklarından yararlanmak istediklerinin dilekçe ile işverenlerine bildirmeli ve işveren tarafından uygundur yazısını almalıdırlar.
– Annelik iznini bitiren anneler çalışmaya başladıklarında, bebekleri 1 yaşına gelene kadar, günde 1,5 saat olmak üzere süt izni kullanma hakkına sahiptirler. (Memur olarak çalışan anneler için bu süre ilk 6 ay günde 3 saat, ikinci 6 ay günde 1,5 saat olarak düzenlenmiştir.)
– Süt izni hakkı annenin çalışma saatleri içerisinde kullandırılmalıdır. Bu saatleri anne kendi belirleme hakkına sahiptir. Kullanımı genellikle işe 1,5 saat daha geç gitme ya da daha erken çıkma olarak gerçekleşir.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 74. Maddesi’nde süt iznin toplu kullandırılamayacağına dair bir ibare bulunmasa da, iznin amacı bebeğin günlük beslenmesini karşılamak olması nedeniyle süt izninin haftalık ya da aylık olarak kullandırılması uygun değildir. Ancak çoğunlukla tercih edilen kullanım şekli, her gün 1,5 saat olarak verilen izinlerin toplanarak bir iş gününe denk getirilmesi, yani çalışanın haftada bir gün işe gitmemesi şeklindedir.
– Süt izni işverenin çalışana bir desteği değil, devletin anneye sağladığı bir haktır. Çalışan anne, hakkı olduğu süt iznini alamadığı durumda iş sözleşmesini fesih edebilir ve fesih nedeninin haklı çıkması durumunda kıdem tazminatı ve tüm haklarını işyerinden alabilir.
– Süt izni süresi çalışma süresinden sayıldığından, bu sürede çalışanın başına gelebilecek kazalar iş kazası olarak kabul edilmektedir.
– Çalışma süresinden sayılan süt izni süresi ücretli olup, herhangi bir ücret kesintisine gidilemez.