Verimlilik Arttırmada Parkinson Yasasını Nasıl Kullanırım? – BuMesele

Verimlilik Arttırmada Parkinson Yasasını Nasıl Kullanırım?

Verimlilik, belirli bir kaynağı (örneğin zaman, emek, sermaye veya malzeme) kullanarak ne kadar fazla çıktı veya fayda elde edebildiğinizi ölçen bir kavramdır. Verimlilik, ekonomiler, işletmeler hatta bireyler için önemlidir. Günlük hayatta zamanı verimli kullanma kavramı bireysel olarak da daha az zamanda daha çok iş yapabilmek isteğimizi gösterir.

Parkinson Yasası, İngiliz askeri tarihçi ve sosyal bilimci Cyril Northcote Parkinson tarafından 1955 yılında yayımlanan bir makalede öne sürülmüştür. Parkinson, özellikle bürokratik organizasyonlarda büyüme ve iş yükü arttıkça, çalışan sayısının artmasının bir sonucu olarak işlerin daha karmaşık hale geldiğini ve bürokratik süreçlerin şiştiğini iddia etmiştir.

İş dünyasında, bu yasayı anlamak, organizasyonların verimsizliklerini ve bürokratik şişkinlikleri azaltma ve verimliliği artırma konusunda bir uyarı niteliği taşır. Bu ilkeyi kullanarak organizasyonlar, iş süreçlerini daha etkili ve verimli hale getirmek için çaba harcayabilir ve kaynaklarını daha akıllıca kullanabilirler.

Parkinson yasası, şu temel ilkelere dayanır:

1- İş yükü arttıkça, işler karmaşıklaşır ve bürokrasi büyür.

2- Bürokrasi, kendi varlığını sürdürmek için daha fazla iş gücü, kaynak ve bürokratik prosedürler gerektirir.

3- İş yükü ve sorumluluklar arttıkça, çalışan sayısı artsa da asıl işi yapanların sayısı azalır ve bürokratik personel sayısı artar.

4- Bürokrasi, sadece bürokrasinin kendisini beslemek ve büyütmek için faaliyet gösterir ve asıl işi yapma konusunda etkisizleşebilir.

Özetle Parkinson Yasası; “Yapılan iÅŸ, iÅŸi bitirmek için gereken süre ne kadarsa o kadar geniÅŸler.” der. Yani yapmanız gereken iÅŸin teslim süresi 3 günse muhtemelen o iÅŸi 3 günde yapacaksınız. Aslında iÅŸi bir günde de yapabilirsiniz ancak süre 3 gün olduÄŸu için o kadar sürede bitiriyorsunuz.

Parkinson yasasını gündelik hayatımızda nasıl kullanabiliriz?

– Kendi adıma iÅŸleri listelemenin çok faydasını gördüm. Yapılacak iÅŸleri bir gün önceden yazmak ertesi günü planlamada ve günü verimli geçirmede çok büyük fayda saÄŸlıyor. Yazarak zaman kaybederim gibi düşünmek ertesi gün size çok daha fazla zaman kazandıracak. Ayrıca biten iÅŸleri yapıldı olarak iÅŸaretlemek önemli bir motivasyon etkisi yaratacak.

– Ä°ÅŸleri sıralarken bu iÅŸlerin ne kadar sürede yapılacağını karar vermek ve süre belirlemek de Parkinson Yasası gereÄŸi çok önemli bir adım. Hangi iÅŸi takribi ne kadar sürede yapabileceÄŸimizi belirlemek, iÅŸi yaparken odaklanmamızı kolaylaÅŸtırır ve zamanında bitirmek için motive olmamızı saÄŸlar.

– Yapılacak iÅŸler arasında 15 dakikadan fazla mola vermemek ve bu molalarda gereksiz telefon görüşmeleri yapmamak, internette gezinmemek. Çünkü bu mola süresini hiç fark etmeden, çok ciddi anlamda aÅŸmamıza neden oluyor.

– BeÅŸ dakikadan kısa sürede yapabileceÄŸimiz iÅŸleri biriktirmeden o anda yapmak da verimli olmak için çok baÅŸarılı bir yöntem. ÖrneÄŸin, yerine bırakılmayan bir eÅŸyanın yerine kaldırılması, çamaşır ya da bulaşık makinesini çalıştırmak, çöpleri çıkarmak gibi.

Siz de kendiniz için rutin oluşturmak ve işlerinizi tamamlamak için verimli bir sistem kurmak istiyorsanız bu adımları deneyebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaşın!

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Copyright © BuMesele.com / İzinsiz kullanılamaz.